Vlada zapira manjše mejne prehode s Hrvaško, od srede v karanteni tudi Belgija

Vse informacije o koronavirusu zbiramo na enem mestu.
Fotografija: Mednarodni prehodi s Hrvaško bodo še odprti, a s povečanim nadzorom, maloobmejni pa zaprti. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Mednarodni prehodi s Hrvaško bodo še odprti, a s povečanim nadzorom, maloobmejni pa zaprti. FOTO: Jure Eržen/delo



22.13 Janša: Varnost in zdravje sta na prvem mestu

Pri spopadu s koronavirusom je treba imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi, je poudaril premier Janez Janša na videokonferenci vrha EU. »Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi,« je izpostavil.

Evropska komisija je voditelje obvestila, da je v teku več postopkov javnega naročanja za pridobitev nujne medicinske in zaščitne opreme. Slovenija sodeluje pri vseh. V teku je tudi sprostitev znatnih sredstev za raziskovalne institucije in podjetja, ki so v konici naporov za čimprejšnjo izdelavo cepiva, še piše v sporočilu za javnost, objavljenem po videokonferenci.

Več v prispevku: Izredno stanje evropske politike

21.07 Belgija od srede dalje v karanteni

Belgija se je pridružila Italiji, Franciji in Španiji in se danes odločila, da bo kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom uvedla karanteno. Ukrep bo začel veljati v sredo opoldne in naj bi ostal v veljavi najmanj do 5. aprila, je nocoj sporočila belgijska premierka.

21.02 EU za 30 dni uvaja omejitev vstopa na zunanji meji

Voditelji članic EU so danes podprli 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo, ki naj bi jo države začele izvajati takoj, je po videokonferenci vrha povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je poudarila, da je nujno odpraviti blokade na notranjih mejah, kjer je obtičalo vse preveč ljudi. Von der Leynova je v ponedeljek predlagala začasno omejitev nenujnih potovanj v EU, pri čemer naj bi bili izjema državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci. Izvajanje ukrepa je v rokah članic, ki pravijo, da ga bodo izvršile takoj.

20.43 Nemčija bo dovolila vstop v državo le državljanom EU

V okviru ukrepov za zajezitev izbruha koronavirusa bo Nemčija prepovedala vstop vsem, ki niso državljani Evropske unije, je danes napovedal notranji minister Horst Seehofer. Tudi državljani EU lahko le prečkajo državo. Omejitev bo v veljavi 30 dni. Nemška kanclerka Angela Merkel je še zagotovila prost pretok blaga in dejala, da bo Nemčija to nemudoma uvedla.

20.03 Facebook napovedal za 100 milijard dolarjev pomoči malim podjetjem

Tehnološki velikan Facebook pripravlja načrt za pomoč malim podjetjem, prizadetim zaradi pandemije novega koronavirusa. Prek posojil in oglasov zanje jim namerava ponuditi 100 milijard dolarjev (90,9 milijarde evrov). Kot so pojasnili v velikanu, ki upravlja družbeno omrežje facebook, nameravajo s svojim ukrepom doseči do 30.000 malih podjetij v več kot 30 državah. Prijave podjetij nameravajo začeti sprejemati v prihodnjih tednih.

infografika: Delo
infografika: Delo


19.48 Avstrija je v Maroko po svoje državljane poslala letalo

Avstrija je danes poslala izredno letalo v Maroko. To bo še danes v domovino prepeljalo avstrijske turiste, ki so obtičali v tej severnoafriški državi. Poleg Avstrijcev bodo na krovu tudi drugi državljani Evropske unije, ki so zaprosili za vrnitev v EU, med njimi pa sta tudi dva slovenska turista. Letalo naj bi na Dunaju pristalo predvideno okoli 21. ure. Na krovu je približno 200 ljudi, ki so morali pred tem opraviti zdravstveni pregled, ob vrnitvi pa jim svetujejo domačo karanteno.

19.42 Vlada podjetjem ponuja tudi odlog odplačevanja posojil

Podjetjem, ki so se zaradi epidemije novega koronavirusa znašla v težavah, bi vlada priskočila na pomoč tudi z odlogom odplačevanja kreditov. Banke bodo lahko podjetjem odobrile odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb za 12 mesecev, je razvidno iz predloga, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu. 

Več v prispevku: Vlada z interventnim zakonom za javne finance

19.38 Koronavirus zapira Daimlerjeve in Fordove tovarne v Evropi

Nemški proizvajalec avtomobilov Daimler in ameriški avtomobilski velikan Ford zaradi širjenja novega koronavirusa zapirata svoje tovarne v Evropi. Prvi trenutno predvideva zaprtje za 14 dni, drugi pa do nadaljnjega. Zaprtje (nekaterih) avtomobilskih tovarn po Evropi so sicer že napovedala tudi druga podjetja, med njimi Volkswagen, Fiat, PSA in Renault.

Več v prispevku: Zaustavljanje avtomobilskih tovarn v Evropi, tudi Revoza

19.08 V Italiji se umirja rast števila okuženih s koronavirusom

V Italiji je danes število vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom naraslo na 31.506, kar je 12,6 odstotka več kot v ponedeljek. Pred tem so imeli na dan tudi od 17- do 21-odstotno rast okužb. Število mrtvih zaradi covida-19 pa je naraslo na 2503. Čeprav število okuženih in mrtvih raste, pa se je hitrost upočasnila v primerjavi s prejšnjimi dnevi. Se je pa za približno 11 odstotkov povečalo število ljudi na intenzivni negi, teh je sedaj 2060. V Italiji je stopnja smrtnosti približno osemodstotna, kar je precej višje kot v drugih državah.

19.05 Velika Britanija bo dala za 330 milijard funtov poroštev

Velika Britanija bo s ciljem spodbuditi gospodarstvo, ki ga je prizadelo širjenje novega koronavirusa, aktivirala za 330 milijard funtov (363 milijard evrov) poroštev. Ukrep, ki predstavlja 15 odstotkov britanskega bruto domačega proizvoda, bo namenjen podjetjem, prizadetim zaradi epidemije.

18.40 Arnesove učilnice so delale počasneje zaradi rekordnega števila uporabnikov

Uporabniki storitev so včeraj in danes zaradi preobremenjenosti sistemov opazili občasno počasnejše delovanje in nedostopnost nekaterih storitev, ki jih javni zavod Arnes nudi uporabnikom s področja vzgoje in izobraževanja. V ponedeljek je bilo število uporabnikov storitev od 10- do 100-krat večje kot običajno. Včeraj je bilo več kot 900 hkratnih uporabnikov storitve Arnes Učilnice, danes pa že veliko več kot 1400. Tudi rast števila učilnic je velika, iz nekaj deset novih na dan, na rekordnih 1.437 na novo ustvarjenih učilnic v enem dnevu. Skupaj jih je trenutno več kot 18.000. Arnes zato nadgrajuje zmogljivosti tudi s pomočjo Instituta Jožefa Stefana, podjetij Žabec, Xenya in DHH ter Pošti Slovenije, ki so brezplačno v izposojo ponudili lastno opremo.

Več v prispevku: Prometni zamaški se s cest selijo na splet

18.33 Vlada z zakonom podaljšuje roke za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil

Vlada je določila besedilo predloga zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju za obravnavo v državnem zboru po nujnem postopku. Zamikajo roke za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020.

Vlada je izdala tudi odlok o začasnem prenehanju obratovanja 27 mejnih prehodov za obmejni promet na meji s Hrvaško. Odlok začne veljati ob polnoči in velja do preklica. Vlada svetuje, če je nujno, uporabo mednarodnih mejnih prehodov.

18.20 Kako je z odreditvijo letnega dopusta v času epidemije

Vlada poudarja, da delodajalec ne sme zgolj enostransko odrejati letnega dopusta. Delodajalec mora pri odločanju o izrabi letnega dopusta upoštevati potrebe delovnega procesa, možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter družinske obveznosti delavca. Je dopustno odrediti letni dopust zaradi izpada dela oziroma poslovnih razlogov, torej tudi v času, ko so izpolnjeni razlogi za odreditev začasnega čakanja na delo oziroma odrejene karantene? Na vladi odgovarjajo, da je v dogovoru z delavcem mogoče dogovoriti tudi izrabo letnega dopusta, vendar mora delodajalec pri tem upoštevati navedene zahteve, ki omejujejo njegovo diskrecijo z namenom, da se letni dopust uresniči v skladu z njegovim temeljnim namenom.

Zaradi uresničitve potreb delovnega procesa lahko delodajalec določi tudi kolektivni dopust. Zaradi uresničitve temeljnega namena letnega dopusta je pri tem bistveno, da ne omeji ali negira pravice delavca do letnega dopusta zaradi potreb na njegovi strani. Z vlade pozivajo »tako delodajalce kot zaposlene k strpni medsebojni komunikaciji in k temu, da delavec in delodajalec čim več rešitev dogovorita skupaj«.

18.19 London in Bruselj zaradi koronavirusa odpovedala pogajanja o brexitu

Združeno kraljestvo in Evropska unija se ta teden zaradi novega koronavirusa ne bosta pogajala o prihodnjih odnosih po brexitu, je sporočila britanska vlada. Drugi krog pogajanj bi moral potekati od srede do petka v Londonu. Sicer pa preučujejo alternativne možnosti za nadaljevanje pogovorov, kar vključuje videokonference ali konferenčne klice.

Mobilne bolnišnice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Mobilne bolnišnice. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


18.06 Mobilna bolnišnica v vojašnici Edvarda Peperka pripravljena na sprejem bolnikov

Mobilna bolnišnica, ki so jo postavili v ljubljanski vojašnici Edvard Peperka, je pripravljena na sprejem bolnikov. Obrambni minister Matej Tonin je danes ob ogledu prostorov izrazil upanje, da število bolnikov s covidom-19 ne bo naraslo do te mere, da bi potrebovali mobilno bolnišnico in da bi jo lahko uporabili v druge namene.

17.45 Trgovinski sindikat opaža kršitve pri drogerijah

Po vladnih pojasnilih drogerije niso določene kot izjema in v tem času ne smejo neposredno ponujati blaga potrošnikom, lahko pa ponujajo prodajo na daljavo. Kljub jasno zapisani prepovedi nekatere drogerije nadaljujejo z obratovanjem po spremenjenem delovnem času ali celo po ustaljenih tirnicah, ugotavljajo v sindikatu delavcev trgovinein opozarjajo, da delodajalci ogrožajo delavce, ki prejemajo enako nizko plačo kot pred epidemijo. V sindikatu so omenili Tuš, Dm in Müller.

17.14 Rezultati testa na koronavirus pri skupini migrantov negativni

Vseh devet migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo in so jih policisti v nedeljo zvečer izsledili na območju Zabič pri Ilirski Bistrici, so testirali tudi na prisotnost novega koronavirusa. Test je bil pri vseh negativen, nastanili pa so jih v center za tujce, so za STA potrdili na Generalni policijski upravi.

17.13 Egiptovsko letovišče Hurgada zaprto

Z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa je v 14-dnevni karanteni tudi egiptovsko letovišče ob Rdečem morju Hurgada. Egipt je sicer sprejel še več drugih ukrepov za zajezitev širjenja virusa, med drugim bodo od četrtka prepovedni vsi leti.

Infografika: Delo
Infografika: Delo


17.06 NIJZ priporoča 20 kvadratnih metrov na potrošnika v trgovini

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za trgovine in poslovne prostore, da se omeji širjenje novega koronavirusa. Med drugim priporočajo 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, če je v prostoru več strank, vsaj dva metra razdalje med čakajočimi na blagajni in redno zračenje poslovnih prostorov.

16.55 GZS in ministrstvo za gospodarstvo se strinjata: Proizvodnja se ne sme ustaviti

Minister Zdravko Počivalšek ter predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup se strinjata, da se proizvodni procesi ne smejo ustaviti. Gospodarstveniki morajo organizirati delovne procese tako, da v največji meri zaščitijo zdravje zaposlenih, ob tem pa naj vsa podjetja, ki nimajo izpadov v dobaviteljski verigi in lahko zagotovijo varno delovno okolje, ostanejo delujoča.

16.47 ZZZS deluje prek spletne pošte, ne telefona

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je sprejel tri dodatne ukrepe, povezane s širjenjem koronavirusa. Med drugim so poenostavili postopke za ugotavljanje začasne zadržanosti od dela in predpisovanja medicinskih pripomočkov ter spremenili poslovanje pogodbenih dobaviteljev medicinskih pripomočkov. Osebni zdravnik bo lahko izdal bolniški list brez prisotnosti bolnika, tudi za začasno nezmožnost za delo. Sicer prosijo za stik prek elektronske pošte, ne telefona.

15.58 Darsu manj prometa znižuje prihodke

Zaradi strogih omejitev, ki jih je z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedla vlada, se je promet na slovenskih cestah že občutno zmanjšal. V Darsu zato pričakujejo zmanjšanje prihodkov od cestnin - tako od tovornih kot osebnih vozil. Konkretnega izpada še ne znajo oceniti, bo pa vpliv večji pri tovornih vozilih.

infografika: Delo
infografika: Delo


15.48 Mestna občina Ljubljana omogoča psihosocialno pomoč

V Zdravstvenem domu Ljubljana so zagotovili možnost psihosocialne podpore pri morebitnem težjem spoprijemanju s trenutno epidemiološko situacijo, ki poteka po telefonu in elektronski pošti. »Dejstvo je, da lahko le popolnoma zdrav gasilec posreduje učinkovito. Zato smo takoj uvedli prepoved vseh nepotrebnih obiskov in zadrževanj v gasilskih enotah. Odpovedane so bile vse že načrtovane aktivnosti, vključno z izobraževanji in usposabljanji,« sporočajo iz MOL, dodajajo pa, da gasilska služba v Ljubljani deluje odgovorno in nemoteno.

Zaradi epidemije koronavirusa so od preteklega petka zaprte vse knjižnice Mestne knjižnice Ljubljana. Zaradi izredne zaprtosti ne boste imeli nobenih finančnih obveznosti do knjižnice. »V času zaprtosti knjižnic vas vabimo k uporabi e-virov in e-knjig. Člani Mestne knjižnice Ljubljana imate na voljo za izposojo več kot 9000 različnih naslovov,« pravijo v MOL.

15.36 Skupina Istrabenz plini uvaja ukrepe za nemoteno oskrbo z energenti

Skupina Istrabenz plini ob poostreni varnosti odjemalce še naprej oskrbuje z utekočinjenim naftnim plinom in zemeljskim plinom, saj so zagotovili varnost dobavne verige in neprekinjenost izvajanja logističnih procesov. Dobava energentov vsem poslovnim odjemalcem oziroma pravnim osebam prav tako poteka nemoteno, za slednje pa Skupina še naprej zagotavlja tudi dostavo plinskih jeklenk in drugega blaga.

15.27 Družba Reckitt Benckiser: Ni dokazov, da je ibuprofen škodljiv za zdravljenje covida-19

Na francoskih družbenih medijih se je pojavilo opozorilo glede uporabe steroidnih in nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAID), vključno z ibuprofenom, za lajšanje simptomov bolezni covid-19. Iz družbe Reckitt Benckiser, ki proizvaja zdravilo z ibuprofenom Nurofen, so obvestili, da niso seznanjeni z dokazi, da bi imel ibuprofen škodljiv vpliv na izid pri bolnikih z boleznijo covid-19. Dodajajo, da večina evropskih zdravstvenih organov še vedno priporoča ustrezno uporabo ibuprofena in paracetamola kot del simptomatskega zdravljenja novega koronavirusa.

15.15 Policija omejuje obiske na policijskih postajah

S policije so sporočili, da bo njihovo delo še vedno na terenu in da še vedno opravljajo policijske naloge. Ker pa želijo vse naloge še naprej maksimalno učinkovito opravljati, zaradi zdravja zaposlenih in zdravja ljudi omejujejo obiske na policijskih postajah. Prebivalce prosijo, da za nenujne prijave in vprašanja uporabijo elektronsko pošto ali internet oziroma pokličejo ter čim manj hodijo neposredno v policijske enote.

15.15 Na Severnem Primorskem te dni pričakujejo večjo količino zaščitne opreme

V severnoprimorski regiji v prihodnjih dneh pričakujejo večjo količino zaščitne opreme, ki so je doslej imeli le malo in so vso razdali službam, ki jo najbolj potrebujejo. Do konca tedna naj bi bilo dovolj zaščitnih mask, zaščitnih oblek in očal za vse, ki jih potrebujejo, je povedal poveljnik regijskega štaba CZ Samo Kosmač. Tudi v Podravju se ukvarjajo predvsem z zbiranjem podatkov o potrebah po zaščitni opremi. STA

15.13 Kam z odpadki okuženih?

Iz ministrstva za okolje in prostor so pozvali, da se odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni covid-19, lahko odvrže izključno v posodo za mešane odpadke (v zabojnike črne oziroma zelene barve). Enako velja za sicer plastični material za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba oziroma negovalci – plastično vrečko, v katero odpadke odložijo, je treba tesno zapreti (zavezati oziroma zalepiti), da raztresanje ni možno, opozarjajo. 

Več v prispevkuZaščitna oprema gre v črni zabojnik​


14.20 V Avstriji v karanteni dodatni kraji

V avstrijski zvezni deželi Predarlsko so zaradi epidemije koronavirusa od 12. ure v karanteni občina na območju gorovja Arlberg. To pomeni, da v kraje ni niti dovoljen vstop niti jih ne sme nihče zapustiti. Obenem pozivajo vse, ki so bili v zadnjih dveh tednih na tem območju, naj gredo v samoizolacijo. Karanteno so odredili za občine oziroma okraje Lech, Klösterle, Warth, Stuben in Schröcken. Do 3. aprila ne sme nihče več niti na območje niti ga zapustiti.



14.14 Danes do 14. ure potrjenih 273 okužb

V Sloveniji so danes do 14. ure potrdili 273 okužb s koronavirusom, skupno so opravili 7587 testov.

Več v prispevku: V Sloveniji do 14. ure potrjenih 273 okužb
 
14.10 Priprave na maturo prek webinarjev

Ukinitev pouka je prizadela predvsem maturante, ki so v ključnem obdobju priprav na maturo, zato so se v Dijaški skupnosti odločili, da jim pomagajo in jim vsaj nekoliko olajšajo čas do normalizacije razmer in začetka pouka. S projektom #vrednitedni bodo od 23. do 28. marca brezplačno vsak dan poskrbeli za priprave na maturo, ki bodo potekale v obliki videokonferenc (webinarja) ob 11. in 15. uri. Dijake bodo inštruirali študenti sorodnih fakultet, kar, kot pravijo v Dijaški skupnosti, kaže na povezanost mlajše generacije in da »smo v težkih trenutkih pripravljeni stopiti skupaj in si pomagati«. P. Z.

13.45 V Kranju iščejo prostovoljce za pomoč
 
V občinski upravi kranjske občine, kjer so včeraj vzpostavili posebno telefonsko številko 080 18 85 za vse, ki po razglasitvi izrednih razmer zaradi novega koronavirusa potrebujejo pomoč pri preskrbi s hrano ali zdravili, iščejo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni pomagati. Kot pravijo na občini, so največje potrebe pri preskrbi starejših in manj mobilnih občanov, ki so zaradi okužbe ali možnosti zanjo v samoizolaciji in ne morejo računati na svojce, sosede ali prijatelje. Danes popoldan so sporočili, da se je odzvalo že 18 ljudi, od tega pet za varstvo otrok. MOK v sodelovanju s civilno zaščito sicer nadaljuje z aktivnostmi, s katerimi bodo še okrepili enote za pomoč ter se hitreje in učinkovito odzivali na morebitne nove izzive. P. Z.

13.40 Evropsko prvenstvo preloženo za leto dni

Norveška nogometna zveza je prek twitterja sporočila, da bo evropsko prvenstvo v nogometu, načrtovano za letos (12. junij–12. julij v 12 državah) preloženo za leto dni. Evropska nogometna zveza (Uefa) pričakovane odločitve še ni uradno potrdila. Novi termin EP je predviden med 11. junijem in 11. julijem 2021.

13.10 Revoz zaustavlja proizvodnjo

Vodstvo podjetja Revoz se je odločilo, da danes ob 22. uri ustavlja proizvodnjo. Sodelavce je pozvalo, naj ostanejo doma in sledijo navodilom pristojnih državnih organov.

Interspar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Interspar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
13.05 Preloženo odprtje trgovine Interspar v nakupovalnem središču Aleja
 
Zaradi izrednih razmer so v podjetju Spar preložili odprtje trgovine Aleja v Ljubljani. Odprtje trgovine je bilo sicer načrtovano za četrtek, 19. marca 2020. »Zaposleni in kupci so za nas vedno na prvem mestu, zato smo z obzirom na trenutne razmere sklenili, da odprtje nove trgovine Interspar v nakupovalnem središču Aleja do nadaljnjega preložimo,« je poudaril Igor Mervič, generalni direktor podjetja Spar Slovenija.

13.00 Tudi na Gorenjskem pomanjkanje zaščitnih sredstev

Na Gorenjskem poteka intenzivno sodelovanje uprave za zaščito in reševanje, regijske civilne zaščite in občin. Pripravljajo seznam številk, na katere lahko za pomoč pokličejo občani, in se pripravljajo za primer, če bi bila slučajno za kakšno območje razglašena karantena. Največ težav je sicer trenutno s pomanjkanjem zaščitnih sredstev.

12.40 Inšpektorat: Delodajalec dopusta kljub epidemiji ne sme odrejati enostransko

Številna podjetja zaradi posledic epidemije novega koronavirusa nimajo več dela oziroma je tega manj, zato nekateri delodajalci od zaposlenih pričakujejo koriščenje letnega dopusta. Inšpektorat RS za delo, ki na to temo prejema številna vprašanja, opozarja, da delodajalec dopusta ne sme odrejati enostransko. Kot so danes sporočili z inšpektorata, morajo delodajalci pri odločanju o času izrabe letnega dopusta upoštevati več okoliščin, ki jih navaja zakon o delovnih razmerjih, in sicer potrebe delovnega procesa, možnosti za počitek in rekreacijo delavca ter družinske obveznosti delavca.

12.30 Za starše: Kako združiti službene in pedagoške obveznosti pri delu od doma

Otroku dajte za »učno uro«, ki naj ne traja več kot 45 minut, jasna in kratka navodila, nato ga pustite, da delo opravi samostojno. Pojasnite mu, da imate tudi vi sočasno delo za službo in zato oba potrebujeta mir. Odmor porabita za pregled opravljenega dela, tudi sami mu pokažite, kaj ste v tem času naredili. Ne pozabite na pohvalo in na primeren način tudi povejte, če niste zadovoljni z njegovim izdelkom. »Bodite dosledni, ne obupajte in otroku ne obljubljajte materialnih nagrad za uspešno delo,« svetuje Tanja Gabršček. Celoten nabor njenih predlogov najdete TU. B. Bi.

12.20 V Španiji skoraj 2000 novih okužb s koronavirusom

V Španiji so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 2000 novih okužb s koronavirusom, skupno več kot 11.000. Za koronavirusno boleznijo covid-19 je umrlo 491 ljudi, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Poleg Italije je pandemija novega koronavirusa v Evropi najbolj prizadela prav Španijo.

Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo<br />
 
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
 
12.15 Kacin: Stvari se pri izvajanju ukrepov vsak dan izboljšujejo

Na svetu za nacionalno varnost se je sestal celoten politični vrh, povabljeni so bili tudi vsi predsedniki opozicijskih strank, ne pa tudi predsednik Sove Rajko Kozemelj.

Sklepe po koncu sveta za nacionalno varnost (SNAV), ki se je tokrat sestal v najširši možni sestavi, a brez direktorja Sove, ki ga nova vlada precedenčno ni uvrstila med člane SNAV, bo na koncu zasedanja predvidoma podal predsednik vlade Janez Janša, sicer predsednik posvetovalnega telesa.

Ob prihodu na sejo je uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin sicer ocenil, da se po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa stvari izboljšujejo. Madžarska je že odprla mejo za blagovni promet, pa tudi klima je pred odločanjem evropskih voditeljev po njegovih besedah bistveno boljša kot pred dnevi.

Več v prispevku: Svet za nacionalno varnost v najširši zasedbi, a brez šefa Sove

12.10 Z novim koronavirusom okuženi učiteljici OŠ v Pivki

Med prostovoljci Rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, sta bili tudi dve učiteljici pivške osnovne šole, so na svoji facebook strani objavili v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

Več v prispevku: Nove okužbe v zdravstvenih ustanovah, štirje pacienti v kritičnem stanju

12.00 Toma Hanksa in Rito Wilson odpustili iz bolnišnice

Hollywoodskega zvezdnika Toma Hanksa in njegovo ženo, glasbenico Rito Wilson, ki sta bila pozitivna na testu za koronavirus, so odpustili iz izolacije v avstralski bolnišnici, poročajo številni tuji mediji. Zakonca sta se z virusom okužila, ko je Hanks v Avstraliji snemal nov film.

11.40 Nizke cene nafte bodo močno prizadele države v razvoju

V združenju držav izvoznic nafte Opec in mednarodni agenciji za energijo IEA ocenjujejo, da bi lahko zaradi gospodarskega zastoja, ki ga je povzročila pandemija novega koronavirusa, in cenovne vojne med Savdsko Arabijo in Rusijo na naftnem trgu, nekatere države v razvoju izgubile od 50 do 85 odstotkov prihodkov, ki jih sicer ustvarijo s prodajo nafte in plina. Izvršni direktor IEA Fatih Birol in generalni sekretar Opeca Mohammed Barkindo sta opozorila, da bi tako drastičen upad prihodkov tem državam povzročil hude težave ne le na gospodarskem, temveč tudi družbenem področju, še posebej v zdravstvu in izobraževanju, njune navedbe povzema spletni portal CNBC. Po oceni obeh organizacij bi lahko z nafto in plinom povezani prihodki v teh državah upadli na najnižjo raven v zadnjih več kot dveh desetletjih, če se razmere na trgu ne bodo spremenile. P. Z.

11. 30 Po potrjeni okužbi v domu starejših v Štorah enajst sodelavcev negativnih

Potem ko je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni v domu starejših občanov Lipa v Štorah, so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z njo v stiku. Doslej so prejeli rezultate za 11 zaposlenih, ki so vsi bili negativni, preostala dva še čakajo. Stanovalci so zdravi in se počutijo dobro, zagotavljajo v domu.

Več v prispevku: Nov okužbe v zdravstvenih ustanovah, štirje pacienti v kritičnem stanju

11.25 Porast cen zaščitne opreme

S terena poročajo o nerazumen porastu cen zaščitne opreme. Nakup škatle 50 zaščitnih mask je v začetku meseca stal pet evrov (brez davka), zdaj prodajalec (Sanolabor v tem primeru) za enak izdelek zahteva 28 evrov. »Glede na trenutno stanje v državi in v zdravstvenem sistemu se nam zdi takšno zaslužkarstvo barbarsko in nezaslišano,« so sklenili Mladi zdravniki. B. F. Ž.

Več v prispevku: Mladim zdravnikom se dvig cen zdi nezaslišan in barbarski

11.15 Iz Moskve v domovino še 22 Slovencev

Čeprav je od polnoči v Sloveniji ustavljen letalski potniški promet, je zjutraj proti Moskvi še poletelo letalo s skupino ruskih državljanov, ki se niso mogli prej vrniti v Rusijo. Isto letalo pa bo iz Moskve v Slovenijo pripeljalo še 22 slovenskih državljanov in državljank, so pojasnili na zunanjem ministrstvu. STA

11.12 Zdravljenje covid-19 v celoti na stroške ZZZS

Zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča okužba z novim koronavirusom, bo v celoti krito iz javnih sredstev. Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da obvezno zdravstveno zavarovanje krije bolezni, za katere je z zakonom določeno izvajanje ukrepov za preprečevanje njihovega širjenja. STA

11.10 Švedska bo zaprla srednje šole in univerze

Švedski premier Stefan Lofven je zaradi novega koronavirusa priporočil srednjim šolam in univerzam, naj v sredo zaprejo svoja vrata ter preidejo na izobraževanje na daljavo. Osnovne šole in vrtci bodo za zdaj še ostali odprti. STA

Herbert Diess FOTO: Reuters
Herbert Diess FOTO: Reuters
11.05 Volkswagen zapira svoje evropske tovarne

Kmalu po tem, ko je nemški Volkswagen opozoril, da zaradi pandemije novega koronavirusa pričakuje, da bo leto 2020 za podjetje zelo zahtevno, je največji proizvajalec avtomobilov na svetu napovedal, da se pripravlja na začasno zaprtje večine svojih evropskih tovarn, informacije iz podjetja povzema CNBC. Glavni direktor Herbert Diess je danes novinarjem povedal, da bodo tovarne ustavili za najmanj dva tedna, pri čemer nameravajo proizvodne obrate v Španiji, na Slovaškem in v Italiji zapreti še pred koncem tega tedna. P. Z

11.00 Francija mobilizirala 100.000 vojakov in policistov

Francoska politika se je zganila, predsednik Emmanuel Macron je v sinočnjem televizijskem nagovoru državljanov napovedal vojno novemu koronavirusu. Kakor druge evropske države se bo tudi še včeraj precej sproščena Francija radikalno ustavila in se, kolikor je mogoče, zaprla med štiri stene. Kot je predsednik ponovil večkrat, »smo v vojni, zdravstveni vojni«. Od danes opoldne se bodo tudi Francozi premikali zelo omejeno. M. P.

Več v prispevku: Radikalno ukrepanje 

Tadž Mahal FOTO: AFP
Tadž Mahal FOTO: AFP
10.50 V Indiji zaprli tudi znameniti Tadž Mahal

V Indiji so z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa zaprli več spomenikov, med njimi znameniti mavzolej Tadž Mahal blizu mesta Agra. Kot so sporočili z ministrstva za turizem in kulturo, spomenik ljubezni vsak dan obišče več deset tisoč ljudi, zato je ključno, da ga začasno zaprejo. STA

10.35 V slovenjgraški bolnišnici potrjena okužba pri štirih zaposlenih

V slovenjgraški bolnišnici je trenutno v samoizolaciji sedemnajst zaposlenih, štirje so pozitivni in so doma. »Preverjamo možne stike in jih testiramo, da preprečimo širjenje virusa,« je sporočil direktor bolnišnice Janez Lavre. V bolnišnici so sicer že pripravili triažo, ambulanto, oddelek, intenzivo in operacijsko, vse za obravnavo pacientov z boleznijo covid-19. M. K.

Več v prispevku: Okužbe v zdravstvenih ustanovah v Mariboru, Luciji in Slovenj Gradcu

10.30 V zdravstvenem domu v Luciji okužena medicinska sestra

V zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zaradi koronavirusa zbolela medicinska sestra, ki so jo nemudoma umaknili iz delovnega procesa. Vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so medtem testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma, je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc. STA

10.20 WHO: Brez obsežnega testiranja ne bomo premagali koronavirusa

Namestnik generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Bruce Aylward je dejal, da je učinkovita karantena bistvena za boj proti novemu koronavirusu, vendar mora ta ukrep spremljati obsežno testiranje. Nekatere države so se kljub pozivom WHO k testiranju odločile, da bodo na novi koronavirus testirali samo ljudi, ki jih bodo sprejeli v bolnišnico, ljudi z blagimi simptomi pa ne bodo testirali. »V nekaterih državah sploh ne testirajo. Pravijo, da ostani doma, če kašljaš in imaš visoko vročino,« je dejal Aylward. »Problem nastane, ker ljudje ne vedo, da imajo bolezen, ker ni bila potrjena. Po nekaj dneh ljudem postane dolgčas, gredo ven na sprehod in v trgovino in okužijo druge ljudi. Če veš, da si okužen, je bolj verjetno, da se boš izoliral,« je dodal. STA

Danes začenja veljati vladni odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji, ki bo za letalski promet znotraj EU veljal do konca 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. FOTO: Dejan Javornik
Danes začenja veljati vladni odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji, ki bo za letalski promet znotraj EU veljal do konca 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. FOTO: Dejan Javornik


10.15 Sestanek v zvezi z zaprtjem študentskih domov

Potem ko je ukrep zaprtja študentskih domov naletel na številne kritike, tudi študentov, bodo na dopisni seji danes popoldne o tem govorili direktorji študentskih domov in predstavniki pristojnega ministrstva. Vlada je namreč zaradi epidemije sprejela odlok, po katerem je prepovedala zbiranje ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Tudi stanovalce študentskih domov po državi so tako obvestili, naj se vrnejo domov oziroma zapustijo svoje sobe. Približno desetina študentov po podatkih šolskega ministrstva ostaja v domovih, ker ali nimajo kam ali pa ne morejo. V ŠD Ljubljana pravijo, da ostajajo tudi tisti, ki se bojijo domov zaradi zdravja svojih staršev in starih staršev, nekateri med njimi v tem trenutku opravljajo študentsko delo na raznih SOS-linijah, študenti medicine med drugim pomagajo v zdravstvenih zavodih. M. Z.

10.13 Zaposlena Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah ni okužena

Dobra novica iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah: zaposlena iz HR ni okužena. Na rezultate testiranja 18 zaposlenih bo treba počakati do popoldneva.

10.10 Hrvaška napoveduje zaprtje 27 maloobmejnih prehodov s Slovenijo

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov, da bi se tako borili proti širjenju novega koronavuirusa. Na Hrvaškem imajo danes 65 okuženih oseb, kar je devet oseb več kot v ponedeljek. STA

10.05 V Boxmarku bodo šivali zaščitne maske za državo

Kidričevsko podjetje Boxmark, ki je trenutno sredi procesa prestrukturiranja, namerava že prihodnji teden začeti proizvodnjo zaščitnih mask za potrebe države. Kot je povedal direktor družbe Marjan Trobiš, je zagon proizvodnje odvisen predvsem od dobave materiala, medtem ko je strojna oprema že zagotovljena. STA

Več v prispevku:
Zaganjajo slovensko proizvodnjo zaščitnih mask

10.00 Prekinitev nagradne igre »Vklopi razum, zahtevaj račun!«
 
V Finančni upravi RS so se zaradi širjenja epidemije koronavirusa odločili prekiniti nagradno igro Vklopi razum, zahtevaj račun, s katero potrošnike spodbujajo, naj pri trgovcih in ponudnikih storitev za kupljeno blago oziroma opravljene storitve zahtevajo račun. Potrošniki bodo lahko še vedno preverjali račune s pomočjo mobilne ali spletne aplikacije »Preveri račun«. Vse dosedanje in morebitne prihodnje srečke se bodo shranjevale in se uporabile v naslednjem žrebanju. Datum tega žrebanja pa bo odvisen od umiritve problematike koronavirusa in od zagotovljenih sredstev, pravijo na finančni upravi. P. Z.



9.50 V Avstriji več kot 1100 okužb s koronavirusom

V Avstriji so doslej potrdili 1132 primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Potrdili so tudi tri smrtne žrtve, osem ljudi pa je okrevalo. Med avstrijskimi zveznimi deželami so največ primerov imeli na Tirolskem, in sicer 275. Sledita Zgornja Avstrija z 231 primeri in Spodnja Avstrija s 165, piše na spletni strani avstrijskega ministrstva. Doslej so sicer opravili 10.278 testov. STA

9.45 Na Novomeškem največ težav z zagotavljanjem zaščitne epidemiološke opreme

V Mestni občini Novo mesto se kot največja dolgoročna težava pri ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom kaže preskrba z zaščitno opremo. Te imajo po podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto dovolj za sprotno delovanje in še nekajdnevno rezervo. Ministrstvo za zdravje jim je sicer zagotovilo, da bodo potrebno dodatno opremo dobili. STA

9.30 S koronavirusom okužena zaposlena v mariborskem zdravstvenem domu

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da je okužena ena od njihovih sodelavk, ki dela v zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica. Okužbo s koronavirusom so potrdili v ponedeljek zvečer. V zdravstvenem domu prosijo vse paciente, ki so v sredo, 11. marca, in četrtek, 12. marca, obiskali zdravstveno postajo na Gosposvetski 41, ter vse tiste, ki so v sredo, 12. marca, obiskali zdravstveno postajo Kamnica, da gredo v samoizolacijo ter da so pozorni na kakršne koli znake okužbe (visoka temperatura, kašelj in težko dihanje). STA

Več v prispevku:
Okužena zaposlena v mariborskem zdravstvenem domu

9.25 Farmacevti v lekarnah še vedno niso dobili zaščitne opreme

V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da ministrstvo za zdravje farmacevtom v lekarnah še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme. Po njihovih navedbah se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. Zato so v določenih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene lekarne se zapirajo. Prebivalci sicer dosledno spoštujejo skupen poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Lekarniške zbornice Slovenije, da vstopajo v lekarno le posamezniki brez znakov okužbe dihal. STA

Precej težav imajo v slovenskih lekarnah. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Precej težav imajo v slovenskih lekarnah. FOTO: Voranc Vogel/Delo


9.20 Brezplačno parkiranje v Novem mestu

Z današnjim dnem je tudi v Mestni občini Novo mesto parkiranje brezplačno, z izjemo parkirne hiše Novi trg. »S tem ukrepom želimo olajšati vsakodnevne opravke občanov in omiliti posledice začasne ukinitve javnega potniškega prometa v času epidemije novega koronavirusa,« pravijo na Mestni občini Novo mesto. Obenem pozivajo občane, da še naprej upoštevajo cestnoprometne predpise oziroma ne parkirajo zunaj označenih parkirišč in upoštevajo parkirne režime na posameznih parkiriščih, predvsem časovne omejitve pri parkiranju. »Pomembno je tudi, da so parkirišča v neposredni bližini zdravstvenih kompleksov namenjena izključno uporabnikom in da občani pri drugih opravkih ne uporabljajo teh parkirišč,« pravijo na mestni občini Novo mesto. S. F.

9.15 V Srbiji še osem primerov novega koronavirusa

V Srbiji so potrdili še osem primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število okuženih povečalo na 65, so danes sporočili s srbskega ministrstva za zdravje. STA

8.45 Usodna zmota: koronavirus ni gripa

Sedanje odločitve so ključne za to, kako bo z epidemijo v prihodnjih tednih. Vrag je odnesel šalo: brez odločnega takojšnjega ukrepanja smo pred katastrofo. Prav nobenega razumnega razloga ni, da ne bi tudi v Sloveniji število okužb in smrti zaradi koronavirusa sledilo krivuljam, kot jih rišejo v Italiji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji.

Več v prispevku: Usodna zmota: koronavirus ni gripa

Idris Elba. FOTO: AFP
Idris Elba. FOTO: AFP
8.30 Tudi Idris Elba okužen s koronavirusom

Znani britanski igralec Idris Elba je okužen s koronavirusom, je sporočil v videoposnetku, ki ga je objavil na twitterju. »Ostanite doma in bodite pragmatični,« je pozval igralec in dodal: »Brez panike.« Elba je v ponedeljek zvečer sporočil, da se je testiral, test pa je bil pozitiven. »Počutim se dobro. Za zdaj nimam simptomov in sem bil v izolaciji, odkar sem izvedel, da sem bil izpostavljen virusu,« je zapisal. STA

8.10 V Južni Koreji znova manjši porast okužb s koronavirusom

Po več dneh upadanja se je v Južni Koreji število novih primerov okužbe s koronavirusom znova nekoliko povečalo. Od ponedeljka so potrdili 84 novih okužb. Žarišče novih okužb ni več mesto Daegu na jugovzhodu države, temveč mesto Seongnam južno od prestolnice Seul. STA

7.40 Na Kitajskem potrdili le en nov primer koronavirusa, 20 uvoženih

Na Kitajskem so danes potrdili le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. Pristojni se že bojijo, da bi ti uvoženi primeri lahko ogrozili napredek, ki so ga naredili v boju za zajezitev virusa, zato strogi omejevalni ukrepi veljajo še naprej. STA



Aleksander Čeferin. FOTO: Reuters
Aleksander Čeferin. FOTO: Reuters
7.30 Čeferin o evropskem nogometnem prvenstvu

Danes bodo v Švici zasedala najvišja telesa Evropske nogometne zveze, Mednarodnega olimpijskega komiteja in Svetovne hokejske zveze. Medtem ko javnost pričakuje preložitev odločitve o usodi olimpijskih iger v Tokiu, pa naj bi sprejeli odločitev o usodi svetovnega prvenstva skupine B v hokeju, ki bi moralo biti aprila v Sloveniji. Najodmevnejšo potezo bo povlekel Aleksander Čeferin, ki bo na videokonferenci vodil razpravo vseh deležnikov v evropskem nogometu glede letošnjega nogometnega prvenstva.

Več v prispevku: Dan D za odločitev o evropskem nogometu

7.12 V ZDA zaradi novega koronavirusa tudi večja prodaja orožja

Pandemija novega koronavirusa v ZDA ni povzročila navala samo na trgovine z osnovnimi potrebščinami, razkužili in toaletnim papirjem, ampak se Američani obilno zalagajo tudi z orožjem in strelivom. Zakonite trgovine z orožjem po ZDA poročajo o dolgih vrstah kupcev. STA

Kitajska je danes zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. FOTO: AFP
Kitajska je danes zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. FOTO: AFP


7.00 Spletne strani šol so se sesule, težave z varstvom

Spletne strani šol in IT-sistemi so prvi dan »šolanja na daljavo« pokleknili. Ministrstvo za šolstvo je šolam že poslalo navodila, kako bi se temu vsaj nekoliko lahko izognili, in svetujejo tudi spremljanje Televizije Slovenija. Velika težava je nujno varstvo otrok.

Več v prispevku: Spletne strani šol so se sesule, težave z varstvom

6.50 Države Južne Amerike skupaj v boj proti koronavirusu

Osem držav članic Foruma za razvoj in napredek Južne Amerike (Prosur) se je dogovorilo, da bodo skupaj ukrepale proti pandemiji novega koronavirusa, med drugim z ukrepi glede prestopanja meja, s kampanjo proti dezinformacijam, skupnimi nabavnimi protokoli proti navijanju cen in drugimi ukrepi. Te države so Ekvador, Brazilija, Argentina, Čile, Paragvaj, Kolumbija, Peru in Gvajana. STA

6.00 Ni jasno, kdaj bo življenje spet teklo po starem

Slovenci se zadržujejo doma, se izogibajo stikov z drugimi in čakajo. Sprašujejo se, kako dolgo bodo na tako miren način bili bitko s koronavirusom. Alojz Ihan, profesor in predstojnik katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja oddelka za imunologijo na inštitutu za mikrobiologijo medicinske fakultete, meni, da nam trenutno ne preostaja nič drugega, kot da poskušamo virus z vsemi možnimi ukrepi čim bolj zajeziti.

Več v prispevku: Bosta dva tedna samoizolacije dovolj? Alojz Ihan

5.00 Novi ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije

Vlada še naprej sprejema vrsto ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji. Danes začenjajo veljati še nekateri ključni vladni odloki, med drugim o prepovedi letalskih prevozov, tehničnih pregledov in registracij vozil. STA



1.00 Svet za nacionalno varnost

Danes začenja veljati odlok o svetu za nacionalno varnost, ki predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi. STA

Življenje po Sloveniji se precej umirja, to je opazno tudi v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Življenje po Sloveniji se precej umirja, to je opazno tudi v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel


0:45 EU naj bi zaradi koronavirusa začasno zaprla zunanje meje

Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi tako rekoč ustavilo javno življenje, naj bi danes voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, začasno omejili vsa nenujna potovanja po Uniji. Ta naj bi za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. STA

0.30 Od polnoči prepovedan potniški letalski promet


Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo veljal do 30. marca, za prevoze iz držav nečlanic EU ali vanje pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. Trgovci medtem večinoma prehajajo na skrajšan delovni čas, obeta se tudi omejitev števila sočasnih kupcev v trgovinah. STA



Infografika: Delo
Infografika: Delo

Preberite še:

Komentarji: