Francoski rokometaši so še četrtič pokorili elito stare celine

V finalu evropskega prvenstva v Nemčiji so po podaljšku premagali Dansko. Švedom tretje mesto in olimpijska vstopnica.
Fotografija: Francozi so se po razburljivem finalu prešerno veselili. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Odpri galerijo
Francozi so se po razburljivem finalu prešerno veselili. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Francoska moška rokometna reprezentanca je po finalni zmagi po podaljšku nad Dansko s 33:31 (27:27, 14:14) osvojila zlato kolajno na letošnjem evropskem prvenstvu v Nemčiji. Zanjo je to četrto odličje najžlahtnejšega leska na celinskih tekmovanjih, najboljša je bila tudi v Švici 2006, Avstriji 2010 ter na Danskem 2014.

Skupno so Francozi, sicer šestkratni svetovni in trikratni olimpijski prvaki, osvojili že šesto kolajno na evropskih prvenstvih, poleg štirih zlatih imajo še dve bronasti. Osmoljenci finalnega dvoboja so osvojili osmo odličje, poleg dveh zlatih in srebrnih imajo še štiri bronaste.

Galski petelini so uprizorili novo rokometno mojstrovino in se drugič v treh dneh izvili iz neprijetnega položaja. Na petkovi polfinalni tekmi proti Švedom so se rešili po čudežnem golu Elohima Prandija po izteku igralnega časa. V podaljšku so nato povsem zasenčili Skandinavce, vajo pa so ponovili tudi na današnjem finalnem finalu proti Dancem.

Večji del drugega polčasa so bili v podrejenem položaju, Francozi so zaostajali že za tri gole, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so zaigrali najbolje. V sami končnici rednega dela jih je pred porazom rešil krožni napadalec Ludovic Fabregas, po njegovem golu 30 sekund pred koncem so izenačili na 27:27, nato pa so onemogočili še zadnji danski napad za zmago.

V 10-minutnem podaljšku se je izkazal v rednem delu nevidni Dika Mem, po dveh golih zvezdnika Barcelone so Francozi v 67. minuti povedli za dva gola (31:29), lepo prednost pa zadržali do konca dvoboja. Pri Francozih je bil na današnji tekmi najučinkovitejši Ludovic Fabregas z osmimi goli, pri Dancih pa Mikkel Hansen z devetimi.

Francoz Nedim Remili je bil izbran za najkoristnejšega rokometaša na letošnjem EP. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Francoz Nedim Remili je bil izbran za najkoristnejšega rokometaša na letošnjem EP. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters

Najkoristnejši igralec EP je Nedim Remili (Francija), najboljši obrambni igralec Magnus Saugstrup (Danska), najboljša strelca pa Mathias Gidsel (Danska) in Portugalec Martim Costa (Portugalska) s 54 goli. Slovenec Aleks Vlah je bil s 44 zadetki osmi na lestvici strelcev.

V idealni postavi turnirja so vratar Andreas Wolff (Nemčija), levo krilo Hampus Wanne (Švedska), levi zunanji Martim Costa (Portugalska), srednji zunanji Juri Knorr (Nemčija), desni zunanji Mathias Gidsel (Danska), desno krilo Robert Weber (Avstrija) in krožni napadalec Ludovic Fabregas (Francija).

Tretje mesto Švedom

V dvoboju za tretje mesto je Švedska premagala Nemčijo s 34:31 (18:12) in si priborila nastop na olimpijskih igrah v Pariz med 26. julijem in 11. avgustom Od evropskih reprezentanc sta se na OI že prej uvrstili gostiteljica Francija in Danska, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem osvojila zlato kolajno.

Švedi so na letošnjem tekmovanju v Nemčiji osvojili sedmo kolajno na evropskih prvenstvih, svojo prvo bronastega leska. Na Portugalskem 1994, Italiji 1998, Hrvaškem 2000, Švedskem 2002 ter na Madžarskem in Slovaškem 2022 so bili zlati, na Hrvaškem 2018 pa srebrni.

Slovenski rokometaši so po petkovem porazu proti Madžarom osvojili končno šesto mesto. Izbranci Uroša Zormana so v prvem delu tekmovanja v Berlinu premagali Ferske otoke, Poljsko in Norveško, v glavnem delu v Hamburgu še Nizozemsko in Dansko, proti Švedski in Portugalski pa so izgubili.

Preberite še:

Komentarji: