V Italiji dnevno število ozdravljenih prvič preseglo število novih okužb

V Sloveniji zaščitne opreme dovolj za tri tedne do enega meseca. Podatki še naprej kažejo na umirjanje epidemije. Včeraj so odkrili 13 novih okužb, smrtnih primerov ni bilo. 
Fotografija: FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Eduardo Munoz/Reuters



22.30 V Tarči razkrili dokumente o vmešavanju politike v dobave zaščitne opreme
V oddaji Tarča na TV Slovenija so razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev s strani družbe Geneplanet. Razkrili so tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Vsi pritiske zanikajo. STA

21.51 Zdravilo remdesivir neučinkovito pri novem koronavirusu

Protivirusno zdravilo remdesivir se je pri prvem naključnem testiranju izkazalo kot neučinkovito za zdravljenje okužb z novim koronavirusom, izhaja iz poročila, ki ga je po poročanju časnika Financial Times pomotoma objavila Svetovna zdravstvena organizacija. Proizvajalec cepiva je poudaril, da gre za nepopolno študijo brez znanstvenih rezultatov. Študija je bila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izvedena na Kitajskem na 237 bolnikih, pri čemer jih je zdravilo prejelo 158. Njihovega stanja po navedbah študije ni izboljšalo, piše STA.

21.01 Največji delež dodatkov bo šel zdravstvu

Vlada bo za izplačila dodatka za nevarnost in obremenjenost, ki ga je predvidel prvi protikoronski interventni zakon PKP#1, namenila 98 milijonov evrov za obdobje od 13. marca do 31. maja. Določili so obseg in razdelitev sredstev po neposrednih proračunskih porabnikih (državni organi) ter kriterije za delitev posrednim proračunskim porabnikom (domovi za starejše, zdravstveni domovi). Sindikat zdravstva in socialnega varstva ocenjuje, da se je vlada zadeve lotila z napačne strani, slišati pa je tudi ostre odzive, da bodo do dodatka upravičeni tudi funkcionarji, ki jim interventni zakon sicer niža plače.

20.50 V Veliki Britaniji v zadnjem dnevu v bolnišnicah umrlo 616 okuženih

V Veliki Britaniji so v zadnjem dnevu potrdili 616 novih smrtnih žrtev covida-19 v bolnišnicah. Vlada je medtem napovedala obsežnejše testiranje, ki bi lahko morebiti dopustilo rahljanje ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjem dnevu je umrlo manj ljudi kot dan prej, ko so potrdili 759 smrtnih žrtev. Skupno je sicer umrlo najmanj 18.738 ljudi, a je statistika omejena le na smrti hospitaliziranih ljudi. Pravo število bo višje, ko bodo oblasti prištele še mrtve v domovih za starejše in drugod.

20.14 V Franciji 516 novih smrti

V Franciji so v zadnjem dnevu potrdili 516 novih smrti zaradi covida-19, skupno je umrlo 21.856 ljudi, so sporočili iz zdravstvenega ministrstva, piše STA. V državi pa že dva tedna beležijo upad števila bolnikov na intenzivni negi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Franciji se je število bolnikov na intenzivni negi v zadnjem dnevu zmanjšalo za 165. Upada tudi število hospitaliziranih oseb.

19.26 V Italiji dnevno število ozdravljenih prvič preseglo število novih okužb

V Italiji je v zadnjem dnevu število ozdravljenih prvič od začetka epidemije novega koronavirusa preseglo število novih primerov okužbe. Po podatkih italijanskih oblasti je ozdravelo 3033 ljudi, zabeležili pa so 2646 novih okužb. Še naprej pada število trenutno okuženih z novim koronavirusom in število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah je umrlo 464 ljudi, dan pred tem pa jih je 437. Bolezen je doslej v Italiji zahtevala 25.549 življenj, piše STA.

Z raziskavo v ameriški zvezni državi New York so ugotovili, da je od skoraj 20 milijonov prebivalcev s koronavirusom okuženih okrog 2,7 milijona ljudi. Druga bolj znanstvena raziskava bolnišnice Northwell pa dokazuje, da kar 70 odstotkov sprejetih v bolnišnico s koronavirusom ni imelo povišane temperature.

19.24 Ameriško gospodarstvo izgubilo vsa delovna mesta, pridobljena od časa recesije

V ZDA je v minulem tednu za podporo zaradi brezposelnosti zaprosilo 4,4 milijona ljudi, kar pomeni, da je od izbruha koronavirusa v ZDA v petih tednih delo izgubilo najmanj 26,5 milijona ljudi. S tem je izbrisana vsa rast zaposlovanja v 11 letih od zadnje krize. Ameriško gospodarstvo je od novembra 2009, ko je zaposlovanje po veliki finančni krizi in recesiji začelo znova naraščati, ustvarilo 22,4 milijona neto novih delovnih mest. Rast prošenj za podporo zaradi brezposelnosti je bila sicer v minulem tednu manjša kot dva tedna pred tem, vendar gre še vedno za več milijonov oseb. Ministrstvo za delo ZDA bo uradne podatke o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti za april objavilo 8. maja, vendar pa so že podatki za marec pokazali izgubo 701.000 neto delovnih mest, kar je bil prvi padec zaposlovanja od leta 2010 in rast stopnje brezposelnosti s 3,5 na 4,4 odstotka letno, piše STA.

18.44 Covid-19 na Švedskem zahteval več kot 2000 smrtnih žrtev

Skupno je na Švedskem zaradi covida-19 umrlo 2021 ljudi, potrdili pa so 16.755 okužb z novim koronavirusom. Po izračunih švedske agencije za javno zdravje naj bi epidemija vrhunec v Stockholmu dosegla že 8. aprila. V začetku tedna so sicer na podlagi statističnega modela izračunali, da naj bi epidemija vrhunec v prestolnici in njeni regiji dosegla 15. aprila. A so zdaj popravili izračun in sporočili, da naj bi se to zgodilo že en teden prej, ko je bilo verjetno okuženih 70.500 prebivalcev 2,3-milijonskega območja. To je sicer žarišče epidemije na Švedskem.

INFOGRAFIKA: Foto
INFOGRAFIKA: Foto


18.29 Še naprej prepoved potniškega letalskega prometa

Vlada je prepoved mednarodnega rednega in posebnega (čarterskega) prevoza potnikov ter letenje zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki na območja javnih letališč državnega in lokalnega pomena prepovedala s 17. marcem. 10. aprila je prepoved podaljšala z uveljavitvijo posebnega odloka, ki ga je danes še podaljšala, piše STA.

18.21 Jerkičeva: Kljub vladnim ukrepom se bojimo vala odpuščanj po 1. maju

Sindikati so načeloma zadovoljni s predlaganimi popravki prvega protikoronskega zakona, saj so zajeli številne njihove predloge. Večje pomisleke imajo v zvezi z javnim sektorjem, kjer vlada vprašanja, kot je nagrajevanje, rešuje z enostransko uredbo. Prav tako se bojijo vala odpuščanj po 1. maju, je za STA dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. Kot je pojasnila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je predlog novele prvega protikoronskega zakona, ki ga je v sredo sprejela vlada, odpravil številne nejasnosti, hkrati pa pomembno razširil krog upravičencev do pomoči. V prihodnosti se bo po njenih besedah verjetno še pokazalo, da je kakšna kategorija državljanov ostala zunaj zakona, že zdaj je denimo jasno, da se ukrepi, četudi je predvideno t. i. krizno nadomestilo za vse, ki bodo delo izgubili v času epidemije, ne nanašajo na brezposelne, ki so delo izgubili pred njo in zdaj ne prejemajo ne nadomestila za brezposelnost, ne socialne pomoči, ne kakšnega izrednega dodatka, službo pa bodo v teh razmerah zelo težko dobili.

17.08  Tomaž Gantar: Razmere so vseeno precej boljše

Minister Gantar v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru išče rešitev za ljutomerski dom starejših, kjer so se številni okužili z novim koronavirusom, potem ko je propadla rešitev z namestitvijo 40 varovancev v ptujski bolnišnici. Ljudje za zdaj ostajajo v Ljutomeru. 

16.37 V postojnskem hotelu Epic v karanteni sedem oseb

 V karanteni v postojnskem hotelu Epic je bilo danes sedem oseb, pričakujejo pa še prihod dveh slovenskih državljanov, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. V štabu so sicer danes sprejeli tudi nekaj novih ukrepov, med drugim glede zaščite pred požari v naravi in oskrbe starejših.

16.15 Tomi Rumpf obljubil gospodarno, transparentno in zakonito poslovanje Zavoda za blagovne rezerve, medresorsko skupino bodo razpustili

Tomi Rumpf, novi v.d. direktorja Zavoda za blagovne rezerve po politično razgreti razrešitvi Antona Zakrajška, je na prvem javnem nastopu pred sedmo silo ubral splošne tone. Napovedal je transparentno, pravočasno in učinkovito poslovanje zavoda, katerega poslovanje v času po izbruhu epidemije je ocenil za rezultat razmer: pomankjanja izkušenj in potrebe po čim hitrejšem sklepanju poslov. Zavod pred razglasitvijo epidemije ni imel funkcije hranjenja tovrstne zaščitne opreme, sedaj je je po njegovih besedah dovolj za tri tedne do enega meseca. Nabavne posle so v zavodu v preteklosti sklepali zelo na hitro, danes pa je stanje drugačno, je izjavil. Dosedanjega delovanja Zakrajška in zavoda ni želel podrobneje komentirati, ocenil ga je za ne ravno najboljše. Več že sklenjenih pogodb ne bodo izvedli.

Novo glede nabavne strategije Slovenije pri nakupih zaščitne opreme je, da bodo medresorsko skupino razpustili, pristojnost glede nabave pa bo prešla na zavod, namreč ob pristanku gospodarskega ministrstva in upoštevajoč potrebe s terena, ki jih bo posredovala Uprava za zaščito in reševanje. Na novinarsko vprašanje, ali bo poslej nabava brez posrednikov, je Rumpf odgovoril s splošnimi besedami, da je to cilj. Na prošnjo po komentarju enega izmed številnih dosedanjih primerov netransparentnih poslov, da je Slovenija preko posrednika za desetkrat preplačala rokavice, je odgovoril, da pač ne bodo šle v nič in da davkoplačevalci ne bodo oškodovani, saj da jih bodo nekoč v prihodnosti porabili v pravi namen. S kakšnim proračunom oziroma premoženjem razpolaga zavod, ki ga je prevzel, ni povedal.

Tomi Rumpf.<strong> </strong>FOTO: Dragica Jaksetič/Delo
Tomi Rumpf. FOTO: Dragica Jaksetič/Delo


15.47 Veleposlaniki v Sloveniji se zahvaljujejo vsem, ki delajo v času epidemije

 Veleposlaniki in veleposlanice v Sloveniji so objavili videoposnetek, v katerem se zahvaljujejo slovenskim zdravstvenim delavcem in vsem drugim, ki delajo v času epidemije novega koronavirusa, ter tudi širši javnosti. »Hvala, ker skrbite za naše državljane, ki živijo v Sloveniji. Hvala, ker skrbite za nas in naše osebje, ko vas vsi potrebujemo. Hvala tudi, ker tako vestno skrbite za vse Slovence,« je v kratkem posnetku sporočilo 16 veleposlanikov. Video so posneli veleposlaniki sami, doma v svojih rezidencah in brez običajne tehnične podpore, so sporočili z britanskega veleposlaništva, ki je usklajevalo projekt in uredilo končni posnetek. Sodelovali so veleposlaniki in veleposlanice Avstrije, Brazilije, Hrvaške, Češke, Francije, Gruzije, Italije, Japonske, Romunije, Slovaške, Španije, Švice, Turčije, ZDA, Združenega kraljestva in Evropske komisije, piše STA.



15.21 Na Hrvaškem bodo do sredine maja odprli vrtce, šole, trgovine, obrti in javni prevoz

Na Hrvaškem bodo v okviru prvega vala rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa 27. aprila omogočili ponoven zagon vrste podjetij in ustanov, je napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Kmalu bodo odprli vrtce, šole, trgovine in obrti, obudili bodo tudi javni prevoz, piše STA. Plenković je ocenil, da je epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem pod nadzorom in da se je število novoobolelih kljub manjšim nihanjem v preteklih dveh tednih dnevno krčilo. Današnji podatki nacionalnega štaba civilne zaščite kažejo, da so od srede ob 14. uri zabeležili še 31 okužb z novim koronavirusom, dve osebi pa sta za covidom-19 umrli. Od 25. februarja so na Hrvaškem našteli 1981 okuženih oseb in 50 umrlih.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


14.54 V članicah EU različne metode vodenja statistike smrtnosti, Bruselj ne more vsiliti enotne

Članice EU uporabljajo različne metode evidentiranja števila umrlih za covidom-19, kar postavlja v negotovost izhodne strategije, saj je ustrezno spremljanje razmer eno od ključnih meril za rahljanje kriznih ukrepov. Članicam »ne moremo vsiljevati metodologije«, je poudaril glavni govorec komisije Eric Mamer v odgovoru na novinarsko vprašanje, kako bo ukrepala komisija za zagotovitev boljše usklajenosti na tem področju. »Nič ne ovira članic, da se med seboj dogovorijo o tesneje usklajeni metodologiji,« je še dodal. Članice iz različnih razlogov uporabljajo različne metode beleženja števila umrlih za covidom-19. Med razlogi so na primer različne zdravstvene zmogljivosti ali različne zdravstvene politike, je navedel govorec komisije za področje zdravja Stefan de Keersmaecker, piše STA.

14.47 Covid-19 v Španiji zahteval že več kot 22.000 življenj

V Španiji je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 440 ljudi, skupno pa je ta bolezen zahtevala že 22.157 življenj. Kot je še sporočilo špansko ministrstvo za zdravje, so doslej potrdili 213.000 okužb z novim koronavirusom.
»Ta teden smo dosegli cilj, da upočasnimo bolezen, a še vedno smo v težki fazi epidemije,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci poudaril španski minister za zdravje Salvador Illa. Premier Pedro Sanchez je včeraj dobil podporo parlamenta za tretje podaljšanje karantene v državi, ki bo trajala do najmanj 9. maja. Po celodnevni razpravi je za podaljšanje glasovalo 269 poslancev, 60 jih je bilo proti, 16 pa vzdržanih, piše STA.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


14.25 V Italiji naj bi poleti začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh

V Italiji bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh, so danes sporočili iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera, s katerim sta po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA moči združila še nemško podjetja Leukocare in belgijsko Univercells. Največji izziv vidijo v množični proizvodnji cepiva, ki so ga razvili in ki naj bi telo spodbudilo k proizvodnji protiteles in aktivaciji imunskih celic. V najbolj prizadeti italijanski deželi Lombardiji, kjer je zaradi koronavirusa umrlo skoraj 13.000 ljudi, pa so napovedali raziskavo, v okviru katere naj bi dnevno izvedli 20.000 testov, s katerimi bodo preverjali imunost populacije na novi koronavirus. Rezultati bodo pomagali pri odločitvah oblasti glede sproščanja ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.20 Ponovnega odprtja si želijo v avtopralnicah, avtošolah, fotografi, čevljarji, večje prodajalne in gostinci

Zaradi dobrih izkušenj s ponovnim zagonom avtoličarskih in vulkanizerskih delavnic ter tehničnih trgovin, še bolj pa zaradi spodbudnih podatkov o umirjanju epidemije s terena, v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) vladi predlagajo nove izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Ponovnega delovanja si želijo lastniki avtopralnic, avtošole, fotografi, tekstilci, čevljarji, večje prodajalne, lastniki zasebnih nastanitev in seveda gostinci. Po mnenju zbornice bi avtopralnice lahko odprli takoj, za prvomajske praznike turistične zmogljivosti, kjer ni velikega števila ljudi in kjer je mogoče poskrbeti za zaščito in varnost ljudi v skladu s priporočili NIJZ, najpozneje do 15. maja pa postopoma tudi vse druge gostinske lokale. Za fotografsko, usnjarsko in tekstilno dejavnost, fotokopirnice, avtošole, večje prodajalne, storitvene dejavnosti na domovih fizičnih oseb in dejavnosti za dobro počutje pa vladi predlagajo, naj jih znova dovoli takoj po prvomajskih praznikih.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


12.50 Glavna pisarna ljubljanske občine in blagajna javnih podjetij sta znova odprti

Mestna občina Ljubljana (MOL) je z današnjim dnem znova odprla svojo glavno pisarno ter skupno blagajno javnih podjetij in Javnega holdinga Ljubljana na Mačkovi ulici 1. Kot so sporočili iz ljubljanske občinske uprave, bo glavna pisarna odprta od ponedeljka do četrtka od 8.30 do 15. ure, ob petkih pa od 8.30 do 13. ure. Enak delovni čas bo imela tudi skupna blagajna javnih podjetij in Javnega holdinga Ljubljana, kjer je mogoče brez provizije plačati položnice za storitve javnih podjetij. Na MOL pri tem meščane prosijo, naj si ob prihodu razkužijo roke in upoštevajo druga navodila za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom.

12.30 Proti novemu koronavirusu nemočni tudi čarodeji in iluzionisti

Tako kot organizatorji prireditev, glasbeniki in animatorji so zaradi epidemije novega koronavirusa tudi čarodeji in iluzionisti ostali brez dela, so prek sporočila za javnost opozorili danes iz združenja slovenskih čarobnih umetnikov. Organizatorje dogodkov so pozvali, naj jih po končani prepovedi združevanja podprejo z vključevanjem njihovih nastopov v programe prireditev. »Vsak od nas čarobnih umetnikov si je skozi leta delovanja izoblikoval svoj slog dela in prepoznavnost. Epidemija nas je prikovala na točko nič, ne glede na to, kako smo se tržili doslej in ali se imenujemo čarodeji, čarovniki, čarobniki, iluzionisti ali kako drugače,« je v imenu združenja zapisal Toni Mežan.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


12.00 Novi brazilski zdravstveni minister za omilitev ukrepov proti covidu-19

Novi brazilski minister za zdravje Nelson Teich se je zavzel za omilitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in napovedal, da bo vlada omilitveno direktivo predstavila v tednu dni. »Nemogoče je, da država preživi leto, leto in pol, če miruje,« je po pisanju STA, ki se sklicuje na nemško tiskovno agencijo DPA, poudaril Teich: »Socialno distanciranje je naraven in logičen ukrep za začetek, ne more pa veljati brez načrta za konec«. Tudi če bi bilo v Braziliji stokrat več okuženih z novim koronavirusom, bi ti štirje milijoni v 208-milijonskem narodu predstavljali zgolj dva odstotka, je minister utemeljil svoj predlog. V državi so doslej potrdili okoli 43.500 okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 pa je umrlo skoraj tri tisoč ljudi.

11.30 Kitajska bo WHO namenila dodatnih 27,7 milijona evrov

V nasprotju z ZDA, kjer je predsednik Donald Trump napovedal zamrznitev financiranja Svetovne zdravstvene organizacije zaradi njenega »neprimernega odzivanja na izbruh virusa«, ji bo Kitajska za boj proti pandemiji ter za krepitev zdravstvenih sistemov v državah v razvoju zagotovila dodatnih 30 milijonov dolarjev, se na poročanje francoske tiskovne agencije AFP sklicuje STA. Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za zdravje Geng Shuang je dejal, da donacija »odraža podporo in zaupanje kitajske vlade in ljudstva v WHO«, ob tem pa povedal, da je Kitajska že pred tem WHO namenila prispevek v višini 20 milijonov dolarjev. WHO se financira s pomočjo obveznih članarin držav članic, ki predstavljajo približno četrtino njenega proračuna, pri čemer najvišjo članarino plačujejo prav ZDA, levji delež pa dobi iz prostovoljnih prispevkov. Leta 2018 jih je zbrala za skoraj 2,3 milijarde dolarjev.

Ameriški predsednik Donald Trump je zamrznil plačilo članarine svoje države Svetovni zdravstveni organizaciji, ker se je ta po njegovem mnenju na izbruh epidemije odzvala neustrezno in bila pri tem pretirano popustljiva do Kitajske. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
Ameriški predsednik Donald Trump je zamrznil plačilo članarine svoje države Svetovni zdravstveni organizaciji, ker se je ta po njegovem mnenju na izbruh epidemije odzvala neustrezno in bila pri tem pretirano popustljiva do Kitajske. FOTO: Nicholas Kamm/AFP


11.05 Število novookuženih po štirih dneh spet preseglo številko deset

Po štirih zaporednih dneh z manj kot desetimi primeri novih okužb so koronavirus v sredo na novo potrdili pri 13 prebivalcih, koronavirusna bolezen pa tako kot v ponedeljek ni zahtevala novih žrtev. Kot so sporočili z vlade, so opravili 1268 testiranj, hospitaliziranih je bilo 80 oseb, med katerimi jih je 23 potrebovalo zdravljenje na intenzivni negi. Skupno so v Sloveniji do zdaj potrdili 1366 okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 79 bolnikov. V UKC Ljubljana je na zdravljenju 33 bolnikov, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 11 in devet na Univerzitetni kliniki Golnik, navaja sledilnik covid-19. Medtem so v vseslovenski nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa odvzeli 442 vzorcev, je razvidno s spletne strani inštituta za mikrobiologijo in imunologijo. Od 3000 povabljenih pa je vabilo do zdaj sprejelo 1173 oseb.

10.45 V Makedoniji skrajšali policijsko uro, v javnih prostorih obvezne maske

Makedonska vlada se je v sredo na podlagi priporočil komisije za infekcijske bolezni odločila za omilitev omejitev gibanja na javnih krajih in obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, poroča STA. V zadnjih dneh so se namreč razmere glede pandemije v Severni Makedoniji umirile. Do srede popoldne se je z novim koronavirusom okužilo 1259 ljudi, umrlo jih je 56. Vlada premiera Oliverja Spasovskega je skrajšala tudi policijsko uro, ki ob delavnikih po novem velja od 19. do 5. ure (namesto od 16. ure), ob koncu tedna pa od sobote od 15. ure do ponedeljka do 5. ure. Kot je dejal premier, se bodo o odpiranju šol in vrtcev ter zaključnih izpitih v srednjih šolah odločili po prvomajskih praznikih, ko bodo verjetno še dodatno omilili ukrepe.

10.20 Avstrijci znova spremenili urnik na mejnem prehodu Šentilj

Z mariborske policijske uprave so danes sporočili, da so jih avstrijski varnostni organi obvestili, da so z današnjim dnem znova spremenili odpiralni čas nekdanjega »starega« mejnega prehoda Šentilj oziroma nekdanjega MP Šentilj (magistrala) - Spielfeld (Bundesstrasse). Kontrolna točka je odprta samo podnevi, in sicer zjutraj od 5. do 7. ure in popoldne od 17. do 19. ure.

10.00 Z rebalansom dodatnih 150.000 evrov za pomoč gospodarstvu v koronakrizi

V krški občini so na korespondenčni seji včeraj sprejeli rebalans proračuna za letos, v okviru katerega so zagotovili dodatnih 150.000 evrov za pomoč gospodarstvu pri soočanju z epidemijo koronavirusa in odpravljanjem škode, ki jo bodo zaradi tega utrpeli podjetniki. Na prihodkovni ravni so proračun povečali za 7,2 odstotka na 41,9 milijona evrov, odhodki pa so od po novem višji za 9,5 odstotka in znašajo 45,6 milijona evrov.

09.45 Merklova poslancem: Nemčija bo morala v proračun EU prispevati več

Nemčija bo v znak solidarnosti v evropski proračun nekaj časa morala prispevati več sredstev kot doslej, je v nagovoru v zveznem parlamentu poslancem dejala nemška kanclerka Angela Merkel. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Nemčija bo v znak solidarnosti v evropski proračun nekaj časa morala prispevati več sredstev kot doslej, je v nagovoru v zveznem parlamentu poslancem dejala nemška kanclerka Angela Merkel. FOTO: Annegret Hilse/Reuters


Nemčija se mora pripraviti na to, da bo v znak solidarnosti v evropski proračun nekaj časa prispevala več sredstev kot doslej, je v nagovoru v zveznem parlamentu dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Na današnji razpravi o financiranju konjunkturnega paketa EU bo treba razmisliti tudi o tem, na katerih področjih moramo v EU v prihodnje tesneje sodelovati. Kar se tiče skupnega zadolževanja, pa je dejala, da bi njegova vzpostavitev zaradi potrebe po spremembi pogodb EU in demokratičnega nadzora trajalo predolgo.

09.30 Po Sloveniji bo dopoldne odmevala slovenska pesem

Danes, na dan sv. Jurija, bo po Sloveniji znova odmevala slovenska pesem. Tretja izvedba projekta Vseslovensko petje s srci bo potekala precej drugače kot prvi dve, saj organizatorji zaradi epidemije koronavirusa vabijo k prepevanju doma; ob 10. uri najprej himne in pesmi Lipa zelenela je, nato pa še drugih po lastnem izboru. »Tokrat pojemo od doma. Pojemo v avtu, iz bolnišnične postelje, sprehoda, na delovnih mestih ... Zapojte v mislih ali na glas, kolikor vam omogočajo razmere,« pozivajo organizatorji projekta, katerega pobudnica je Matea Brečko. Kot pravijo, so besedila pesmi na voljo na različnih spletnih straneh, na spletni strani projekta pa je objavljena prijavnica, kamor lahko vpišejo svoje podatke vsi, ki bodo sodelovali.

08.55 Na Celjskem se zaradi epidemije hitro povečuje brezposelnost

Na celjskem območnem zavodu za zaposlovanje so imeli konec marca prijavljenih 8578 brezposelnih, kar je za desetino več kot februarja, v aprilu pa se je število brezposelnih povzpelo že na 9469, je za STA povedala direktorica Alenka Rumbak. Med brezposelnimi je veliko delavcev, ki so imeli zaposlitev za določen čas, okrog 325 pa je presežnih delavcev. Kot je dejala, so se zaradi epidemije za odpuščanje odločili predvsem v gostinstvu, turizmu, prevozništvu in storitvenih dejavnostih, veliko samostojnih podjetnikov pa je tudi zaprlo poslovanje. Na vprašanje, ali je med brezposelnimi kaj zanimanja za sezonska dela v hmeljiščih, je odgovorila, da jih o možnosti sezonskega dela informirajo prek spletne strani zavoda, na kateri so trenutno objavljena tri povpraševanja hmeljarjev za skupno 40 sezonskih delavcev in eno povpraševanje za 20 do 30 delavcev za delo v sadjarstvu.

08.30 Tudi v času pandemije cvetje za Lenina

Kljub sneženju in strogim karantenskim ukrepom, ki prebivalcem Moskve dovoljujejo iz hiše le po najnujnejših opravkih, je včeraj, ob 150. obletnici rojstva Vladimirja Iljiča Lenina, več deset ljudi čez opusteli Rdeči trg odneslo cvetje pred mavzolej, v katerem leži balzamirano truplo najslavnejšega komunističnega voditelja. Sprevod je vodil Genadij Zjuganov, vodja Ruske komunistične partije, ki je za Reuters kritiziral nesposobnost ruske vlade v soočanju z epidemijo in spominjal na uspešnost sovjetskega vodstva v boju proti epidemiji črnih koz v šestdesetih letih. Policisti so sprevodu dovolili na trenutno zaprto območje Rdečega trga, čeprav jih je voditelj skrajnonacionalistične Liberalno-demokratske stranke Vladimir Žirinovski pozval, naj udeležence aretirajo.

08.00 Guterres svari pred zmanjševanjem človekovih pravic v pandemiji

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je posvaril pred zmanjševanjem človekovih pravic zaradi pandemije covida-19. Kot je dejal v videonagovoru, ne diskriminira virus, temveč njegove posledice, ki razkrivajo pomanjkljivosti v javnih storitvah in neenakosti pri dostopu do njih, poročanje tujih tiskovnih agencij povzema STA. Ob opozorilih organizacij za človekove pravice, da bi uvajanje izrednih ukrepov nekateri voditelji lahko izkoristili za omejevanje svobode medijev, nadzor mobilnih telefonov in drugo zmanjšanje pravic, je Guterres dejal, da mora biti spoštovanje človekovih pravic v središču pandemije. Da bi bila pandemija ob vse bolj razširjenem nacionalizmu, populizmu in avtoritarnosti v nekaterih državah lahko izgovor za represivno politiko, je po njegovem nesprejemljivo: »Nikoli ne pozabimo, grožnja je virus, ne ljudje.«

»Nikoli ne pozabimo, grožnja je virus, ne ljudje,« je ob predstavitvi poročila o človekovih pravicah po videokonferenci dejal<br />
po videokonferenci opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. FOTO: Angela Weiss/AFP
»Nikoli ne pozabimo, grožnja je virus, ne ljudje,« je ob predstavitvi poročila o človekovih pravicah po videokonferenci dejal
po videokonferenci opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. FOTO: Angela Weiss/AFP


07.15 Število tujih turistov strmoglavilo

Na Tajskem, eni najbolj turističnih držav na svetu, se je zaradi ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa število prihodov tujih turistov marca zmanjšalo za več kot tri četrtine (76,4 odstotka) v primerjavi z istim obdobjem lani, kažejo zadnji podatki tajskega ministrstva za turizem. Prihodi Kitajskih gostov, ki so med vsemi tujimi turisti najbolj številni, pa so upadli celo za 94 odstotkov. V državi, ki jo je lani obiskalo skoraj 40 milijonov turistov, prihodki iz turistične panoge predstavljajo 11 odstotkov bruto domačega proizvoda.

06.45 Na italijanski potniški križarki že najmanj 48 okuženih

Na italijanski potniški križarki Costa Atlantica so potrdili 14 novih primerov okužbe s koronavirusom, poroča Reuters. Na ladji, na kateri je 623 potnikov in članov posadke in ki je na popravilu v japonskem pristanišču Nagasaki, je tako okuženih že najmanj 48 ljudi. Med njimi so tudi kuharji in strežno osebje. Japonske zdravstvene službe napovedujejo, da bodo v prihodnjih dneh testirali vse ljudi, ki so na ladji.

Z italijanske potniške ladje Costa Atlantica, ki je na popravilu v japonskem pristanišču Nagasaki, poročajo o 14 novih okužbah s koronavirusom pri potnikih in članih posadke. FOTO: Kyodo/Reuters
Z italijanske potniške ladje Costa Atlantica, ki je na popravilu v japonskem pristanišču Nagasaki, poročajo o 14 novih okužbah s koronavirusom pri potnikih in članih posadke. FOTO: Kyodo/Reuters

Komentarji: