Po 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Včeraj so v Sloveniji po 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so skupno potrdili 1739 okužb, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Včeraj so v Sloveniji po 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so skupno potrdili 1739 okužb, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19. FOTO: Tomi Lombar/Delo22.10 Zaradi covida-19 je do 19. ure umrlo najmanj 539.620 ljudi

Po podatkih, ki jih AFP zbira iz uradnih virov, so na svetu potrdili skupaj 11.693.770 okužb. V preteklih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 4466 ljudi, na novo pa se je okužilo 168.927 ljudi. Največ bolnikov je umrlo v ZDA (733), sledita Brazilija (620) in Mehika (480).

ZDA so tudi skupno najbolj prizadeta država, saj je tam zaradi covida-19 umrlo 130.813 ljudi, skupaj pa se je okužilo 2.963.244 ljudi. Potrjeno je ozdravelo najmanj 924.148 okuženih. Sledijo Brazilija, Velika Britanija, Italija in Mehika. Največ mrtvih na 100.000 prebivalcev ima sicer Belgija (84), sledijo Velika Britanija (65), Španija (61), Italija (58) in Švedska (54).


21.50 V Čilu imajo že 300.000 primerov covida-19, a razmišljajo o omilitvi omejitev

V Čilu so presegli 300.000 primerov okužbe s koronavirusom, v preteklih 24 urah so jih potrdili 2400, umrlo pa je 50 ljudi, skupaj že več kot 6400. Kljub temu pa se v državi pripravljajo na omilitev nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb, poroča AFP. »Potrjujemo izboljšanje razmer, ki se dogaja že 23 dni,« je dejal minister za zdravje Enrique Paris. Glavno mesto Santiago, ki je dom 7,1 milijona ljudi, več kot tretjine prebivalcev Čila, je tudi dom 80 odstotkov potrjeno okuženih.

Paris je povedal, da je število potrjenih okužb v glavnem mestu nekoliko padlo, vendar je še vedno 24 odstotkov testov pozitivnih. Tudi zato je napovedal, da bodo pri omilitvi ukrepov previdni. Sredi aprila je predsednik države Sebastian Pinera zatrdil, da je epidemija dosegla vrh, takrat so na dan imeli 500 novih primerov okužb. Takrat je uvedel načrt za omilitev ukrepov, kar so nekateri strokovnjaki ocenili kot vzrok za eksponentno rast števila okužb.

23 dni izboljševanja razmer je v Čilu sprožilo razprave o omilitvi ukrepov. FOTO: Martin Bernetti/AFP
23 dni izboljševanja razmer je v Čilu sprožilo razprave o omilitvi ukrepov. FOTO: Martin Bernetti/AFP


20.49 Kaj potrebujete za prehod meje brez karantene in z njo

Vlada je na dopisni seji odločila, da so dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom kot dokaz, da ne prihaja iz države na rdečem seznamu, originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo. Brez ustreznih dokazil bodo ljudje dobili odločbo o karanteni. Vročanje odločb o karanteni na določenih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko in na letališču Brnik bo potekalo le med 6. in 22. uro. Še naprej bodo osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb o karanteni, lahko vstopale v Slovenijo le na določenih mejnih prehodih oziroma kontrolnih točkah: Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko in mejni prehod za mednarodni zračni promet Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana.

Na novo je vlada določila, da mora ministrstvo za zdravje na kontrolnih točkah zagotoviti javne uslužbence za izdajo in vročanje odločb med 6. in 22. uro. Izjema je le mejni prehod Obrežje, kjer bodo ti uslužbenci prisotni 24 ur in bodo odločbe o karanteni vročali neprekinjeno. Na kontrolnih točkah z Avstrijo in Italijo ter na letališčih Edvarda Rusjana Maribor in Portorož bo podatke zbrala policija in jih posredovala ministrstvu za zdravje, ki bo odločbo o karanteni vročilo na naslovu prebivališča ali naslovu, kjer bo oseba prestajala karanteno v Sloveniji.

Karantenske odločbe bodo izdajali na šestih mejnih prehodih, večinoma med 6. in 22. uro. FOTO: Leon Vidic
Karantenske odločbe bodo izdajali na šestih mejnih prehodih, večinoma med 6. in 22. uro. FOTO: Leon Vidic


Po novem osebi, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, ob vstopu v Slovenijo ne bo treba predložiti negativnega testa na covid-19.

20.48 Ameriški senator: ZDA uradno izstopile iz WHO

ZDA so po navedbah vodilnega demokrata v odboru ameriškega senata za mednarodne odnose Boba Menendeza uradno izstopile iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). O tem so danes uradno obvestili kongres, je tvitnil demokratski senator. Tudi neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je za nemško tiskovno agencijo dpa medtem potrdil, da so ZDA generalnemu sekretarju Združenih narodov Antoniu Guterresu posredovale uradno izjavo o izstopu iz WHO.

Uradni izstop, če je do njega res prišlo, sicer ni presenečenje, saj je ameriški predsednik Donald Trump že konec maja, sredi epidemije novega koronavirusa, razglasil, da ZDA prekinjajo sodelovanje z WHO in ne bodo več njena članica. Organizacijo je obtožil, da ni priskrbela informacij, potrebnih za boj proti novemu koronavirusu, ter da je bila izrazito naklonjena Kitajski. WHO je obenem še očital, da ni izvedla nujnih reform, Kitajski pa pripisal odgovornost za širjenje koronavirusa po vsem svetu. ZDA so WHO sicer na leto plačevale približno 450 milijonov dolarjev, Trump pa je napovedal, da bo ta denar raje namenil drugim po svetu, ki da si ga bolj zaslužijo in potrebujejo.20.23 Ladjo Ocean Viking z migranti je Italija dala v karanteno

Italijanske oblasti so ladjo za reševanje migrantov Ocean Viking dale v karanteno zunaj pristanišča Porto Empedocle na Siciliji, so AFP povedali v humanitarni organizaciji SOS Mediterranee. Sinoči je 180 migrantov z ladje po devetih dneh dobilo dovoljenje za preselitev na trajekt Moby Zaza, ravno tako v karanteni. To se je zgodilo po nekaj napetih dneh na ladji Ocean Viking, ko so migranti skakali prek krova, bilo je tudi nekaj poskusov samomora in nasilnih konfliktov.  Ladja je zdaj zasidrana zunaj pristanišča.

Ladja Ocean Viking je po treh mesecih mirovanja začela z operacijami reševanja migrantov v Sredozemskem morju 22. junija. Migranti, ki jih je pripeljala na Sicilijo, prihajajo pretežno iz Bangladeša, Eritreje, Severne Afrike in Pakistana, med njimi pa je noseča ženska in 25 mladoletnikov. Italija se brani pred novimi reševalnimi ladjami, lokalni župan pa zahteva vojsko, ki naj zaščiti občane revne regije, ki trpi še zaradi gospodarskega padca, povezanega s pandemijo covida-19.

Večina migrantov je morala zapustiti humanitarno ladjo Ocean Viking, ko so se začele nevšečnosti. FOTO: Giovanni Isolino/AFP
Večina migrantov je morala zapustiti humanitarno ladjo Ocean Viking, ko so se začele nevšečnosti. FOTO: Giovanni Isolino/AFP


19.30 V WHO bodo preučili nove dokaze o prenosu virusa po zraku

Iz Svetrovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes sporočili, da bodo preučili sveže dokaze o prenosu koronavirusa po zraku, saj je mednarodna skupina 239 znanstvenikov zatrdila, da lahko virus prepotuje po zraku tudi precej več kot dva metra. V WHO pravijo, da se bodo odzvali v nekaj dneh, ob tem pa verjetno prilagodili tudi priporočila za preprečevanje širjenja okužb, poroča AFP. Dvometrska razdalja med ljudmi je eno glavnih priporočil za boj proti pandemiji covida-1, ki je nasvetu ubil najmanj 538.000 ljudi, okužilo pa se je vsaj 11,6 milijona ljudi.

Mednarodna skupina znanstvenikov je včeraj sporočila, da lahko virus potuje po zraku več kot dva metra. Ko okužena oseba izdihne, v zrak spusti drobne kapljice. Kapljice, ki so manjše od petih mikrometrov, lahko ostanejo v zraku več ur in prepotujejo več deset metrov daleč.

Koronavirus grafično: Glavni podatki o koronavirusu

19.10 Sodelavci Deutsche Post DHL bodo dobili 300 evrov dodatka

Iz nemške logistične družbe Deutsche Post DHL so sporočili, da bodo svojim zaposlenim povsod po svetu plačali 300 evrov dodatka v zahvalo za njihovo neutrudno delo med pandemijo covida-19. Več kot pol milijona zaposlenih bo ta enkratni dodatek dobilo v prihodnjih mesecih, kar bo skupino stalo približno 200 milijonov evrov. »Družbo smo skozi krizo zelo dobro vodili. To dolgujemo zavzetim sodelavcem po vsem svetu,« je dejal predsednik uprave Frank Appel. Poteza je podobna odločitvi britanske družbe Royal Mail, ki je zaposlenim ponudila 223 evre dodatka za delo v pandemiji.

Nemški poštarji bodo dobili 300 evrov dodatka za delo med pandemijo. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters
Nemški poštarji bodo dobili 300 evrov dodatka za delo med pandemijo. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters


18.36 Brazilija naj bi postala testna država za cepiva proti covidu-19

Brazilija se neuspešno trudi v boju proti koronavirusu, po drugi strani pa je na vrhu držav po razvoju cepiv, možnosti za obsežna testiranja in proizvodnji milijonov doz cepiv, poroča AFP. Covid-19 se hitro širi po Južni Ameriki, danes so okužbo potrdili še pri brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru, kar je nujna podlaga za začetek preizkušanja učinkovitosti cepiv. Brazilija je že prva proizvajalka cepiv za rumeno mrzlico, zdaj pa so vodilni v dveh projektih razvoja cepiv, ki so najdlje, iz Univerze v Oxfordu, laboratorijev AstraZeneca in kitajskega Sinovaca, napovedali, da bodo začeli s testiranjem v zadnji fazi pred odobritvijo cepiv. Na voljo imajo tisoče brazilskih prostovoljcev. Le trije projekti razvoja cepiv na svetu so že prišli do te stopnje. Brazilija ne bo ostala praznih rok. Pri obeh projektih je sklenjen dogovor o prenosu tehnologij, ki bo Braziliji omogočil lasno proizvodnjo cepiv. Seveda morajo biti preizkusi uspešni.

17.59 Katalonija bi zaostrila obveznost nošenja mask

Katalonska vlada je sporočila, da bi zaostrila pravila tako, da bi bilo nošenje maske obvezno povsod, saj se število okužb s koronavirusom povečuje. V soboto je bilo v karanteni 200.000 ljudi na območju Leride, zahodno od Barcelone, saj so tam od začetka junija potrdili več kot tisoč okužb. V preteklih 24 urah so potrdili še 64 novih primerov. V Španiji so maske obvezne povsod, kjer ni mogoče zagotoviti socialne distance oziroma oddaljenosti ljudi za najmanj poldrugi meter, kot je to v, denimo,  javnem prevozu. »Radi bi uredili, da bi bile maske obvezne povsod,« je po poročanju AFP dejala govornica regionalne vlade Meritxell Budo in dodala, da so v zadnjem času opazili preveč sproščenosti pri tem.

Tudi ulice in trgi Barcelone so spet bolj prazni. FOTO: Nacho Doce/Reuters
Tudi ulice in trgi Barcelone so spet bolj prazni. FOTO: Nacho Doce/Reuters


17.35 Brazilski predsednik Bolsonaro okužen z novim koronavirusom

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, ki so ga zaradi simptomov okužbe, vključno s povišano telesno temperaturo, testirali na okužbo, je potrdil, da je okužen z novim koronavirusom, poročajo tuje tiskovne agencije. Bolsonaro sicer od izbruha pandemije novega koronavirusa zanika nevarnost covida-19, ki ga je označil za manjšo gripo, prav tako nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa, kot je nošenje zaščitnih mask v javnosti.

Brazilija je v pandemiji novega koronavirusa druga najbolj prizadeta država na svetu, saj je covid-19 zahteval že več kot 65.000 življenj, potrdili pa so najmanj 1,6 milijona primerov okužbe.16.58 Ob prihodu iz tujine naj se vsak obnaša, kot da je potencialno okužen

Ob vrnitvi iz tujine bodimo pozorni na spremembe v zdravju in počakajmo z obiskovanjem skupin, ki so ob okužbi z novim koronavirusom bolj ranljive, svetujejo epidemiologi. To še posebej velja za mlade, ki se v teh dneh odpravljajo na maturantske izlete. »Vsak od nas bi moral ravnati, kot da je potencialno okužen,« je pozval Mario Fafangel z NIJZ.

Vsem, za katere po prihodu s Hrvaške, ki je za zdaj na rumenem seznamu, ni predvidena karantena, predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Fafangel svetuje, naj bodo ob prihodu domov še posebej pozorni na morebitne spremembe v zdravstvenem stanju. Nekaj časa po vrnitvi naj se tudi izogibajo stikov, predvsem s starejšimi, je epidemiolog pozval na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede koronavirusa. Dodal je še, da je testiranje smiselno šele ob pojavu simptomov.

Več: Slovenija ima raven okužb držav na rumenem seznamu16.41 Evropsko gospodarstvo se bo skrčilo bolj, kot je bilo pričakovano

Iz poletne gospodarske napovedi 2020 izhaja, da se evropskemu gospodarstvu obetajo še globlja recesija in večje razlike,
kot je bilo pričakovati spomladi. Kljub hitremu in celovitemu odzivu politike na ravni EU in na nacionalni ravni se bo gospodarstvo EU letos zaradi koronavirusne pandemije znašlo v globoki recesiji. Ker odpravljanje ukrepov zapore poteka bolj postopno, kot je bilo predvideno v pomladanski napovedi, bo vpliv na gospodarsko aktivnost v letu 2020 večji od pričakovanega, sporoča Evropska komisija.Glede na poletno napoved naj bi se gospodarstvo evrskega območja v letu 2020 skrčilo za 8,7 odstotka, v letu 2021 pa naj bi zraslo za 6,1 odstotka. Gospodarstvo EU naj bi se v letu 2020 skrčilo za 8,3 odstotka in v letu 2021 zraslo za 5,8 odstotka. V letu 2020 naj bi se gospodarstvo torej skrčilo bistveno bolj, kot je bilo predvideno v pomladanski napovedi (7,7 odstotka za evrsko območje in 7,4 odstotka za celotno EU). Tudi rast v letu 2021 naj bi bila nekoliko nižja od pomladanskih projekcij.

Slovensko gospodarstvo naj bi se v letu 2020 skrčilo za 7 odstotkov, v letu 2021 pa naj bi zraslo za 6,1 odstotka. Ocena okrevanja slovenskega BDP v letu 2021 je v poletni napovedi v primerjavi s pomladansko nižja za 0,6 odstotne točke, medtem ko ocena padca BDP v letu 2020 ostaja enaka.16.31 Državna pomoč še za pet ameriških letalskih družb

Ameriško finančno ministrstvo je sklenilo dogovor o državnem posojilu s še petimi letalskimi družbami, med katerimi sta Delta Air Lines in United Airlines. To pomeni, da se je pomoč administracije Donalda Trumpa odločila sprejeti že večina večjih letalskih podjetij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški 2200 milijard dolarjev vreden stimulativni paket, sprejet konec marca, za pomoč letalskemu sektorju predvideva 25 milijard dolarjev. A so bile letalske družbe pri sprejemanju posojil zadržane zaradi strogih pogojev. »Pozdravljamo novico, da so pismo o nameri podpisale še Alaska Airlines, Delta Air Lines, Jetblue Airways, United Airlines in Southwest Airlines,« je sporočil finančni minister Steven Mnuchin. Pretekli teden so državni denar sprejele že American Airlines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, Sky West Airlines in Spirit Airlines.

16.17 V Avstriji zaradi covida-19 odpovedali poletno sezono v smučarskih skokih

Tekem v smučarskih skokih, ki so bile načrtovane septembra in v začetku oktobra v Avstriji, ne bo. Kot je danes poročala avstrijska tiskovna agencija APA, je smučarska zveza naših severnih sosedov zaradi vnovičnega zvišanja okužb z novim koronavirusom odpovedala načrtovane tekme pod njenim okriljem do 4. oktobra.

S tekmovalnega koledarja so morali prečrtati štiri skakalne preizkušnje v smučarskih skokih, med njimi tudi tekmo za poletno veliko nagrado v Hinzenbachu 26. in 27. septembra, in eno v nordijski kombinaciji.

16.03 Inštitut za kriminologijo opozarja na možnost poseganja v človekove pravice z aplikacijo za covid-19

Inštitut za kriminologijo ljubljanske pravne fakultete je po pregledu predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val novega koronavirusa, ki v 4. členu predvideva tudi vzpostavitev aplikacije za sledenje okužbam, opozoril, da predlagane rešitve niso pregledne in da posegajo v pravno varovane človekove pravice.

Je na telefonih še dovolj prostora za nove aplikacije? FOTO: Blaž Samec
Je na telefonih še dovolj prostora za nove aplikacije? FOTO: Blaž Samec


V svojem odzivu so poudarili, da je bila iz postopka javnost v celoti izključena, obenem pa bi »glede na pomembnost tematike in invazivnost ukrepov, ki jih predlagani zakon uvaja, pričakovali, da se v postopek sprejemanja od samega začetka vključi državne organe, na področje delovanja katerih predlog zakona posega«, so zapisali pri inštitutu. Med drugim navajajo varuha za človekove pravice ter informacijskega pooblaščenca. Slednji je dobil možnost seznanitve s predlogom šele na dan javne objave, 30. junija, ko je bil predlog zakona že posredovan v DZ, so opozorili.

Preberite še: Vnovič pred varuhe ustave?
In: Veliko hrupa, bolj malo učinka

15.56 V Srbiji največ smrti zaradi covida-19 v enem dnevu

V Srbiji je v zadnjem dnevu zaradi covida-19 umrlo 13 bolnikov, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije novega koronavirusa v tej državi. V zadnjih 24 urah so v Srbiji tudi potrdili 299 novih okužb z novim koronavirusom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Skupno so v Srbiji doslej potrdili 16.719 okužb z novim koronavirusom. V državi je aktivnih 2942 okužb z novim koronavirusom. V državi so doslej na okužbo testirali 455.604 osebe, v zadnjih 24 urah 8287 oseb. Od začetka epidemije je v Srbiji zaradi covida-19 umrlo 330 bolnikov.

15.33 Na beneškem filmskem festivalu letos manj filmov

Na 77. beneškem filmskem festivalu, ki bo potekal od 2. do 12. septembra, bodo prikazali manj filmov kot v prejšnjih izdajah. Tudi število filmov v tekmovalnem programu se bo v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšalo, je povedal umetniški direktor festivala Alberto Barbera. Seznam filmov bodo predstavili 28. julija v Rimu.

Beneški filmski festival bo letos nekoliko osiromašen, a ne preveč. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters
Beneški filmski festival bo letos nekoliko osiromašen, a ne preveč. FOTO: Manuel Silvestri/Reuters


Po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA bodo v letošnji izdaji ohranili tekmovalna programa Benetke 77 in Horizonti. Projekcije filmov bodo, kot običajno, potekale v dvoranah na Lidu ter v dveh arenah na prostem, pri čemer se bodo strogo držali pravil glede vzdrževanja socialne distance. Ne bo pa letos netekmovalnega programa Sconfini, v katerem sicer prikazujejo filme različnih žanrov. Konference in drugi dogodki bodo potekali v hotelu Excelsior, prvič v zgodovini festivala jih bo mogoče spremljati v živo prek spleta.

15.00 Slovenskih turistov v Grčiji že tisoč

Konzorcij turističnih agencij Palma, Kompas in Relax je s prevoznikom Trade Air začel voziti slovenske goste v Dubrovnik in na deset grških otokov. V Grčiji, kamor so začeli leteti v petek, imajo že več kot 1000 potnikov. Čarterskih letov so veseli tudi na ljubljanskem letališču, kjer se potniški promet počasi znova vzpostavlja.

Grčija je odprla meje za turiste, tam je že tisoč slovenskih državljanov. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Grčija je odprla meje za turiste, tam je že tisoč slovenskih državljanov. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Kot je ob današnjem prvem poletu potnikov na Zakintos na Brniku povedal predsednik uprave turistične agencije Palma Matej Knaus, je bilo danes letalo skoraj polno, prav tako kot so bili skoraj polni že drugi štirje leti, s katerimi so ta konec tedna povezali Slovenijo z grškimi otoki. »Povpraševanje po dopustovanju v Grčiji je nekako v okviru pričakovanega, to je nekje na 30 do 40 odstotkov preteklega leta,« je dejal Knaus in pojasnil, da je približno polovica potnikov takšnih, ki so počitnice rezervirali že pred pandemijo covida-19, narašča pa tudi število tistih, ki se v zadnjem trenutku odločajo za dopustovanje v Grčiji. V drugi polovici leta imajo načrtovanih okoli 200 poletov.

14.57 Lufthansa napovedala odpuščanje v administraciji

Nemška Lufthansa je danes napovedala odpuščanje v administraciji. Brez dela bo ostalo približno tisoč zaposlenih iz Lufthansine uprave, število vodilnih delovnih mest pa se bo po celotni skupini zmanjšalo za 20 odstotkov, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

V upravi Lufthanse bodo črtali tisoč od skupno 5000 delovnih mest, je danes sporočilo podjetje. Krčenje pa bo prizadelo tudi hčerinske družbe, saj bodo po celotni skupini zmanjšali število vodilnih delovnih mest za približno 200, kar predstavlja petino delovnih mest.

V Lufthansi so se zmanjševanja zaposlenih lotili z odpuščanjem osebja v administraciji. FOTO: Christof Stache/AFP
V Lufthansi so se zmanjševanja zaposlenih lotili z odpuščanjem osebja v administraciji. FOTO: Christof Stache/AFP


Pandemija covida-19 je močno prizadela letalsko industrijo, Lufthansi bo krizo pomagala prebroditi država. Junija so se namreč delničarji na skupščini odločili za sprejetje državne pomoči, vredne devet milijard evrov, s katero bodo letalskega prevoznika rešili pred bankrotom. Svoje zaveze sta dali tudi vladi Avstrije in Švice. V Lufthansi so sicer ocenili, da imajo 22.000 preveč zaposlenih.

14.52 Na Hrvaškem 52 novih okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 52 novih okužb z novim koronavirusom in nobene smrti zaradi covida-19, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Na Hrvaškem je trenutno 930 aktivnih okužb. Zaradi covida-19 je v bolnišnicah 89 bolnikov, pet jih je na ventilatorjih.

Število okužb z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah je najnižje po 30. juniju, ko so na Hrvaškem prav tako potrdili 52 novih okužb z virusom sars-cov-2. Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, potrdili 3272 okužb. Zaradi covida-19 je umrlo 113 bolnikov. Okrevalo je 2229 bolnikov. Na Hrvaškem so doslej na okužbo z novim koronavirusom testirali skoraj 87.000 oseb, med njimi 866 v zadnjih 24 urah. V samoizolaciji je več kot 4700 ljudi.

V Dalmaciji je v karanteni 160 ljudi, ki so bili na eni poroki, okuženih je 12. FOTO: Vojko Bašić/Cropix
V Dalmaciji je v karanteni 160 ljudi, ki so bili na eni poroki, okuženih je 12. FOTO: Vojko Bašić/Cropix


Največ okuženih so v zadnjih 24 urah potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so potrdili 14 novih okužb. Po poročanju hrvaških medijev je bilo 12 oseb, ki so se okužile, na isti poročni zabavi. V samoizolaciji je 160 ljudi, ki so bile v stiku z njimi.

14.40 Na Balkanu zaradi širjenja novega koronavirusa omejitveni ukrepi

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 160 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še deset bolnikov. Zaradi naraščanja števila okužb v regiji države uvajajo nove ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. V BiH je bilo v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH, kjer so opravili 962 testov, v zadnjih 24 urah pozitivnih 77 oseb. V Republiki srbski so po testu 328 vzorcev potrdili okužbo pri 83 osebah. Od tega so jih 39 potrdili v Bijeljini. V BiH je trenutno aktivnih 1559 primerov, poroča regionalna televizija N1. Pristojne službe v BiH so uvedle nove ukrepe s ciljem onemogočanja množičnejših zbiranj. V zaprtih prostorih se lahko zbere največ 50 ljudi, obvezna je uporaba zaščitnih mask in priporočena ustrezna razdalja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

14.35 Evropski nogometni klubi zaradi covida-19 ob štiri milijarde evrov

Evropski nogometni klubi bodo prikrajšani za približno štiri milijarde evrov zaradi pandemije novega koronavirusa, je izračunala Evropska zveza klubov (ECA), piše nemška tiskovna agencija DPA. ECA je zapisala, da bodo klubi 55 evropskih lig letos izgubili 1,6 milijarde evrov, prihodnjo sezono pa 2,4 milijarde. Iz vzorca desetih lig, med njimi je tudi pet velikih – Anglija, Španija, Italija, Nemčija, Francija –, je izguba 3,6 milijarde evrov, od tega 1,5 milijarde evrov z naslova prodanih vstopnic v dveletnem obdobju.

14.31 V Iranu rekordnih 200 smrtnih žrtev covida-19

V Iranu je bilo v zadnjih 24 urah 200 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ od izbruha novega koronavirusa v državi februarja, poroča STA. Tako je vse skupaj umrlo 11.931 ljudi. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 2637 okužb z virusom, vse skupaj 245.688. »Na žalost smo v zadnjih 24 urah izgubili še 200 naših sodržavljanov, tako da skupno število smrtnih žrtev znaša 11.931,« je povedala tiskovna predstavnica iranskega zdravstvenega ministrstva Sima Sadat Lari.

Nošenje zaščitnih mask je v Iranu obvezno. FOTO: Wana News Agency Via Reuters
Nošenje zaščitnih mask je v Iranu obvezno. FOTO: Wana News Agency Via Reuters


14.16 Na Hrvaškem pocenili pavšal za navtike

Hrvaška je zaradi pandemije covida-19 znižala pavšalni znesek turistične takse za navtike za 20 odstotkov v primerjavi z lanskim letom, so za STA potrdili na hrvaškem ministrstvu za turizem. Novost je tudi to, da bodo lahko navtiki turistično takso plačali tudi po posamezni prenočitvi, in sicer v znesku deset kun (1,35 evra). Na Hrvaškem so namreč objavili nov pravilnik o višini, načinu plačevanja in razporeditvi turistične takse za čarterska plovila, ladje za večdnevna krožna potovanja in osebe, ki prebivajo na plovilu (navtiki) ter načinu plačevanja turistične takse za ladje na krožnih potovanjih v mednarodnem pomorskem prometu in mednarodnem prometu na notranjih vodah.

Na Hrvaškem znižali pavšalni znesek turistične takse za navtike za 20 odstotkov. FOTO: Igor Mali
Na Hrvaškem znižali pavšalni znesek turistične takse za navtike za 20 odstotkov. FOTO: Igor Mali


13.55 Velika Britanija za zeleni izhod iz krize po covidu-19

Velika Britanija bo izhod iz krize po globalni pandemiji covida-19 izkoristila za zeleno preobrazbo. Za energetsko obnovo domov bo na voljo dve milijardi funtov (2,2 milijarde evrov) državnih subvencij, še milijarda funtov pa bo šla za okolju prijazno prenovo javnih stavb, kot so bolnišnice, šole in socialni zavodi. Britanski finančni minister Rishi Sunak namerava s paketom pomagati pri oživljanju gospodarstva na Otoku, ki ga je močno prizadel covid-19. S sredstvi naj bi ustvarili več kot 100.000 zelenih delovnih mest, med drugim v gradbeništvu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

13.52 Koronavirus vzel tri življenja v Republiki Srbski
 
V zadnjih 24-urah je umrl moški srednjih let iz Prijedorja ter starejša ženska in moški iz Vlasenice in Banja Luke. V Republiki Srbski so testirali 328 ljudi, od tega so nevarni virus odkrili pri 83 osebah. Simptome covida-19 so odkrili pri 39 osebah iz Bijeljine, po trinajst oseb je iz Banja Luke in Zvornika, šest iz Višegrada, po tri iz Kotor Varoša in Bosanske Dubice, dve osebi sta iz Vlasenice in po ena iz Čelinca, Laktašev, Prnjavorja in Srebrenice, piše današnji spletni portal Dnevni Avaz.

13.42 Posledica objemanja: Dvanajst okuženih na poroki v Splitu
 
Na tako imenovani koronaporoki v Splitu so se z nevarnim virusom okužili glasbena skupina, nevesta, fotograf in nekaj svatov, piše na spletni strani današnji dnevni Avaz. Poroke postajajo pravo žarišče širjenja koronavirusa, ugotavlja hrvaški štab za civilno zaščito, zaradi česar nameravajo številno zmanjšati taka družabna srečanja. 

13.37 V Avstriji občutno manj dela za skrajšani delovni čas

V Avstriji gospodarstvo po delni zaustavitvi zaradi covida-19 postopoma okreva. Prejšnji teden je močno upadlo število delavcev, ki delajo za skrajšani delovni čas, in sicer za okoli 350.000 na 403.000, je danes sporočila avstrijska ministrica za delo Christine Aschbacher. Zmanjšuje se tudi brezposelnost.

13.14 Teniškega challengerja v Portorožu letos ne bo

Največjega teniškega turnirja v Sloveniji Challenger ATP Zavarovalnica Sava Slovenia Open v Portorožu letos ne bo. Tenis Slovenije in generalni pokrovitelj, Zavarovalnica Sava, sta se tako odločila zaradi trenutnih razmer, ki vladajo v Evropi in svetu, je sporočila Teniška zveza Slovenije. Turnir z nagradnim skladom 50.000 ameriških dolarjev bi moral potekati od 17. do 23. avgusta.

13.09 Slovenija se nevarno bliža rumenemu seznamu držav

Slovenija ob novih potrjenih okužbah s koronavirusom postopoma dosega raven, po kateri bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav, je opomnil Mario Fafangel z NIJZ. »Narediti moramo vse, da ustavimo trend naraščanja okužb,« je pozval. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem omenil možnost omejitve druženja na deset oseb, če bi se stanje poslabšalo. V Sloveniji je trend novih primerov okužb v porastu, a je krivulja manj strma kot marca, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Fafangel.

Mario Fafangel (levo) in Jelko Kacin na današnji tiskovni konferenci nista bila preveč optimistična glede zajezitve širjenja koronavirusa. FOTO: Posnetek zaslona
Mario Fafangel (levo) in Jelko Kacin na današnji tiskovni konferenci nista bila preveč optimistična glede zajezitve širjenja koronavirusa. FOTO: Posnetek zaslona


Narašča tudi število okužb, ki se širijo lokalno in niso več povezane z primeri, vnesenimi iz tujine. Štirinajstdnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev se je v Sloveniji ob tem zvišala na že skoraj deset, kar po Fafangelovih besedah pomeni, da smo dosegli tisto raven, ki smo jo uporabljali za druge države, ko smo ocenili, da niso več varne.

12.59 Dubaj spet odprl vrata turistom

Z nalepko »dobrodošli« v potnem listu in testom na okužbo z novim koronavirusom ob prihodu se je Dubaj danes uvrstil med številne globalne destinacije, ki so znova odprle vrata mednarodnim potnikom. Turizem je bil dolgo eden najpomembnejših virov prihodka za razkošni emirat, a letos podjetja tudi tam bolj računajo na domačine. »Dobrodošli v vašem drugem domu,« navaja nalepka, ki jo ob vstopu tujca v potni list nalepijo dubajske pristojne službe. Pri tem prišleke prosijo še za negativni test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od štirih dni. Če potnik takega potrdila nima, lahko test opravi ob prihodu, a mora na njegove rezultate čakati v samoizolaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dubaj danes. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP
Dubaj danes. FOTO: Giuseppe Cacace/AFP


12.52 V mariborskem zdravstvenem domu brez novih primerov okužbe pri zaposlenih

V mariborskem Zdravstvenem domu Adolfa Drolca, kjer so med zaposlenimi v nujni medicinski pomoči prejšnji teden potrdili 11 primerov okužbe z novim koronavirusom, osem med zdravniki in tri med reševalci, do ponedeljka pa še pri enem reševalcu, se razmere umirjajo. Kot so sporočili danes, je bilo vseh 13 v ponedeljek vzetih testov negativnih. V osrednjem mariborskem zdravstvenem domu je tako trenutno v samoizolaciji še 16 zaposlenih iz enote nujne medicinske pomoči, medtem ko so se nekateri že vrnili na delo.

V zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Mariboru ne zaznavajo novih okužb s koronavirusom. FOTO: Tadej Regent/Delo
V zdravstvenem domu Adolfa Drolca v Mariboru ne zaznavajo novih okužb s koronavirusom. FOTO: Tadej Regent/Delo


Pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus je v ponedeljek povedal, da se dobro počuti tudi vseh 11, ki so bili okuženi že prejšnji teden, izzveneli so tudi njihovi začetni znaki bolezni. Kljub odsotnosti z dela zaposlenih v nujni medicinski pomoči po njegovih zagotovilih hujših kadrovskih težav nimajo, saj gre le za desetino tistih, ki so zaposleni v tej organizacijski enoti. V ponedeljek so opravili tudi analizo organiziranosti enote z okoli 110 zaposlenimi in ugotovili, da delo opravljajo normalno.

12.44 V Pekingu prvič po junijskem izbruhu brez novih okužb z novim koronavirusom

V kitajski prestolnici Peking prvič po izbruhu okužb z novim koronavirusom na tržnici v začetku junija niso imeli novih okužb, so danes sporočile pristojne mestne službe. Mestna tržnica Xinfadi je bila sicer grozd skupno 335 okužb z novim koronavirusom. Novico so objavili prav na dan, ko več milijonov kitajskih dijakov v prestolnici opravlja sprejemne izpite za študij. Pred začetkom izpitov so več dni skrbno spremljali njihovo zdravstveno stanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.40 V Indiji število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 20.000

V Indiji so po zadnjih podatkih tamkajšnjih zdravstvenih služb potrdili že skoraj 720.000 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 20.000 ljudi. V zadnjih 24 urah so potrdili 22.452 novih primerov okužbe s koronavirusom, s čimer se je skupno število okužb povečalo na 719.665.

V Indiji je za posledicami uničujoče bolezni covid-19 umrlo že več kot 20.000 ljudi. FOTO: Punit Paranjpe/AFP
V Indiji je za posledicami uničujoče bolezni covid-19 umrlo že več kot 20.000 ljudi. FOTO: Punit Paranjpe/AFP


Umrlo pa je še 467 ljudi, ki so bili okuženi s koronavirusom, s čimer je skupno število smrtnih žrtev naraslo na 20.160, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Število okužb in smrtnih primerov narašča najhitreje, odkar so začeli sredi maja v državi rahljati ukrepe za zajezitev virusa. Podatki oblasti kažejo, da so prvih 100.000 okužb potrdili v 110 dneh do 19. maja, zadnjih 100.000 pa so v samo šestih dneh od 2. julija.

12.33 Speedway ostal še brez dirke v Vroclavu

Svetovno prvenstvo v speedwayu ima na koledarju le še tri dirke. Vodstvo tekmovanja namreč zaradi potovalnih omejitev med koronavirusno pandemijo vztrajno črta dirke, zdaj je odpadla še načrtovana uvodna dirka sezone v Vroclavu. Dirka, ki bi morala biti 1. avgusta na olimpijskem stadionu v Vroclavu, je odpovedana, so danes potrdili organizatorji. Razlogi za serijsko odpadanje dirk za veliko nagradoso povsod podobni; zdravstveni in varnostni zadržki so v državah gostiteljicah preveliki, da bi lahko tekmovanja izpeljali.

12.18 V Parizu vrata spet odprl Rodinov muzej

V francoski prestolnici je po zaprtju zaradi pandemije novega koronavirusa vrata za javnost ponovno odprl Rodinov muzej. Od začetka avgusta bo v okoli tri hektare obsegajočem muzejskem parku skulptur na ogled fotografska razstava z naslovom Rodin na svojem vrtu. Zaradi koronavirusa je v muzeju lahko le sto obiskovalcev naenkrat. Za 15. september napovedano razstavo z naslovom Picasso Rodin so v muzeju po pisanju nemške tiskovne agencije DPA preložili na 8. februar 2021.

12.15 Lastniki nepremičnin porok, da Slovenija ne bo zaprla meje

Slovenski državljani so od leta 2013 na Hrvaškem, ko je ta država vstopila v EU, kupili 9439 nepremičnin, kažejo podatki hrvaške davčne uprave. Časnik Večernji list poudarja, da na Hrvaškem ni razloga za zaskrbljenost, da bo Slovenija med pandemijo covida-19 prepovedala svojim državljanom vstop na Hrvaško, saj bo varovala interes svojih državljanov lastnikov nepremičnin v sosednji državi. Dodaja, da so Slovenci kupovali počitniške hiše na Hrvaškem še za časa Jugoslavije. Po neuradnih ocenah so Slovenci skupno lastniki približno 110.000 nepremičnin na Hrvaškem, večinoma hiš in stanovanj ob hrvaški obali. Mnogi nepremičnine posedujejo iz časov nekdanje skupne države.

12.07 Učenje na daljavo med epidemijo koronavirusa zahtevnejše, a uspešno

Polovica slovenskih učencev je ocenila, da je pouk na daljavo zahtevnejši kot pouk v razredu, izhaja iz raziskave zavoda za šolstvo o izobraževanju med epidemijo novega koronavirusa. Tudi učitelji so ocenili, da je bilo delo na daljavo zahtevno, a jim je večinoma uspelo doseči postavljene učne cilje, so pojasnili na današnji novinarski konferenci. V raziskavo je bila vključena okoli desetina učencev in dijakov, tretjina vseh učiteljev in dve tretjini vseh ravnateljev. Učitelji so pouk na daljavo ocenili kot zahteven in stresen. Kar 70 odstotkov učiteljev pa je v raziskavi ocenilo, da je bilo delo na daljavo slabše kot delo v razredu. A je večini učiteljev uspelo realizirati dve tretjini ali več učnih ciljev, je odgovorilo med 75 in 80 odstotkov učiteljev.

Vodja Središča za kakovost in raziskovanje Tanja Rupnik Vec je pri tem poudarila, da gre za dober rezultat, saj samostojno delo zahteva več časa. Ocenjevanje je glede na odgovore učiteljev potekalo predvsem ustno prek videokonferenc. Zlasti v osnovnih šolah so učitelji ocenjevali več praktičnih izdelkov, v srednjih šolah pa odgovore na kontekstna vprašanja. Iz raziskave je razvidno, da so učitelji za ocenjevanje uporabljali precej raznolike metode. Učenci so na drugi strani pouk na daljavo ocenjevali kot zanimiv in ustvarjalen. Polovica učencev meni, da je pouk na daljavo zahtevnejši kot pouk v razredu, je povedal vodja oddelka za srednje šolstvo Branko Slivar.

11.45 Koronavirus odpihnil turnirja slovenske serije v odbojki na mivki

Organizatorji turnirja članske serije v odbojki na mivki, Kostanjevica Open 2020, ki bi moral potekati med 10. in 12. julijem, so tekmovanje zaradi poslabšanja epidemiološke slike koronavirusa v Sloveniji odpovedali. Prav tako ne bo turnirja v Mokronogu, ki je bil načrtovan za 16. do 18. julij, so sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije.

11.43 Nogometna prvenstva Brazilije, BiH ter Avstralije v primežu novega koronavirusa

Pandemija novega koronavirusa še naprej kroji usodo nogometnih prvenstev. V Braziliji, drugi državi na svetu z najslabšo epidemiološko sliko, naj bi se prvenstvo nadaljevalo 9. avgusta. V BiH se sprašujejo, ali je smotrno začeti novo sezono 1. avgusta, v Avstraliji, kjer naj bi se prvenstvo nadaljevalo prihodnji teden, pa imajo težave s potovanji. Čeprav ima Brazilija že 1,6 milijona okuženih z novim koronavirusom in več kot 65.000 smrti je tamkajšnja nogometna zveza sporočila, da se bo prvenstvo nadaljevalo 9. avgusta. Novica je razburila tako splošno kot športno javnost.

11.26 Slovenija bo častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023

Slovenija bo častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023 namesto leta 2022. Zamik je nastal, ker je Kanada, letošnja častna gostja sejma, zaradi posledic pandemije covida-19 sejem in vse vpletene države s podpisanimi pogodbami zaprosila za premik svojega gostovanja v leto 2021, so sporočili z Javne agencije za knjigo RS.

11.15 V vipavskem centru starejših okužbo potrdili pri še enem stanovalcu

Pri še 81 testiranjih na prisotnost novega koronavirusa, ki so jih v ponedeljek opravili med stanovalci in zaposlenimi v Centru starejših Pristan v Vipavi, so odkrili le eno dodatno okužbo med stanovalci. Skupno so tako okužbo potrdili pri 11 stanovalcih in sedmih zaposlenih, je za STA danes povedal direktor centra Martin Kopatin. Testiranih je bilo tako vseh 108 stanovalcev in 45 zaposlenih. Po navodilih NIJZ bodo testiranja ponovili. Pet od 11 okuženih stanovalcev je premeščenih v ljubljansko infekcijsko kliniko. Po Kopatinovih besedah se štirje med njimi počutijo dobro, eden pa ima nekaj zdravstvenih težav, vendar v ponedeljek ni bil na intenzivni negi.

11.10 Predsedniki sosednjih držav o posledicah koronavirusa

Predsednik republike Borut Pahor se danes in v sredo na Dunaju udeležuje trilateralnega srečanja s predsednikoma Avstrije in Hrvaške, Alexandrom Van der Bellnom in Zoranom Milanovićem. To bo sedmo srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške doslej. Glavna tema tokratnih pogovorov bo Evropa v času pandemije covida-19 in po njej. Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bodo predsedniki razpravljali o izkušnjah držav pri soočenju s pandemijo ter o sproščanju omejitvenih ukrepov ter ukrepih za blaženje posledic pandemije. Tema pogovorov predsednikov bodo tako dejavnosti na ravni Evropske unije za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami pandemije. Predsedniki bodo razpravljali tudi o spremembah in izzivih, ki jih je za skupno evropsko prihodnost prinesla pandemija.

11.05 V ponedeljek pet novih okužb v Cerknici, štiri v Mariboru

V ponedeljek so kar pet novih okužb z novim koronavirusom potrdili v Cerknici, štiri pa v Mariboru. Po dve okužbi so odkrili v Slovenski Bistrici, Postojni in Ilirski Bistrici, po eno pa v občinah Dravograd, Mengeš, Medvode, Ribnica, Trbovlje, Podvelka, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko. V občini Renče - Vogrsko je v ponedeljek potrjena okužba sploh prva doslej, s tem pa se je število slovenskih občin z najmanj eno potrjeno okužbo povzpelo na 159.

11.03 V Španiji protitelesa razvilo pet odstotkov ljudi

Raziskava prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu med prebivalci Španije je pokazala, da je protitelesa razvilo zgolj pet odstotkov od več kot 61.000 ljudi, ki so sodelovali v raziskavi. To po navedbah avtorjev raziskave pomeni, da so še daleč od tako imenovane čredne imunosti in da ukrepi socialnega distanciranja ostajajo najboljši način za spopadanje s pandemijo. Študija, ki jo je delno financiralo špansko ministrstvo za zdravje, je pokazala, da je protitelesa proti novemu koronavirusu razvilo pet odstotkov od več kot 61.000 ljudi, ki so sodelovali. Med tistimi, ki so se okužili, jih je tretjina okužbo prestala brez simptomov, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrepi socialnega distanciranja ostajajo najboljši način za spopadanje s pandemijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ukrepi socialnega distanciranja ostajajo najboljši način za spopadanje s pandemijo. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Trenutno je čredno imunost težko doseči, ne da bi sprejeli postransko škodo številnih smrtnih žrtev med ranljivo populacijo in brez preobremenitve zdravstvenega sistema,« so v znanstveni reviji Lancet zapisali znanstveniki.
Čredna imunost pomeni, da je okuženih ali cepljenih proti virusu toliko ljudi, da virus neha krožiti med prebivalstvom. Vodja študije Marina Pollan je povedala, da so nekateri strokovnjaki izračunali, da bi moral delež prebivalcev s protitelesi znašati okoli 60 odstotkov. »Vendar pa smo zelo daleč od te številke,« je povedala Pollanova. Še vedno sicer ni znano, ali je nekdo, ki je razvil protitelesa, imun proti ponovni okužbi z novim koronavirusom.

Preberite tudi: Kaj vemo o zaščiti pred ponovno okužbo z virusom

10.30 Bruselj Evropi napoveduje še globljo recesijo

Evropska komisija je danes Evropi napovedala še globljo recesijo kot spomladi, saj je odpravljanje posledic omejitev zaradi pandemije novega koronavirusa bolj postopno, kot je bilo pričakovati tedaj. Napoved za območje z evrom za letos je poslabšala za odstotno točko na 8,7-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa pričakujejo 6,1-odstotno rast. Celotna EU naj bi letos imela 8,3-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa 5,8-odstotno rast. V prejšnji, majski napovedi je komisija celotni Uniji napovedala 7,4-odstotni padec BDP v tem letu in 6,1-odstotno rast v prihodnjem.

10.29 Dodič Fikfakova: V času do drugega vala epidemije ljudje ne smejo pozabiti na ukrepe

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa je v času epidemije opravil analizo slovenskih podjetij na temo soočanja s krizo zaradi koronavirusa in vpliva na njihovo proizvodnjo. Ugotovili so, da so podjetja dosledno upoštevala nasvete stroke, kljub temu pa opozarjajo na morebitni drugi val, zaradi katerega podjetja ne smejo opustiti sprejetih ukrepov. Inštitut za medicino dela, prometa in športa je med epidemijo novega koronavirusa opravil analizo 84 slovenskih podjetij, da bi ugotovil, kako organizirati nadaljnje delo ter se spoprijeti s težavami, s katerimi se podjetja ukvarjajo.

Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Inštituta za medicino dela, opozarja na dosledno upoštevanje minimalne oddaljenosti, nošenje mask ter razkuževanje in umivanje rok. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Metoda Dodič Fikfak, predstojnica Inštituta za medicino dela, opozarja na dosledno upoštevanje minimalne oddaljenosti, nošenje mask ter razkuževanje in umivanje rok. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


»Moram reči, da so se podjetja izjemno samoorganizirala. Res je, da so potrebovali pomoč svojega pooblaščenega zdravnika ali specialista medicine dela ali Nacionalnega inštituta za javno zdravje, vendar smo ugotovili, da je bilo za podjetja dovolj, da so osvojila že osnovna pravila. Torej upoštevanje minimalne oddaljenosti, nošenje mask ter razkuževanje in umivanje rok,« je o osnovni zaščiti v pogovoru za STA dejala predstojnica inštituta Metoda Dodič Fikfak.

Preberite tudi: Po žilah otrok se pretaka svinčena dediščina

10.18 Italijanska vlada sprejela paket poenostavitev administrativnih postopkov

Italijanska vlada premiera Giuseppeja Conteja je ponoči sprejela odlok o poenostavitvah administrativnih postopkov, ki naj bi bil ključen za ponovni zagon gospodarstva po krizi novega koronavirusa. Želja Rima je odpraviti birokratske ovire, ki zavirajo gospodarstvo. Med drugim ukrepi predvidevajo poenostavitev postopkov za začetek gradenj. Zakonodajni paket predvideva, da je mogoče javna naročila pod določeno vrednostjo oddati brez razpisa, za nekatere druge javne razpise pa prinaša pospešeni oziroma poenostavljeni postopek. Spremembe naj bi za zdaj veljale 12 mesecev, poroča tiskovna agencija Reuters.

10.14 Po nedelji včeraj porast okuženih s koronavirusom

V Sloveniji so včeraj ob 1325 testiranjih potrdili 23 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih pa je bilo 12 bolnikov, kar je eden več kot dan prej. Nihče od njih ni potreboval intenzivne nege, eno osebo pa so odpustili v domačo oskrbo, kažejo vladni podatki. Doslej so skupno potrdili 1739 okužb, umrlo pa je 111 bolnikov s covidom-19. V nedeljo so ob 530 testiranjih potrdili 16 okužb z novim koronavirusom, hospitaliziranih je bilo 11 bolnikov s covidom-19. Nihče ni umrl. Vladni govorec Jelko Kacin pravi, da se je na Balkanu slika glede okužb zelo poslabšala. Kaže, da se je stanje najbolj poslabšalo v državah, kjer so imeli pred kratkim volitve. Eklatantno poslabšanje se je zgodilo v Srbiji, volitve so imeli tudi na Hrvaškem, kmalu sledijo tudi v Severni Makedoniji. 

9.55 Nemška industrijska proizvodnja maja na mesečni ravni okrevala

Nemška industrijska proizvodnja se je maja v primerjavi s predhodnim mesecem po sezonsko prilagojenih podatkih okrepila za 7,8 odstotka, kažejo podatki nemškega statističnega urada. Rast je bila nižja od pričakovanj analitikov, ki so računali na 11,1-odstotno rast. Medletno je sicer industrijska proizvodnja upadla za 19,3 odstotka. Podatki kažejo na okrevanje industrije največjega evropskega gospodarstva po omilitvi omejevalnih ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa. Maja je industrijska proizvodnja brez upoštevanja energetskega sektorja in gradbeništva v primerjavi z aprilom narasla za 10,3 odstotka, proizvodnja dobrin za vmesno porabo pa je upadla za 0,1 odstotka.

9.51 Po enajstih pozitivnih testih Dallas ne bo nadaljeval sezone

Nogometaši Dallasa so dva dni pred napovedano vrnitvijo odpovedali nadaljevanje sezone v ameriški ligi MLS, potem ko je bilo kar 11 članov kluba pozitivnih na covid-19, so sporočili iz vodstva lige. Sezona bi se po koronavirusnem premoru morala nadaljevati v sredo. V izjavi za javnost je liga MLS zapisala, da je bilo deset nogometašev Dallasa ter en član tehničnega osebja pozitivnih na novi koronavirus, zato so klub izključili iz nadaljevanja sezone. Klub je odločitev sprejel in odpovedal nadaljevanje lige.

8.58 V Pristanu deset okuženih stanovalcev in sedem zaposlenih

Na spletni strani zavoda Pristan v Vipavi so pred nekaj trenutki zapisali, da imajo deset okuženih stanovalcev in sedem zaposlenih, skupaj torej 17 ljudi. Na rezultat včerajšnjega testiranja pa še čakajo. Včeraj so okužbo potrdili pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Včeraj popoldne so nadaljevali testiranje okrog 20 stanovalcev doma in na te izvide zdaj čakajo. Stanovalci ostajajo v svojih sobah v osamitvi.

8.42 Bolsonaro se je zaradi simptomov testiral na koronavirus

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki zavrača nevarnost novega koronavirusa, se je zaradi simptomov okužbe, vključno s povišano telesno temperaturo, testiral na okužbo. Bolsonaro je za CNN Brazil povedal, da so mu preventivno tudi slikali pljuča v vojaški bolnišnici. Izvid testa bo predvidoma znan še danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah lokalnih medijev je 65-letni Bolsonaro tudi povedal, da preventivno jemlje hidroksiklorokin, v tem tednu pa je odpovedal vse obveznosti.

Brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru so preventivno tudi slikali pljuča v vojaški bolnišnici. FOTO: Marcos Correa/AFP
Brazilskemu predsedniku Jairu Bolsonaru so preventivno tudi slikali pljuča v vojaški bolnišnici. FOTO: Marcos Correa/AFP


Iz njegovega urada so sporočili, da je predsednik dobrega zdravja in da je v svoji rezidenci. Doslej se je na okužbo testiral že trikrat in vsi testi so bili negativni. Od izbruha pandemije novega koronavirusa desni populistični Bolsonaro zanika nevarnost covida-19, ki ga je označil za manjšo gripo, prav tako nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa, kot je nošenje zaščitnih mask v javnosti.

8.23 Indija na tretjem mestu po številu okužb

Indija je medtem prehitela Rusijo na tretjem mestu po številu okužb. V državi so namreč doslej potrdili skoraj 700.000 primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili okoli 24.000 novih okužb. V Rusiji so doslej potrdili nekaj več kot 681.000 okužb z novim koronavirusom. V Indiji je doslej zaradi covida-19 umrlo 19.963 ljudi, kar je bistveno manj kot v drugih z novim koronavirusom najhuje prizadetih državah. Po številu smrti sta na prvih dveh mestih med državami sveta ZDA in Brazilija.

8.21  V Katarju natanko 100.345 okuženih

Katar, kjer bo leta 2022 naslednje svetovno prvenstvo v nogometu, je presegel mejo 100.000 okuženih z novim koronavirusom, je včeraj poročala nemška tiskovna agencija DPA. Katar je kot druga arabska država presegel mejo 100.000 okuženih, po zadnjih podatkih, ki jih je danes tam sporočilo zdravstveno ministrstvo, je bolnikov natančno 100.345. Doslej je za posledicami okužbe umrlo 133 ljudi. Zaradi strogih ukrepov in zaprtih meja je sicer število na novo okuženih v Katarju v zadnjih dneh manjše, danes je bilo takšnih primerov 546. V arabskem svetu je sicer največ okužb v Savski Arabiji; v državi s 33 milijoni prebivalcev imajo po zadnjih podatkih 213.000 okuženih, po podatkih oblasti pa je bilo žrtev, povezanih s covidom-19, v tej državi doslej 2000.

8.00 Pred razglasitvijo izrednih razmer v zaporih in domovih za starejše

Vlada bo domove za starejše občane in druge socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je sinoči za TV Slovenija minister za delo Janez Ciglar Kralj razkril dogovor s posveta vlade. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko, denimo, odločili o zaprtju domov. O odločitvi o ponovnem zaprtju domov se bodo posvetovali s stroko, je v oddaji Odmevi še dodal Cigler Kralj.

7.25 ZDA nameravajo izgnati tuje študente, če bodo predavanja virtualna

Trumpova vlada namerava jeseni izgnati tuje študente na ameriških univerzah, če bodo imele univerze zaradi pandemije novega koronavirusa le virtualna oziroma spletna predavanja. Služba za priseljevanje in carine (ICE) je v ponedeljek sporočila, da se bo izgonu mogoče izogniti s prepisom na univerzo, ki bo imela predavanja v živo. Tuji študenti so velik vir dohodka za številne ameriške univerze, ker plačajo polno ceno za izobraževanje. Ameriške univerze so začele objavljati načrte za predavanja v jesenskem semestru in nekatere so se zaradi varnosti ob pandemiji odločile le za spletna predavanja. Med njimi je univerza Harvard. Napoved ICE zadeva imetnike vizumov F-1 in M-1. State Department je lani izdal skoraj 390.000 vizumov F in 9518 vizumov M.

7.20 Milijarderji trepetajo za svoje zdravje
 
Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto trdil, da je 99 odstotkov primerov potrjenih okužb v ZDA povsem nenevarnih, njegov šef kabineta Mark Meadows pa je v ponedeljek vztrajal, da predsednik ne zmanjšuje nevarnosti koronavirusa. Zaročenka predsednikovega sina Donalda mlajšega Kimberly Guilfoyle je bila na testu pozitivna, v petek se je objemala z guvernerko Južne Dakote Kristi Noem, ki je Trumpu organizirala ognjemet pri gori Rushmore in ga pospremila v letalo Air Force One. Vse brez maske kot tudi udeleženci zabave prejšnji teden v newyorškem prestižnem naselju Hamptons, kjer je bila tudi Guilfoylova. Hamptons je zdaj poln milijarderjev in milijonarjev, ki trepetajo za svoje zdravje.

Kayleigh McEnany, tiskovna predstavnica v Beli hiši FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Kayleigh McEnany, tiskovna predstavnica v Beli hiši FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je v ponedeljek zagotovila, da s Trumpom in guvernerko Noemovo ni težav, ker se je v petek testirala, pa tudi Trump se redno testira in je vedno negativen.

7.10 »Priznaj že enkrat Američanom, da covid obstaja«

Newyorški guverner Andrew Cuomo, ki je državo povedel skozi najhujši udarec pandemije v aprilu, ko je na dan umiralo skoraj 800 ljudi, zdaj že nekaj tednov ponosno poroča o vztrajnem upadanju števila okužb, hospitalizacij in smrti. V newyorških bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi le še 817 ljudi, v nedeljo se je vrnilo le 95 pozitivnih testov od skupaj 55.000, umrlo pa je le devet ljudi. Cuomo je novinarsko konferenco izkoristil za kritiko Trumpa in ga obtožil, da je pomagal virusu, ker je in še vedno zmanjšuje nevarnost. »Priznaj že enkrat Američanom, da covid obstaja in je velik problem. Dokler si tega ne priznamo in ne opravimo vsak svojega dela, bo še naprej tako,« je dejal Cuomo.

7.00 Aplikacija za sledenje stikov z okuženimi na poti do sprejetja

Odbor DZ za delo je z manjšimi popravki potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, katerega glavni namen je zaščititi delovna mesta, daje pa tudi podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi. Te opoziciji ni uspelo črtati iz zakonskega besedila, zato napoveduje ustavno presojo. Vlada je v predlog četrtega protikoronskega zakona vgradila pravno podlago za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije, katere namen je obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami v karanteni za preprečevanje širjenja okužb. Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. »Ti si bodo morali aplikacijo obvezno namestiti,« je uvodoma povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Določbe o aplikaciji so v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi, je pojasnil.

7.00 Število mrtvih zaradi covida-19 v ZDA preseglo 130.000

V ZDA so po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa do ponedeljka našteli že najmanj 130.208 smrtnih žrtev covida-19, število okuženih s koronavirusom se bliža trem milijonom, Bela hiša pa vztraja, da so ZDA vodilna država na svetu glede boja proti pandemiji. Okužbe v ZDA naraščajo v 41 zveznih državah, Florida ima po okrog 10.000 novih okužb na dan, kar je več, kot so poročale evropske države v najhujših časih pandemije. Župan Miamija Carlos Gimenez je znova zaprl restavracije, telovadnice in plesne dvorane. Plaže, ki so bile čez praznike zaprte, pa se danes spet odpirajo. Vendar le začasno, saj je župan svojim 2,8 milijona prebivalcem zagrozil, da jih bo spet zaprl, če se ne bodo držali medsebojne razdalje in ne bodo nosili mask.

V Arizoni je število okuženih v ponedeljek preseglo 100.000. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
V Arizoni je število okuženih v ponedeljek preseglo 100.000. FOTO: Piero Cruciatti/AFP


Florida ima povprečno na dan po 18 odstotkov pozitivnih testov, v sedmih dneh pa so v bolnišnice sprejeli 1700 ljudi. V Teksasu imajo zdaj po bolnišnicah 8000 ljudi, v Arizoni, kjer je število okuženih v ponedeljek preseglo 100.000, pa 3200 in bolnišnice so 90-odstotno zapolnjene. Kar 62.000 okuženih v Arizoni je mlajših od 44 let. Po ZDA zdaj na dan potrdijo več kot 50.000 okužb, vendar pa je povprečje smrti na dan v zadnjih dveh tednih upadlo s 600 na 510. Več okužb je pri mladih, zdravstveni delavci pa imajo več izkušenj pri spopadanju z boleznijo. Guvernerji zveznih držav svojim državljanom ukazujejo nošenje mask in uvajajo ukrepe proti širjenju pandemije, Bela hiša pa vztraja, da uvedba nošenja maske na zvezni ravni ni potrebna. Verjetno zato, ker je predsednik ZDA Donald Trump noče nositi.

Komentarji: