Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Kolumne

Ruski mir in ukrajinska vojna

Javnomnenjska raziskava je pokazala, da kar 87 odstotkov Ukrajincev nasprotuje sklenitvi miru v zameno za ozemeljske koncesije. Morda bodo razočarani.
Luka Lisjak Gabrijelčič. FOTO: Blaž Samec/Delo
Luka Lisjak Gabrijelčič. FOTO: Blaž Samec/Delo
17. 9. 2022 | 05:00
7:14

V nadaljevanju preberite:

Ukrajinska ofenziva v porečju reke Donec je presenetila malodane vse zunanje akterje in opazovalce. Začenši seveda z rusko vojsko, ki je v nekaj dneh v paniki zapustila ozemlje, ki ga je z velikimi žrtvami osvajala dolge mesece in za to (kot izpričuje očitno pristni interni dokument, ki je s pomočjo ruske opozicije pricurljal v javnost) žrtvovala najmanj petdeset tisoč mladih življenj svojih vojakov – skoraj toliko, torej, kot so jih ZDA izgubile v desetih letih krvave vojaške avanture v Vietnamu.

Že marca letos nas je Ervin Hladnik Milharčič opomnil, da smo Ukrajino vsi po vrsti podcenjevali. V prvi vrsti seveda njeni sovražniki. Tempo ruske invazije, ki je v prvih tednih zares spominjal na »specialno operacijo«, je očitno slonel na predpostavki, da se bo »nacionalistični režim v Kijevu« zrušil kot hišica iz kart, ukrajinsko ljudstvo pa se bo – hočeš nočeš – povrnilo v naročje ruskega pokroviteljstva.

A kot hišica iz kart se je sesul mit o ruski vojaški moči. Velikanske žrtve zgolj na strani agresorja – ruske smrtne žrtve so že pred začetkom ukrajinske ofenzive po številu presegale žrtve katerekoli velesile po drugi svetovni vojni (morda z izjemo kitajskih žrtev v vojni proti Vietnamu leta 1979) – so služile le temu, da je država z najdaljšo zemeljsko mejo na svetu, padajočim in starajočim se prebivalstvom ter obsežnimi nenaseljenimi območji, posejanimi z naravnimi bogastvi, vsem sosedom razgalila svojo šibkost.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine