Predstavljamo 13 sanjskih avtomobilov za rekreativce

Športna rekreacija zahteva veliko športne opreme. Avtomobili so nujen del, poiskali smo najprimernejše.
Fotografija: Odločamo se, kateri avto je naj za športnega rekreativca. FOTO: Gašper Boncelj
Odpri galerijo
Odločamo se, kateri avto je naj za športnega rekreativca. FOTO: Gašper Boncelj

Športno usmerjene družine rabijo velik avto. Športni rekreativci rabijo še večji avto. Kje začeti izbirati, kako se je spremenil avtomobilski trg? Enoprostorci so (skoraj) izginili, SUV je kratica za angleški izraz Sports Utility Vehicle (športno namensko/terensko vozilo), vendar v tak avto komaj spraviš kolo?Izbrali smo kar 13 modelov avtomobilov, ki bi prav gotovo prav prišli družinam, ki so športno aktivne. Kaj od avta pričakuje taka družina? Prostor, prostor in samo prostor?

Ni nujno, ne prevažamo vsi koles, kanujev, ogromnih nahrbtnikov s sabo, nekatere družine od avta pričakujejo tudi manj, zgolj več odlagalnega prostora, manjšo porabo goriva, ker se na izlete peljejo zelo daleč?

Upamo, da vam bomo pomagali z nekaj namigi. Tudi cene smo gledali, avtomobili so še vedno pregrešno dragi, iskali smo uporabnost. Vendar, pozor, epidemija koronavirusa je dokaj sklestila cene pri nekaterih znamkah. Zdi se nam, da največ ravno pri karavanih in kombijih.

Poleg imen avtomobilov smo dodali link do člankov naših sodelavcev, ki so dotični avto že predstavili na Delo.si: 

 

1. Renault megane grandtour

Renault megane grandtour. FOTO: Blaž Kondža
Renault megane grandtour. FOTO: Blaž Kondža


Večja dolžina pomeni tudi več prostora – tako za prtljago kot za potnike. V primerjavi s kombilimuzino sedijo potniki na zadnjih sedežih udobneje z bistveno več prostora za noge. Vožnja je udobna, ergonomija solidna. Celo luknje na slovenskih cestah je megane grandtour lepo požiral. Preberite več o tem avtu.
 

2. Volkswagen. Passat. Dizel. Karavan

Volkswagen. Passat. Dizel. Karavan. FOTO: Aljaž Vrabec
Volkswagen. Passat. Dizel. Karavan. FOTO: Aljaž Vrabec


Štiri magične besede za številne avtomobilske navdušence, ki iščejo najboljše ujemanje med kakovostjo, uporabnostjo in primerno ceno. Ta avtomobil poznamo že vse od leta 1973, od tedaj naprej pa se je na svetovnih cestah peljalo že preko trideset milijonov passatov. Tudi pri nas je zelo priljubljen, saj se kar dve tretjini slovenskih kupcev odločita za karavansko izvedenko, poznano pod imenom variant. Preberite več o tem avtu.
 

3. BMW 330d touring

BMW 330d touring. FOTO: Gašper Boncelj
BMW 330d touring. FOTO: Gašper Boncelj


Touring trojka je imela veliko doplačljive opreme, o tem, kako to močno poveča osnovno ceno, smo že večkrat pisali. A tudi tokrat me je zelo presenetil podatek, da je osnovna cena s 57.000 evrov v testnem primeru narasla na skoraj 85 tisočakov. Preberite več o tem avtu.
 

4. Ford focus karavan

Ford focus karavan. FOTO: Boštjan Okorn
Ford focus karavan. FOTO: Boštjan Okorn


Ne glede na to, ali je avtomobil prazen ali polno naložen, z dinamiko nima nobenih težav. Vedno vleče zvezno, brez nepotrebnega suvanja ob menjavi prestav. Večinoma sploh ne boste zaznali, da vozite v višji (ali nižji) prestavi, vse teče gladko.
Namesto ročice so za upravljanje samodejnega menjalnika namenili velik okrogel gumb, kar zahteva nekaj privajanja, a vsaj v parkirno prestavo se premakne samodejno ob izklopu motorja. Preberite več o tem avtu.
 

5. Toyota corolla TS (karavanska izvedba)

Toyota corolla TS (karavanska izvedba). FOTO: Blaž Kondža
Toyota corolla TS (karavanska izvedba). FOTO: Blaž Kondža


Naredili so jo v belgijskem oblikovalskem centru v Zaventemu in ne gre samo za podaljšano izpeljanko osnovne corolle, ampak tako rekoč povsem svoj model. Corolla TS je daljša za 28 centimetrov (skupno 465 cm), za 6 centimetrov pa je večja tudi medosna razdalja (270 cm). Prtljaž­nik sprejme za 598 litrov prtljage, ob podrti drugi klopi pa konkretnih 1606 litrov. Preberite več o tem avtu.

 

6. Ford S-max 2.0 AWD

Ford S-max 2.0 AWD. FOTO: Gregor Pucelj
Ford S-max 2.0 AWD. FOTO: Gregor Pucelj


S-max ni majhen, dolg je nekaj več kot 4,8 metra, širok več kot 1,9 metra in visok skoraj 1,7 metra, kar pomeni, da ga ne morem priporočati tistim, ki se vozijo pretežno sami ali kvečjemu še s sopotnikom. Zaradi zajetnosti se tudi ne znajde najbolje na ozkih mestnih ulicah in potrebuje konkreten parkirni prostor. Zato pa je s prostorno potniško kabino idealen za štiri- ali celo petčlanske družine, ki jim vedno primanjkuje prostora. Preberite več o tem avtu.
 

7. Citroën berlingo XL

Citroën berlingo XL. FOTO: Gašper Boncelj
Citroën berlingo XL. FOTO: Gašper Boncelj


Kakor smo zapisali že pri preizkusu osnovne različice, tudi tokrat velja, da se spredaj sedi dobro; odlagalnih površin je veliko, so pa nekatere izvedene bolje kot druge; pričujoča izvedba ni imela tako izrazito dvobarvne plastike, zato je vse skupaj delovalo precej pusto, sploh če naj bi imeli takšen avtomobil za družinsko uporabo. Tudi kak del plastike, npr. izvlečni mizici na hrbtišču sprednjih sedežev, bi bil lahko lepše obdelan. So pa vsaj sedežne prevleke večbarvne, kar razbije pretirano sivino. Preberite več o tem avtu.
 

8. Peugeot rifter

Peugeot riftter. FOTO: Gašper Boncelj
Peugeot riftter. FOTO: Gašper Boncelj


To je praktičen avtomobil, ki ga kupujejo ljudje, ki se ne ukvarjajo z vozno dinamiko, ampak s tem, koliko družinskih članov lahko z njim prepeljejo in koliko kovčkov lahko vsak od njih lahko vzame na počitnice. Tu seveda takšen tip avtomobila ponudi veliko, med drugim tri samostojne (ne prav široke) sedeže v drugi vrsti. Preberite več o tem avtu.
 

9. Ford grand tourneo connect 1.5 TDCi

Ford grand tourneo connect 1.5 TDCi. FOTO: Gašper Boncelj
Ford grand tourneo connect 1.5 TDCi. FOTO: Gašper Boncelj


Velikoprostorci so evropska zgodba, so nekakšno potniško poglavje vozil, ki so v veliki meri zasnovana  tudiu za gospodarske namene. To se jim ob nesporni pratkičnosti marsikdaj pozna v njihovih voznih lastnostih. Fordov primerek je pač eden tistih, ki mu v tem pogledu vendarle zapišemo kako točko več. Preberite več o tem avtu.
 

10. Ford tourneo courier

Ford tourneo courier. FOTO: Aljaž Vrabec
Ford tourneo courier. FOTO: Aljaž Vrabec

e precej dolgo so na trgu primerki, ki so manjši kot veliki kombiji, hkrati pa se vozijo kot osebni avtomobili. To so lahka gospodarska vozila, ki obstajajo tudi v potniški različici, in med boljšimi je zagotovo Fordov model tourneo courier. Preberite več o tem avtu.
 

11. Mercedes razreda V 

Mercedes razreda V. FOTO: Blaž Kondža
Mercedes razreda V. FOTO: Blaž Kondža


Zajetna velikost je očitna, v številkah pomeni, da je dolg 514 centimetrov, širok 193 centimetrov in visok 188 centimetrov. Potniška prostornost je tem podatkom primerna. Voznik in sovoznik sedita pokonci, zato imata precejšen pregled nad cesto, a hkrati še vedno sedita udobno in povsem primerljivo z mercedesom razreda C. Preberite več o tem avtu.
 

12. Renault trafic passenger 

Renault trafic passenger. FOTO: Bruno Kuzmin
Renault trafic passenger. FOTO: Bruno Kuzmin


Trafic tretje generacije, ki je uradno ugledal luč sveta septembra 2014, je imel do zdaj 1,6-litrski dizel. Rahlo osvežen se po novem tako kot njegova generacijo starejša brata spet postavlja z 2,0-litrskim dizlom. Preberite več o tem avtu.

 

13. Ford tourneo custom sport

Ford tourneo custom sport. FOTO: Gašper Boncelj
Ford tourneo custom sport. FOTO: Gašper Boncelj


Tudi za kombije  so pri Fordu že pripravljeni hibridni pogoni, ampak v konkretnem primeru smo še vedno pri klasiki: 170-»konjski« 2-litrski dizel tourneu streže primerno; malce se ga sliši po mestu, je pa na odprti cesti suveren in miren, takšen se za relativno luksuzni potovalni kombi tudi spodobi. Povprečna poraba je po računalniku kazala 8,5-9 litra /100 km, kar je glede na konkretnost vozila pričakovano, tudi tovarniški podatek je takšen. Preberite več o tem avtu.
Kljub kaki opazki je kar šik tale Fordov kombi, koliko prestižnosti pa mu priznajo kupci, je pač neko drugo vprašanje.


 

Komentarji: