Kresovanj letos ne bo, vračajo pa se gostinci in parkirnine

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Tudi kresovanja letos odpadejo, dovoljeno pa je postavljanje mlajev, a brez zbiranja okrog njih. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tudi kresovanja letos odpadejo, dovoljeno pa je postavljanje mlajev, a brez zbiranja okrog njih. FOTO: Jože Suhadolnik




22.32 V Planiski zvezi odsvetujejo zahtevne poti

»Ob razglasitvi epidemije Sars-CoV-2 smo v Planinski zvezi Slovenije vse obiskovalce gora pozvali, da se iz znanih razlogov odpovedo dejavnostim v gorah, razen lažjim sprehodom v bližini doma in v družbi domačih. Pohvaliti je treba obiskovalce gora, da so se priporočil držali, in je bilo v času od razglasitve epidemije do danes posredovanj gorskih reševalcev v gorah minimalno,« pravijo planinci. Ob sprostitvi omejitev se zavedajo, da je telesna dejavnost na prostem pomembna za zdravje posameznika in da je v teh pomladnih dneh težko ostati doma. »Razglasitev epidemije v Sloveniji še vedno velja in obiskovalci gorskega sveta se moramo držati odlokov pristojnih institucij. Svetujemo, da se izogibate zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke in nasploh visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti,« opozarjajo.

22.31 V Riu de Janeiru podaljšujejo omejitev gibanja

V državi Rio de Janeiro so napovedali, da bodo podaljšali omejitev gibanja do 11. maja, saj Brazilija doživlja največji izbruh okužb s koronavirusom v Južni Ameriki. V Riu tako tudi nasprotujejo desničarskemu predsedniku Brazilije Jairu Bolsonaru, ki zahteva od držav in lokalnih oblasti, da spravijo Brazilce nazaj na delo. Guverner Ria Wilson Witzel je podaljšal zaprtje šol in nenujnih podjetij, tudi zaradi zaščite zdravstvenega sistema, ki je že oslabljen. V mestu Rio de Janeiro pa so podaljšali omejitev gibanja do 15. maja.

22.02 Ko svet odpravlja omejitve, ostajajo meje zaprte

Svet počasi končuje tedne strogih omejitev zaradi pandemije covida-19, a mednarodne meje ostajajo trdo zaprte, ugotavlja AFP. Tedne pred poletno turistično sezono v severni hemisferi postaja jasno, da bodo milijarde evrov ostale v žepih ljudi, saj odlagajo potovanja na tuje. »Zelo verjetno je, da bodo mednarodne meje ostale zaprte do takrat, ko bo pandemija pod nadzorom tako v Evropi kot v ZDA, kar pa se najverjetneje ne bo zgodilo istočasno,« meni Luigi Scazzieri, strokovnjak za migracije in čezatlantske odnose iz londonskega Centra za reformo Evrope (Centre for European Reform). »Tudi če bodo vse omejitve sproščene, ne moremo pričakovati, da se bo življenje vrnilo v ustaljene tire. Mogoče karantene in strah bodo omejili turizem in tudi poslovne poti,« dodaja Scazzieri. Letalski promet je marca letos v primerjavi z marcem lani padel za 53 odstotkov, kar je največji padec v zgodovini. Ogrožene so restavracije, hoteli in vsi drugi sektorji, povezani s turizmom.

21.45 Vlada obravnave poročila o dobavah zaščitne opreme še ni končala

Vlada obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev tudi danes še ni končala. Zaradi obsežnosti gradiva poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila. Kdaj bo to, še ni znano, so za STA pojasnili v uradu vlade za komuniciranje. Vlada je obravnavo poročila začela že na sredini seji, po njej so v sporočilu za javnost spomnili, da jim je uspelo zagotoviti zadostno količino opreme, potrebne v epidemiji covida-19, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere.

Več: Zakaj so naročili Geneplanetove ventilatorje in zakaj nekaterih ponudb niso odprli?

21.13 Navodila za odpiranje šol in vrtcev bodo znana do četrtka

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na odboru za izobraževanje povedala, da trenutno pripravljajo pedagoške smernice in zdravstvena navodila, kako izvajati delovni proces, ko bodo šole in vrtci znova odprti. Želijo namreč zagotoviti, da bi vse potekalo brez zapletov in varno. Smernice in navodila bodo šole prejele do četrtka.

Razrede bo treba po besedah ministrice verjetno razpoloviti ali dati celo na tri dele in aktivirati dodatne učitelje. Določeno selekcijo bo treba narediti tudi v vrtcih. Glede slednjih je ministrica danes za TV Slovenija povedala, da bodo najverjetneje potrebna potrdila delodajalcev, da je varstvo otroka nujno potrebno.

Odbor je ministrstvo pozval, naj starše, ki se bodo morali vrniti na delovno mesto, seznani z mogočimii načini varstva. Soglasno podporo je dobil tudi sklep, naj ministrstvo pripravi podrobno analizo izobraževanja na daljavo in z njo odbor seznani do 30. maja.

21.02 Na Portugalskem od ponedeljka rahljanje ukrepov za zajezitev koronavirusa

Portugalska vlada je danes predstavila načrt rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki bo potekalo po fazah cel mesec maj. Začelo se bo v ponedeljek s ponovnim odprtjem malih uličnih trgovin, frizerskih salonov in prodajaln avtomobilov. »Lahko začnemo delati korake proti rahljanju,« meni portugalski premier Antonio Costa.

18. maja se bodo znova odprle šole za dijake zadnjih letnikov, da se bodo lahko pripravili na zaključne izpite. Drugi srednješolci in osnovnošolci pa se bodo do konca šolskega leta šolali na daljavo. Tudi bari, restavracije, muzeji in galerije bodo lahko svoja vrata odprli 18. maja, pri čemer bodo morali upoštevati pravila sanitarne varnosti in socialnega distanciranja. Gledališča in kinematografi se bodo znova odprli 1. junija, ravno tako veliki trgovski centri. Junija bodo lahko najmlajši znova začeli hoditi v vrtec. Še cel maj morajo ljudje delati od doma, kjer je to mogoče, še sporoča vlada.

20.56 V Avstriji se zapleta z nadaljevanjem nogometnega prvenstva

Avstrijske prve nogometne lige ni mogoče končati do 30. junija, je danes dejal prvi mož lige Christian Ebenbauer, ki se je pred tem sestal s predstavniki ministrstev za zdravje in šport. Ebenbauer je celo dodal, da bo ligo težko končati. Osnova so namreč ukrepi za zajezitev širitve novega koronavirusa. Oblasti v Avstriji so dale nogometnim klubom jasno vedeti, da moštva ne bodo mogla v celoti izvajati treningov najmanj do 15. maja, individualna priprava in priprave ekipe po skupinah pa ne omogoča zadostne priprave ekip za vrnitev na igrišče po dvomesečnem premoru. Vseh 12 prvoligašev v Avstriji in finalist pokala Austria Lustenau sicer izvajajo treninge po skupinah že od 20. aprila. Še vedno pa je prepovedan kontakt med nogometaši, največja dovoljena skupina na treningu je šest nogometašev.

20.15 Več kot dve milijardi evrov evropske podpore

Evropska komisija je odobrila slovenski shemi za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Izvršna podpredsednica Margrethe Vestager, pristojna za politiko konkurence, je dejala: »Ti dve shemi bosta z ocenjenim proračunom v višini prek dveh milijard evrov Sloveniji omogočili, da še dodatno podpre podjetja, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. V njunem okviru bo ponujena podpora v obliki delne ali popolne oprostitve plačila najemnine in javnih poroštev za posojila.« Kot še pojasnjujejo v slovenskem predstavništvu Komisije, bo 500.000 evrov namenjenih delni ali popolni oprostitvi plačila najemnine za najemnike poslovnih nepremičnin, ki jih upravljajo slovenski javni organi, ter dve milijardi evrov za javna poroštva za naložbe in posojila za obratni kapital.

20.05 Rakitić: Pripravljen sem tvegati okužbo, navijači si želijo nogomet

Hrvaški zvezdnik katalonskega nogometnega velika Barcelone Ivan Rakitić je danes za španski časnik Marca dejal, da je pripravljen tvegati okužbo s koronavirusom, le da bi spet lahko igral nogomet. »Želim si igrati. Očitno je, da se moramo vrniti na igrišča v skladu z vsemi sanitarnimi predpisi, čeprav vemo, da 100-odstotne varnosti ni. A enako je tveganje pri vseh, ki se vračajo v službe. Tudi prodajalci v trgovinah se preoblačijo v garderobah in verjetnost, da se bodo tam okužili, je enaka kot pri nas. Oni so pripravljeni tvegati okužbo in tudi jaz sem,« je časnik povzel veznega nogometaša Barcelone.

20.02 V New Yorku razvijajo tudi sistem za sledenje in izolacijo okuženih

Število okuženih s koronavirusom je v ZDA doslej naraslo na 1,046 milijona, zaradi bolezni covid-19 pa je umrlo 61.288 ljudi. Število okuženih in mrtvih narašča tudi v najbolj prizadeti zvezni državi New York, vendar vsak dan počasneje. V sredo je zaradi covida-19 umrlo 306 ljudi, kar je manj kot dan prej, ko jih je umrlo 330.

V državi New York je trenutno okrog 300.000 okuženih in 23.477 mrtvih, v mestu New York pa 165.000 okuženih in več kot 18.000 mrtvih zaradi novega koronavirusa. Guverner New Yorka Andrew Cuomo je na novinarski konferenci izrazil nezadovoljstvo, ker se število novih hospitalizacij na dan vztrajno giblje okrog 1000. V sredo jih je bilo 933, pozitivnih testov na koronavirus pa 4861.

Cuomu sta se na novinarski konferenci na daljavo pridružila najprej nekdanji župan Michael Bloomberg in nato še sedanji Bill de Blasio. Milijarder Bloomberg je prevzel vodstvo pri razvoju sistema identifikacije, izolacije in sledenja okužbam. Skupaj z univerzo Johns Hopkins iščejo »sledilce«, ki bodo opravljali to delo, in Cuomo je dejal, da jih bodo potrebovali med 6400 do 17.000. Pri tem bo New York sodeloval z New Jerseyjem in Connecticutom.


19.43 V New Yorku bodo ponoči 6. maja dezinficirali podzemno železnico

Podzemno železnico bodo ustavili, da bodo lahko dezinficirali vagone in upočasnili širjenje koronavirusa, je, kot povzema AFP, danes dejal guverner Andrew Cuomo. To je prvič in ni v skladu s slovesom mesta, ki nikoli ne spi, tudi zaradi vseskozi delujoče podzemne železnice. Ponoči 6. maja bo železnica obstala med 1. in 5. uro ponoči, kot pravijo prvič v več kot 50 letih. Cuomo je povedal, da bodo zagotovili alternativen prevoz z avtobusi in kombiji, ki bodo brezplačni za »ključne delavce, ki potujejo zelo zgodaj zjutraj«.

Trenutno se sicer ubadajo s problemom brezdomcev, ki so zavzeli vagone podzemne železnice. V sredo so jih policisti začeli odstranjevati, vendar se soočajo z vprašanjem, kam naj jih namestijo, saj so zavetišča polna.

19.25 Razmere glede covida-19 se v Italiji še naprej umirjajo

Koronavirus je v zadnjem dnevu v Italiji zahteval 285 smrtnih žrtev, kar je precej manj kot dan pred tem, ko je umrlo 323 ljudi. Še naprej tam pada število trenutno okuženih s koronavirusom ter bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi in v bolnišnicah, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Stopnja kužnosti je po vsej državi pod ena. Skupaj je novi koronavirus v Italiji od začetka izbruha konec februarja zahteval že 27.967 smrtnih žrtev. Od tega jih je 84 odstotkov imelo dve ali tri druge bolezni, so sporočile pristojne oblasti.

Še naprej poročajo o zniževanju števila tistih, ki so trenutno okuženi s koronavirusom. Od srede je upadlo za 3106 na 101.551. Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah se je v zadnjem dnevu zmanjšalo za 1061 na 18.149. Od tega jih je na intenzivni negi 1694, kar je 101 bolnik manj kot v sredo, na spletu navaja italijanska civilna zaščita. Doslej je ozdravelo 75.945 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, od srede rekordnih 4693.

19.18 Ruski premier Mihail Mišustin okužen z novim koronavirusom

Ruski premier Mihail Mišustin je danes sporočil, da je okužen z novim koronavirusom. Da bi zaščitil druge člane vlade, bo odšel v samoizolacijo. Na položaju predsednika vlade naj bi ga v tem času nadomeščal njegov prvi namestnik Andrej Belousov. »Pravkar sem izvedel, da je bil test na koronavirus, ki sem ga naredil, pozitiven,« je v video sporočilu dejal Mišustin. Ruski predsednik Vladimir Putin mu je že zaželel hitro okrevanje. Rusija je v pandemiji novega koronavirusa hudo prizadeta, število okužb stalno narašča po več tisoč na dan. Prav danes je v državi število primerov okužbe preseglo 100.000. Umrlo je več kot 1000 ljudi.

19.04 Johnson: Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije koronavirusa

Velika Britanija je prešla vrhunec epidemije novega koronavirusa, je danes zagotovil britanski premier Boris Johnson in dodal, da krivulja sedaj pada. Napovedal je, da bo vlada naslednji teden predstavila podroben načrt rahljanja zajezitvenih ukrepov. V zadnjih 24 urah je v državi zaradi covida-19 umrlo še 674 ljudi, skupno že 26.711. Kot je zatrdil Johnson, število sprejemov v bolnišnico pada, prav tako število bolnikov na intenzivni negi. Glavni strokovni svetovalec vlade Patrick Vallance je tudi zatrdil, da je stopnja prenašanja okužb padla pod ena, kar pomeni da vsak okuženi naknadno okuži manj kot enega človeka.

18.53 Bruselj pripravlja svetovni donatorski maraton za financiranje cepiva proti koronavirusu

Evropska komisija pripravlja spletni donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Zagon kampanje bo v ponedeljek gostila in vodila predsednica Ursula von der Leyen. V začetni fazi želijo zbrati 7,5 milijarde evrov. Cilj je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu, pojasnjujejo viri pri EU. Temeljni namen tega projekta za financiranje razvoja in proizvodnje cepiva ter oskrbe z njim je, da se z mednarodnim sodelovanjem čim bolj zmanjša tveganje zdravstvenega nacionalizma, poudarjajo v Bruslju. V začetni fazi nameravajo zbrati 7,5 milijarde evrov, od katerih naj bi šle štiri milijarde za razvoj cepiva, dve milijardi za zdravljenje ter milijarda in pol za testiranje, so pojasnili.



18.47 EU obsodila kibernetske napade na kritično infrastrukturo za soočanje s covidom-19

Evropska unija je danes obsodila kibernetske napade na države članice, katerih tarča so bili tudi sistemi kritične infrastrukture, ki so pomembni za soočanje z novim koronavirusom. Napadalce EU poziva k prenehanju napadov, je v izjavi za javnost sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. »Evropska unija in njene članice obsojajo zlonamerno ravnanje v kibernetskem prostoru,« je zapisal. Dodal je, da so od začetka pandemije novega koronavirusa unija in članice zaznale velike kampanje napadov z ribarjenjem oziroma phishingom, zlonamerno programsko opremo in porazdeljeno ohromitvijo storitve. Tarča je bil tudi zdravstveni sektor.

18.47 Ameriški obveščevalci poudarjajo, da novega koronavirusa ni ustvaril človek

Urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti ZDA je sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus »ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen«. Še vedno pa preučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija. »Obveščevalna skupnost bo še naprej temeljito raziskovala nove informacije in obveščevalne podatke, da ugotovi, ali je do izbruha prišlo prek stika z okuženimi živalmi ali pa po nesreči v laboratoriju v Wuhanu,« je sporočil urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti, ki je bil ustanovljen po terorističnih napadih 11. septembra 2001.



18.46 Opozicijske stranke za rahljanje ukrepov na podlagi strokovnih argumentov

V opozicijskih strankah pozdravljajo rahljanje ukrepov ob epidemiji, predvsem možnost prehajanja občinskih meja. Vendar se ob tem sprašujejo, ali rahljanje temelji na strokovnih odločitvah. V SD in SAB pozivajo tudi, naj vlada in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravita natančna navodila, kako ravnati po rahljanju ukrepov.

V največji opozicijski stranki LMŠ danes opozarjajo, da je treba ukrepe sprejemati in sproščati na podlagi strokovnih mnenj in podatkov. »Brez prave komunikacije in argumentacije je občutek, da nimamo razumskih ravnanj, ampak sledimo čustvenim vzgibom predsednika vlade. Že zapiranje je bilo hipno in brez premisleka, sedaj odpiramo po enakem principu,« je zapisala poslanka Jerca Korče na družbenem omrežju Twitter.


18.32 Avstrija poslala Grčiji 60 kontejnerjev za bivanje migrantov

Avstrija je danes Grčiji predala 60 kontejnerjev, namenjenih bivanju in sanitarijam za migrante na grških otokih, je sporočila grška vlada. Večino bodo postavili v migrantskem centru na Samosu, kjer je bilo v požaru v začetku tedna uničenih več kontejnerjev. V prihodnjih tednih bo Avstrija Grčiji dostavila še 120 kontejnerjev. Gre za pomoč v okviru mehanizma Evropske unije za civilno zaščito, prek katerega je Grčija zaprosila za kontejnerje za bivanje in higienske izdelke.

Grška vlada si prizadeva v okviru boja proti širjenju novega koronavirusa čim več migrantov iz prenapolnjenih centrov na otokih v Egejskem morju prepeljati na celino. Marca jih je bilo na otokih 42.500, danes pa približno 38.500. V teh centrih za zdaj še niso potrdili okužbe s koronavirusom.

18.17 Vlada pričakuje dvig javnega dolga na nekaj nad 82 odstotkov BDP

Vlada je danes sprejela program stabilnosti in nacionalni reformni program za 2020, ki ju bo Slovenija posredovala Evropski komisiji. Skladno s trenutnimi izrednimi razmerami se dokumenta osredotočata na ukrepanje ob epidemiji novega koronavirusa. Vlada med drugim ocenjuje, da se bo javni dolg letos zvišal na 82,4 odstotka BDP.

18.07 Potrošniška poraba v ZDA marca z največjim mesečnim padcem v zgodovini statistike

Potrošniška poraba v ZDA je marca v primerjavi s februarjem padla za 7,5 odstotka, kar je največji mesečni padec od leta 1959, ko je ameriško ministrstvo za trgovino začelo voditi tako statistiko. Doslej največji mesečni padec porabe se je zgodil januarja 1987, ko je poraba padla za 2,1 odstotka. Padec potrošniške porabe je sicer pričakovan, saj je ZDA v drugi polovici marca zajela pandemija koronavirusa, zaradi česar so guvernerji zveznih držav ljudem izdali ukaze, naj ostanejo doma, in zapirali vse posle, ki niso nujni za boj proti koronavirusu ali preživetje. Ekonomisti so prepričani, da je rekorden padec porabe v marcu le vrh ledene gore in bo aprila veliko huje.



17.46 Pri nekaterih bolnikih s covidom-19 lahko pride do nepričakovane in nenadne odpovedi dihanja

Novi koronavirus pri bolnikih najbolj prizadene pljuča, kar se pri nekaterih lahko zgodi dokaj prikrito. Gre za t. i. pojav tihe hipoksemije, ko se lahko zdravstveno stanje pri bolniku z na videz blago potekajočo boleznijo hitro spremeni v kritični potek, ko je potrebna urgentna hospitalizacija, je za STA navedel Janez Tomažič iz UKC Ljubljana. Kot je pojasnil, to ni zelo pogosto, mogoče pa je pri vsakemu bolniku. Bolnik je v navidezno dobrem stanju in se ne zaveda, da se na pljučih dogajajo hude bolezenske spremembe. Tudi do deset dni lahko dokaj normalno funkcionira in rahlo hitrejšega dihanja ne opazi niti sam, niti ga ne opazi okolica. Zaradi navidezno dobrega stanja ni hospitaliziran in je aktiven bolj, kot bi smel biti.

Nato pa pride nenadoma do dihalne stiske in odpovedi dihanja, je pojasnil Tomažič. V tem primeru je nujna hospitalizacija, in sicer v intenzivno enoto. Ker je poslabšanje tihe hipoksemije včasih zelo hitro in intenzivno, bolnik lahko umre, še preden pride v bolnišnico. Po njegovih besedah je tiha hipoksemija nevarna predvsem za starejše od 60 let, za bolnike z visokim krvnim pritiskom, sladkorno boleznijo ali drugo ko-morbidnostjo in za bolnike z imunskimi motnjami.

infografika, delo
infografika, delo


17.34 V Nemčiji že začeli testirati nogometaše, prihodnji teden sledi Španija

Nemška nogometna liga DFL je danes potrdila, da so klubi začeli testirati nogometaše na virus sars-cov-2 v skladu z načrti, da se bo bundesliga za zaprtimi vrati stadionov lahko nadaljevala prihodnji mesec. Tudi španska vlada je dala zeleno luč za testiranje vrhunskih športnikov, ki se bo začelo 4. maja in tlakovalo pot nadaljevanju la lige.

Vodja kabineta nemške kanclerke Angele Merkel Helge Braun je prek videokonference uskladila sestanek s 16 zveznimi predsedniki v zvezi s konceptom nadaljevanja športa 6. maja. Skupaj so našli rešitev postopnega rahljanja ukrepov, a za zdaj še niso rekli končne besede glede nemškega nogometnega prvenstva bundeslige. »Odločitve pričakujemo prihodnji teden. Morajo biti pametne,«je zatrdila Braunova.

Francoska nogometna zveza in vodstvo ligaških tekmovanj LFP pa sta danes po pričakovanju potrdila predčasen konec prvenstva v prvi in drugi francoski nogometni ligi. Za prvaka je okronan pariški PSG. Vlada se je odločila, da do julija tekmovanja v Franciji niso dovoljena in da to velja tudi za tekme brez gledalcev.

17.28 V NUK prvi dan po ponovnem odprtju nekaj nujnih obiskov

Po marčevskem zaprtju v sklopu vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je danes vrata za uporabnike med 9. in 15. uro ponovno odprla Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK). Kot je za STA povedal Žiga Cerkvenik iz NUK, so danes izposodili približno 70 knjig, knjižnico je obiskalo 18 uporabnikov. Današnji obisk po Cerkvenikovih besedah kaže na to, da so neke urgentne potrebe vendarle bile. Od 4. maja bo NUK odprt od 9. do 18. ure, ob sobotah med 9. in 14. uro.

17.09 DZ podprl predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone

Državni zbor je na izredni seji podprl vladne predloge sklepov o nedopustnosti referendumov na tri protikoronske zakone. Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB z očitki glede demokratičnosti ter opozorili, da so v zakonih tudi vsebine, ki niso nujne za obvladovanje epidemije, predlogov niso podprli oziroma so glasovanje o dveh sklepih celo obstruirali. Ker tudi državni svet ni izglasoval veta na tri protikoronske zakone, jih državni zbor lahko takoj pošlje v razglasitev.

Gre za zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19, novelo zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 ter novelo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

17.05 Nemčija v nov krog rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije

V Nemčiji se obeta nov krog rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, v katerega bo med drugim vključeno ponovno odprtje živalskih vrtov, otroških igrišč in muzejev. Vladni predlog s tega področja so danes na videokonferenci s kanclerko Angelo Merkel potrdili ministrski predsedniki 16 zveznih dežel. Pogoj je sicer, da ustanove - sploh manjše in starejše stavbe - poskrbijo za ustrezne higienske pogoje in zagotavljanje ustrezne razdalje med ljudmi. Za zadostitev tem pogojem in ustrezne preureditve bodo lahko institucije črpale iz posebnega sklada, v katerem je 10 milijonov evrov.

V državi bodo znova dovoljeni tudi verski obredi in bogoslužja. Bo pa pri tem treba upoštevati razdaljo 1,5 metra in higienske ukrepe. Tudi verske slovesnosti, kot so krsti, poroke in pogrebi, bodo dovoljene za manjše število udeležencev. Poleg dodatnega odpiranja nova faza prinaša spremembe tudi v zdravstvu. Velik del bolnišničnih kapacitet naj bi bil namreč znova na voljo za načrtovane operacije. V zvezni državi Severno Porenje-Vestfalija se poleg tega z 11. majem odpirajo vse osnovne šole.

16.56 Bruselj krepi prizadevanja za varnost spletnih nakupov

Evropska komisija je začela koordinirati pregledovanje spletnih platform in oglaševanj, da bi zagotovila, da evropski potrošniki niso tarče vsiljivih prodaj, lažnih trditev ali goljufivih izdelkov. Preglede bodo izvajali organi za varstvo potrošnikov v različnih državah, združeni v mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov. »Komisija si na vseh frontah neutrudno prizadeva za zaščito evropskih državljanov pred tem smrtonosnim virusom. To vključuje tudi zaščito pred goljufi, ki skušajo med pandemijo koronavirusa ogoljufati spletne potrošnike ali izsiliti previsoke cene,« je po navedbah Evropske komisije poudaril komisar za pravosodje Didier Reynders. S tem pregledovanjem, namenjenim izdelkom, povezanim s koronavirusom, naj bi hitreje zaznali spletne vsebine, ki kršijo evropska potrošniška pravila, in jih odstranili, je pojasnil.

16.56 Podjetjem dodaten denar za razvoj inovativnih rešitev za boj proti koronavirusu

Evropska komisija bo v okviru Evropskega sveta za inovacije (EIC) zagonskim ter malim in srednjim podjetjem namenila dodatnih 150 milijonov evrov za razvoj in uvajanje inovativnih rešitev v boju proti novemu koronavirusu. Za kakovostne prijave, ki jih ne bo mogoče financirati s tem denarjem, pa bo komisija podelila posebne certifikate. Z dodatnim denarjem se je po začetnem razpisu v vrednosti 164 milijonov evrov skupni proračun skoraj podvojil, kar bo poleg boja proti koronavirusu omogočilo tudi podporo drugim prodornim inovacijam, so sporočili iz Bruslja.

16.20 Koper ponuje gostincem javne površine brezplačno

Vlada je v skladu z načrtom postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa odločila, da po prvomajskih praznikih dovoli strežbo na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. »Ob tem Mestna občina Koper vse gostinske ponudnike
poziva, naj zaprosijo za uporabo in širjenje uporabe javnih površin za izvajanje svoje dejavnosti, ki bo v maju brezplačna,« sporočajo iz Kopra.

16.18 V šmarskem domu upokojencev obiski od ponedeljka

V šmarskem domu upokojencev, kjer je z novim koronavirusom okuženih 180 stanovalcev in zaposlenih, bodo obiski dovoljeni od ponedeljka. Obiski stanovalcev bodo potekali ob zelo strogem upoštevanju vseh smernic, navodil in ukrepov, ki jih bodo podala pristojna ministrstva, je danes za STA povedala direktorica doma Gordana Drimel. Po besedah Drimlove bodo obiski potekali po predhodnem dogovoru med svojci stanovalcev in zaposlenimi v domu ter ob strogem upoštevanju varnostne razdalje.

V Domu starejših občanov Ljutomer, ki je prav tako eno večjih žarišč okužbe z novim koronavirusom, pa so pojasnili, da trenutno še nimajo podrobnih navodil glede obiskov. Ko bodo prejeli protokole in navodila in ko jih pregleda stroka, bodo obiski po njihovih navedbah mogoči. O datumu začetka obiskov v domu bodo tako svojce stanovalcev in druge obvestili, ko dobijo natančna navodila, so napovedali.

infografika, delo
infografika, delo


16.14 Hrvaška vlada omejila maloprodajno ceno zaščitnih mask

Najvišja maloprodajna cena medicinskih zaščitnih mask je lahko največ 12 kun (1,6 evra), je določila hrvaška vlada. S ceno mask so dopolnili seznam živil in medicinske zaščitne opreme, ki so ga pripravili marca, da bi preprečili dviganje cen ob pandemiji novega koronavirusa. Število okuženih na Hrvaškem se je povzpelo na 2076.

16.08 Škofje z obširnimi navodili za vernike pred odprtjem cerkev

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je na seji stalnega sveta sprejela ukrep za ponovno vzpostavitev javnega bogoslužja ter podala priporočila za svoje vernike, ki se jih bodo morali držati od ponovnega odprtja cerkev od ponedeljka, 4. maja vse do preklica. Svete maše lahko župniki in duhovniki obhajajo z verniki, ki so v prvi vrsti zdravi, nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. »Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu,« so sporočili na spletni strani Katoliške cerkve.

V cerkvi mora vsak vernik nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev si morajo verniki razkužiti roke, blagoslovljena voda pa mora biti odstranjena. Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko brez drugih izjem. Razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta pa mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za predstavnike istega gospodinjstva.

Zdravi verniki se bodo vrnili v cerkve 4. maja. FOTO: Voranc Vogel
Zdravi verniki se bodo vrnili v cerkve 4. maja. FOTO: Voranc Vogel


16.04 NIJZ poziva k upoštevanju higienskih ukrepov v trgovinah z oblačili in lokalih

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaposlene v trgovinah z oblačili in lokalih ter njihove stranke poziva, naj upoštevajo higienske ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Kabine za pomerjanje oblačil bo treba za vsako stranko razkužiti in prezračiti, v lokalih pa bo treba v notranjih prostorih nositi masko.

Kot so sporočili iz NIJZ, za zaposlene in stranke veljajo splošni ukrepi za zaščito pred okužbo, poleg tega pa še nekateri dodatni.
Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi. Oblačila, ki jih je stranka pomerila in jih ne bo kupila, je treba shraniti ločeno. Če so na njih dodatki iz plastike in kovine, je treba te razkužiti. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo.

Za stranišče bo treba imeti masko ali drugo zaščito. FOTO: Jure Eržen
Za stranišče bo treba imeti masko ali drugo zaščito. FOTO: Jure Eržen


Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Izvajalci storitev naj omejujejo številčna omizja, za mizo naj do spremembe vladnega odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih sedijo le člani istega gospodinjstva.

Odstraniti je treba samopostrežne načine postrežbe, kot so solatni bar in košarice kruha za več gostov, ali mesta, kjer bi si stranke lahko same postregle določeno blago. Čist jedilni pribor naj zaposleni stranki posredujejo na način, ki onemogoča stik in morebitno onesnaženje. To je denimo zaprta vrečka s priborom za eno osebo.

NIJZ poudarja, da morajo obiskovalci gostinskih lokalov takrat, ko uporabijo sanitarije oziroma vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela. Izvajalci storitev pa morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.

Več: Razkuževanje kabin po vsaki uporabi in razkuževanje stranišč na vsako uro

16.01 Sindikata Vir in Sviz za sodelovanje pri vnovičnem zagonu šolstva

Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti ob vladni napovedi postopnega odpiranja vrtcev in šol poziva šolsko ministrstvo, da jih vključi v odločitve za vnovični zagon šolskega sistema. Podobnega mnenja so v Svizu, kjer se zavzemajo tudi za evalvacijo dogajanja v zadnjih dveh mesecih.

Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir) poziva ministrstvo za izobraževanje znanost in šport, da jih nemudoma vključi tudi v pripravo protokolov in smernic za vnovični zagon javnoizobraževalnega sistema. »Enostranske odločitve, v katere nismo vključeni predstavniki zaposlenih in javni uslužbenci, lahko usodno vplivajo na zaposlene, otroke, učence in starše ter celotno družbo pahnejo v ponovni porast števila obolelih za covidom-19,« so posvarili.

15.50 Na Japonskem se obeta podaljšanje izrednih razmer zaradi koronavirusa

Japonski premier Shinzo Abe je danes nakazal, da se v državi obeta podaljšanje izrednih razmer zaradi novega koronavirusa. Uvedli so jih 7. aprila, iztekle pa naj bi se 6. maja, a kot danes poročajo tudi japonski mediji, temu najverjetneje ne bo tako. Omenja se možnost podaljšanja do konca maja ali celo za dodaten mesec dni.

»Težko se je že s 7. majem vrniti v dneve, kakršni so bili prej,« je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem dejal Abe. Glede na breme, ki ga v epidemiji nosijo zdravstveni delavci, je trenutno situacijo označil kot zelo resno. »Odkrito moram povedati, da se moramo za določeno obdobje pripraviti na borbo potrpežljivosti,« je dodal.

15.41 Hrvaška s strogimi priporočili za odpiranje vrtcev in šol

Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je danes objavil priporočila za začetek vračanja otrok v vrtce in nižje razrede osnovnih šol, ki je načrtovano za 11. maj. Hrvaška ministrica za znanost in izobraževanje Blaženka Divjak je ocenila, da so priporočila hrvaških epidemiologov med najbolj restriktivnimi v Evropi.

Temeljno priporočilo staršem je, da ne pošiljajo otrok v vrtce in šole, če lahko zagotovijo varstvo. Otrokom s kroničnimi boleznimi in otrokom, ki živijo s kroničnimi bolniki, so še posebej priporočili, naj ne hodijo v vrtce in šole. Ko bodo starši prvi dan pripeljali otroke v vrtce in šole, bo morali ob potrdilu, da nihče v gospodinjstvu ni zbolel za covidom-19, priložiti izjavo, da starši zaradi delovnih obveznosti nimajo druge možnosti kot poslati otroke v vrtec ali šolo, je danes novinarjem pojasnil direktor HZJZ Krunoslav Capak.

15.40 Število brezposelnih v ZDA se je v šestih tednih povzpelo nad 30 milijonov

Od sredine marca je več kot 30 milijonov Američanov vložilo zahtevke za nadomestilo za brezposelnost. Samo prejšnji teden so našteli 3,8 milijona novih zahtevkov, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za delo. Število zahtevkov za nadomestila se povečuje od sredine marca, ko so zvezne države začele sprejemati ukrepe za zajezitev pandemije koronavirusa. Ti so v veliki meri ustavile gospodarsko aktivnost čez lužo. Poročilo je ministrstvo objavilo dan po tem, ko je ministrstvo za trgovino sporočilo, da se je ameriški bruto domači proizvod (BDP) v prvem četrtletju skrčil za 4,8 odstotka.

15.35 Zaradi pandemije v Evropi manj prosilcev za azil

Število prosilcev za azil v Evropi je marca sredi pandemije novega koronavirusa znatno upadlo, je danes sporočil Evropski azilni podporni urad (Easo). Po podatkih urada je bilo marca v EU, na Norveškem, Islandiji, v Lihtenštajnu in Švici vloženih 34.737 prošenj za azil, kar je 43 odstotkov manj kot februarja. Easo je v prvih dveh mesecih leta sicer sešteval vztrajno visoke ravni prošenj za azil. Februarja so našteli 61.134 vlog, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V letu 2019 je število ljudi, ki so v Evropi zaprosili za azil, doseglo 714.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Pred izbruhom novega koronavirusa, ki se je v Evropi začel marca, je večina prosilcev za azil prišla iz Sirije, sledijo Afganistanci, Kolumbijci in Venezuelci. Prosilci iz teh štirih držav predstavljajo 38 odstotkov prošenj v prvih dveh mesecih.

Prošenj za azil je manj zaradi zaprtja meja. FOTO: Blaž Samec
Prošenj za azil je manj zaradi zaprtja meja. FOTO: Blaž Samec


15.20 Jutri odpira vrata tudi Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica bo za obiskovalce od jutri odprta vsak dan med 10. in 18. uro. »Več kot 300 lipicancev se že veseli vašega obiska,« pravijo. Obenem sporočajo, da so ogled kobilarne prilagodili tako, da bo prijeten in varen za vse. Ob ogledu kobilarne tako iz preventivnih razlogov ostajajo za obiskovalce zaprti otroško igrišče in nekateri zaprti prostori. Obiskovalce prosijo, naj ves čas obiska vzdržujejo medsebojno razdaljo najmanj dveh metrov. Obrazne maske so obvezne v notranjih prostorih, kot so na
primer sanitarije in trgovina s spominki. Vodniška služba bo na voljo za individualne ter družinske oglede kobilarne.

15.15 ECB v najslabšem primeru napoveduje 12-odstotni padec BDP evrskega območja

Scenariji, ki so jih pripravili analitiki ECB, kažejo, da bi se BDP evrskega območja letos lahko skrčil za od pet do 12 odstotkov, odvisno od dinamike sproščanja omejitvenih ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa in učinkovitosti prizadevanj za blaženje njihovih negativnih posledic, je povedala predsednica ECB Christine Lagarde.

Lagardova je po današnji seji sveta Evropske centralne banke (ECB), ki je bila izpeljana na daljavo, povedala, da se je evrsko območje znašlo v primežu padca gospodarske dejavnosti, katerega obseg in hitrost sta brez primere v obdobju po drugi svetovni vojni. Razpoloženje podjetij in potrošnikov je strmoglavilo, gospodarska dejavnost se je močno zmanjšala, razmere na trgu dela pa temeljito poslabšale, je strnila.

15.06 Vlada po prvomajskih praznikih o podrobnih sprostitvenih ukrepih za treninge

Marjan Dolinšek, novi državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, je za STA dejal, da naj bi vlada po prvomajskih praznikih na seji, ki bo predvidoma 4. maja, govorila o podrobnih ukrepih za treninge slovenskih športnikov. Govorili naj bi tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa. Letni program športa, iz katerega šport dobiva letno sredstva iz proračuna, je ta čas zamrznjen in bo po Dolinškovem mnenju izveden, »vendar verjetno v nekaterih delih v nekoliko okrnjeni obliki«.

»Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pripravljamo dva sklopa načrtov za sproščanje športa v prihodnje, tako treningov kot tekmovanj. Načrte še usklajujemo in bo o njih razpravljalo tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Podrobne predloge za uvedbo treningov so na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile naše panožne zveze,« je pojasnil Dolinšek.



15.06 Koronavirus American Airlines pahnil v 2,2-milijardno izgubo

Ameriški letalski prevoznik American Airlines je v prvem četrtletju zaradi pandemije koronavirusa, ki je močno prizadela letalski sektor, pridelal 2,2 milijarde dolarjev globoko izgubo. »Še nikoli v zgodovini se naša industrija ni soočila s tako velikim izzivom,« je ob objavi rezultatov izpostavil izvršni direktor podjetja Doug Parker. Kot poslovno poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je v četrtletne rezultate med drugim vključen odpis starejših letal. Poslovanje v času pandemije covida-19 sicer kot nočno moro opisuje večina letalskih družb.

14.40 Ukrepi le še za Budimpešto z okolico

Na Madžarskem bodo ukrepi proti novemu koronavirusu od prihodnjega tedna veljali samo še na območju Budimpešte in županije Pešta, ki obkroža prestolnico, je odločila madžarska vlada. Drugod bodo odpravili omejitev gibanja na javnih krajih. Šole po državi se maja še ne bodo odprle

14.28 Postojnska karantena zapira vrata

Danes bosta postojnski hotel Epic zapustili zadnji dve osebi, ki sta bili tam v karanteni zaradi novega koronavirusa. Postojnsko karanteno bodo z današnjim dnem zaprli, nova nastanitev za morebitne potrebe karantene pa bo odslej v izobraževalnem centru zaščite in reševanja v Sežani. Ta bo nudil primerljive bivalne pogoje.

14.15 Parkirnine se vračajo

Na Združenju mestnih občin Slovenije s postopnim rahljanjem ukrepov zaradi epidemije koronavirusa opažajo, da se povečuje zasedenost parkirnih mest s strani dnevnih migrantov, kar pomeni, da je posledično manj prostih parkirišč za meščanke in meščane z letnimi parkirnimi dovolilnicami.

Zato so sprejeli sklep, da se v vseh mestnih občinah s 4. majem na javnih parkiriščih znova uvede plačilo parkirnin. Parkirišča so bila od 15. marca do 30. aprila brezplačna.

Kljub temu bodo v Mestni občini Ljubljana v maju zagotavljali brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tamkajšnje zaposlene. Ko bo javni prevoz znova vzpostavljen, se bo veljavnost marčevske mesečne vozovnice sorazmerno prenesla v maj.

Mariborski mestni svet je na dopisni seji, ki je potekala od torka do danes, potrdil odločitev o tem, da mestna občina od ponedeljka znova uvaja plačljivo parkiranje na javnih parkiriščih v občinski lasti. Gre za parkirne površine na belih conah ter na plačljivih parkiriščih v Sodni ulici, Mlinski ulici, Loški ulici in na Rakuševem trgu.

Kot so pojasnili na mariborski občini, so strokovne službe pri rednih dnevnih ogledih parkirnih površin v njihovi lasti opazile, da so parkirišča v poslovnem času zasedena kar 90-odstotno, to pa stanovalcem z dovolilnicami povzroča težave. Poleg tega naj bi izguba prihodka občine do danes dosegla 285.000 evrov.

Po praznikih se vrača plačevanje parkirnine.
FOTO: Jože Suhadolnik
Po praznikih se vrača plačevanje parkirnine. FOTO: Jože Suhadolnik


13.45 Hrvaška v rdečem

Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se bo letos predvidoma skrčil za 9,4 odstotka, je po današnji seji hrvaške vlade sporočil premier Andrej Plenković. Minister za finance Zdravko Marić pričakuje, da se bo hrvaški BDP v letu 2021 okrepil za 6,1 odstotka. Hrvaška vlada predvideva, da bo večina letošnjih gospodarskih kazalcev v rdečem.

Hrvaški finančni minister Marić je ocenil, da bo primanjkljaj v državnem proračunu letos v višini 6,8 odstotka BDP, kar znaša skoraj 25 milijard kun (3,3 milijarde evrov). V letu 2021 naj bi luknja v državni blagajni predstavljala 2,4 odstotka BDP.

Glede na napovedi hrvaške vlade bo hrvaški javni dolg letos dosegel 86,7 odstotka BDP, kar bo za 13,5 odstotka več kot lani. V letu 2021 pričakujejo znižanje javnega dolga na 83,2 odstotka BDP. Vse razen državne potrošnje bo letos imelo negativen predznak.

13.30 Polovica Evrope rahlja ukrepe

Ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, pri čemer jih je 21 določene ukrepe že opustilo. Še 11 jih to namerava storiti v prihodnjih dneh. Določena določila, namenjena zajezitvi covida-19, sta opustili tudi najhuje prizadeti evropski državi Italija in Španija. Pri tem pa so se jima med drugim pridružile Avstrija, Nemčija in tudi Slovenija.

Med državami, ki rahljajo pandemične krepe, je tudi Slovenija.
FOTO: Leon Vidic
Med državami, ki rahljajo pandemične krepe, je tudi Slovenija. FOTO: Leon Vidic


13.05 Zbiranje na javnih mestih še vedno prepovedano

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes ob predstavitvi konca prepovedi gibanja zunaj svojih občin poudaril, da je zbiranje na javnih mestih še vedno prepovedano. Na to je opozoril tudi tiste, ki znova napovedujejo proteste. Te je med drugim sprožilo poročanje o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme. Hojs očitke zavrača.

Minister je na novinarski konferenci uvodoma dejal, da je sklep vlade o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih spremenjen le v delu, ko je umaknjena prepoved prehajanja občinskih meja, ostali ukrepi pa ostajajo. Posebnih navodil pri prehajanju občin tako ni več, kljub temu pa Hojs priporoča, da ljudje to počnejo zgolj v nujnih primerih

12.40 V Španiji dnevno število žrtev koronavirusa padlo pod 300

V Španiji so v preteklem dnevu našteli 268 žrtev novega koronavirusa, kar je najmanj od 20. marca. V tej državi je do zdaj bolezni covid-19, ki jo povzroča ta virus, podleglo 24.543 ljudi.

Španija, ki se pripravlja na rahljanje strogih omejitvenih ukrepov za zajezitev virusa, je po številu smrtnih primerov na četrtem mestu za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo. Dnevno število žrtev se v Španiji že pet dni zapored giblje okoli 300. Številka v zadnjih 24 urah je najmanjša od 20. marca, ko so našteli 235 smrtnih primerov.

Do zdaj so potrdili 213.435 primerov okužbe z novim koronavirusom, več kot 112.000 ljudi je okrevalo.
Strokovnjaki menijo, da je epidemija v Španiji vrh doživela 2. aprila, ko je v 24 urah umrlo 950 ljudi. Od takrat se število žrtev postopoma zmanjšuje.

Žarek upanja morda zasije tudi v Španiji. FOTO: Reuters
Žarek upanja morda zasije tudi v Španiji. FOTO: Reuters


12.30 Skupaj za zaprtje trgovin ob nedeljah

Stranka Levica se pridružuje Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki je v poslanici pred praznikom dela pozval k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah tudi v času po koncu epidemije novega koronavirusa. V parlamentarni postopek bodo v ta namen vložili tudi predlog novele zakona o trgovini. V Levici so spomnili, da so volivci na referendumu leta 2003 že odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte.

»Čeprav je nato tudi ustavno sodišče odločilo, da takšno omejevanje interesov kapitala ni v nasprotju z ustavo, je velikim trgovcem preko politike uspelo, da se na referendumu izražena volja prebivalcev Slovenije nikoli ni uresničila,« ugotavljalo v stranki. Podporo pozivu Levice sta izrazila tudi premier Janez Janša in notranji minister Aleš Hojs.

11.55  V Rusiji več kot 100.000 okuženih

V Rusiji je število primerov okužbe z novim koronavirusom danes preseglo število 100.000. Kot so sporočile oblasti, so v zadnjih 24 urah potrdili 7099 okužb. Po podatkih vladne informacijske strani o koronavirusu so v državi do zdaj potrdili 106.498 primerov okužbe in 1073 smrtnih žrtev covida-19. Rusija je po številu okuženih nedavno prehitela Kitajsko in Iran in je zdaj na osmem mestu na svetu.

Ob stalnem naraščanju okužb po nekaj tisoč na dan je ruski predsednik Vladimir Putin ta teden opozoril, da razmere ostajajo zelo težke. Po njegovih besedah je Rusiji uspelo upočasniti širjenje virusa, je pa opozoril, da »nas to ne sme pomiriti«. Kljub naraščanju števila okužb pa je napovedal, da bodo sredi maja začeli postopoma rahljati omejitvene ukrepe

11.20 V ljutomerskem domu starejših vseh 48 vzorcev v sredo negativnih

V Domu starejših občanov Ljutomer (DSO) se stanje zaradi okužb z novim koronavirusom izboljšuje, v sredo je bilo negativnih vseh 48 odvzetih brisov, ozdravelo pa je deset stanovalcev in šest zaposlenih. Tako je zdaj pozitivnih še 32 stanovalcev.

Iz DSO Ljutomer prihajajo spodbudne novice. FOTO: Dejan Razlag
Iz DSO Ljutomer prihajajo spodbudne novice. FOTO: Dejan Razlag


10.50 Italija pripravlja sledilno aplikacijo okuženih

Italijanska vlada je na nočni seji odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje  stikov okuženih z novim koronavirusom. Aplikacija, imenovana Immuni, ne bo obvezna, vendar vlada opozarja, da bo učinkovita samo, če si jo bo naložila vsaj polovica prebivalstva. Aplikacija bo omogočala uporabniku, ki je bil pozitiven na testu za novi koronavirus, da ljudi, s katerimi je bil v tesnem stiku, opozori z anonimnim sporočilom.

Za zagotavljanje zasebnosti aplikacija ne bo uporabljala tehnologije za določanje lokacije, temveč bo zaznala bližnji telefon z bluetoothom, ki bo moral biti zato ves čas vključen. Vlada je zagotovila, da ljudje, ki ne bodo želeli uporabljati aplikacije, ne bodo na noben način kaznovani. Podatke iz aplikacije bodo hranile ali jih obdelovale samo javne ali državne institucije. Po poročanju medijev bo aplikacija nared do sredine maja.

10.40 V sredo enajst okužb, dve smrti

V sredo je bilo v Sloveniji ob 1252 testiranjih potrjenih 11 okužb s koronavirusom in dve novi smrti zaradi covida-19.

Včeraj so potrdili enajst novih okužb. FOTO: Voranc Vogel
Včeraj so potrdili enajst novih okužb. FOTO: Voranc Vogel


10.15 Thunbergova in Human Act pomagata Unicefu

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg in danska nevladna organizacija Human Act sta danes podprli Sklad ZN za otroke (Unicef) pri zaščiti otrok pred posledicami pandemije novega koronavirusa, med katere sodijo pomanjkanje hrane, preobremenjeni zdravstveni sistemi, porast nasilja in prekinjeno izobraževanje.



Fundacije Thunbergove in danska organizacija sta napovedali, da bosta v sklad prispevali po 100.000 ameriških dolarjev. 17-letna Thunbergova je tak znesek prejela nedavno ob podelitvi nagrade Human Right danske nevladne organizacije Human Act. Sedaj bo vsoto namenila v podporo Unicefu. »Tako kot podnebna kriza je tudi pandemija novega koronavirusa kriza otrokovih pravic. Prizadela bo vse otroke, tako zdaj kot tudi dolgoročno, najbolj pa bodo prizadete najranljivejše skupine,« je ob tem opozorila Thunbergova.

Thunbergova bo Unicefu namenila sto dolarskih tisočakov.
FOTO: Reuters
Thunbergova bo Unicefu namenila sto dolarskih tisočakov. FOTO: Reuters


9.40 Blažja policijska ura v Srbiji

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki. Glede na njegov predlog bo trajala od danes od 18. ure do sobote do 5. ure. V soboto in nedeljo bo prepoved gibanja od 18. do 5. ure.

Vučić prav tako ni izključil možnosti ukinitve izrednih razmer prihodnji petek. V Srbiji so izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli 15. marca. Predsednik je spomnil, da je eden od pogojev za blažitev to, da je delež okuženih glede na število testiranih nekaj dni zapored pod petimi odstotki. Zdaj je že drugi dan zapored okoli štiri odstotke, je dodal.

9.30. Po pandemiji Verdijev Rekviem

Milanska operna hiša Scala bo ponovno odprtje po pandemiji koronavirusa septembra počastila z velikim koncertom pod vodstvom glasbenega direktorja Riccarda Chaillyja. Izvedli bodo Rekviem Giuseppeja Verdija v posvetilo vsem smrtnim žrtvam epidemije.

9.10 Nemško ustavno sodišče proti prepovedi verskih obredov

Nemško ustavno sodišče je v sredo razveljavilo prepoved verskih obredov v cerkvah, mošejah, sinagogah in drugih verskih skupnostih, ki so jo sprejeli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Kot je razsodilo sodišče, so mogoče izjeme, če so sprejeti ustrezni preventivni ukrepi za preprečitev okužb.

Sodišče je razsojalo v primeru pritožbe muslimanske skupnosti iz nemške zvezne dežele Spodnja Saška, ki namerava izvesti petkove molitve v preostalih tednih ramazana, islamskega postnega meseca. Sodišče je tudi odredilo, da mora Spodnja Saška tožniku povrniti vse nastale stroške.

Sodišče je še razsodilo, da prepoved verskih obredov pomeni hudo kršitev verske svobode. Hkrati so sodniki opozorili na dejstvo, da pri prepovedi ni bilo mogoče zaprositi za izjemo. Ocenili so, da so izjeme mogoče, če je mogoče zanesljivo zagotoviti, da ne bo prišlo do povečanega tveganja za okužbe.

Sodišče je razsodilo, da prepoved verskih obredov pomeni hudo kršitev verske svobode. FOTO: Reuters
Sodišče je razsodilo, da prepoved verskih obredov pomeni hudo kršitev verske svobode. FOTO: Reuters


8.40 Facebook pričakuje padec

Družabni medij Facebook je v prvem četrtletju dobiček iz prvega četrtletja lani več kot podvojil na 4,9 milijarde dolarjev oziroma 1,71 dolarja na delnico, prihodki pa so narasli za 18 odstotkov na 17,74 milijarde dolarjev. Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je dejal, da bodo dobički letos za koronavirusa nižji, največji padec pa se bo zgodil v drugem četrtletju.

Facebook je imel marca 2,6 milijarde mesečnih uporabnikov, kar je deset odstotkov več kot marca lani. Število dnevnih uporabnikov pa je naraslo za 11 odstotkov na 1,73 milijarde. Skoraj tri milijarde ljudi pa je vsaj enkrat na mesec uporabilo eno od aplikacij – Facebook, Instagram, Messenger ali WhatsUpp. Kar 95 odstotkov zaposlenih pri Facebooku dela sedaj od doma.

Mark Zuckerberg napoveduje črno drugo četrtletje. FOTO: Reuters
Mark Zuckerberg napoveduje črno drugo četrtletje. FOTO: Reuters


8.15 Velika Britanija na drugem mestu po številu mrtvih v Evropi

Velika Britanija je objavila nove številke smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Na Otoku je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 26.000 ljudi, s čimer se država v Evropi uvršča na drugo mesto, za Italijo.

V britansko statistiko so  prvič vključili tudi smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše in zasebnih stanovanjih v Walesu in Angliji. Še v torek je bila uradna številka smrti zaradi covida-19 v Veliki Britaniji 21.678, vendar je šlo zgolj za umrle v bolnišnicah. Po najnovejših podatkih je covid-19 na Otoku doslej zahteval 26.166 mrtvih. Konservativna britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona je deležna vse večjih kritik zaradi svojega odgovora na pandemijo. Očitajo je, da je predolgo čakala z ukrepi za zajezitev okužb.

Prav tako v državi še vedno primanjkuje zaščitne opreme za zdravstvene delavce. Hudih kritik je deležno tudi dejstvo, da v državi v primerjavi z ostalimi državami sveta opravijo zelo malo testiranj na okužbo z novim koronavirusom.

Premier Boris Johnson, tarča kritik zaradi neprimernega odziva na pandemijo. FOTO: Reuters
Premier Boris Johnson, tarča kritik zaradi neprimernega odziva na pandemijo. FOTO: Reuters


7.55 Komisar lige NFL se odpoveduje bajni plači

Komisar severnoameriške poklicne lige v ameriškem nogometu Roger Goodell se je odpovedal plači v okviru svežnja ukrepov, ki naj bi ligi pomagali zmanjšati stroške med pandemijo novega koronavirusa, so poročali ameriški mediji. Goodell, ki naj bi bil najbolje plačani športni funkcionar na svetu, je prejšnji mesec prostovoljno zahteval, da se njegova plača zniža na nič, kar je potrdil odbor lige za odškodnine, je poročala mreža ESPN. Goodell je leta 2017 podpisal petletno podaljšanje pogodbe, ki naj bi znašalo 184 milijonov evrov ali 37 milijonov evrov letno, pri čemer so večji del te številke znašali dodatki in stimulacije.

7.40 V ZDA število žrtev covida-19 naraslo na 61.000

V ZDA so do srede zvečer potrdili 1,04 milijona okužb s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 61.000 ljudi. Predsednik Donald Trump je naznanil, da bo prihodnji teden obiskal Arizono, kar bo njegova prva pot iz Washingtona po mesecu dni. Trump je napovedal, da bo imel kmalu spet velika predvolilna zborovanja, kjer bodo lahko ljudje sedeli drug ob drugem. Upa, da bo lahko kmalu obiskal tudi Ohio. Arizona je sicer podaljšala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma do 15. maja.

Razmere po ZDA se glede naraščanja okužb in števila mrtvih še ne izboljšujejo, vendar pa se po posameznih državah že odpravljajo ukrepi družbenega distanciranja. V Wyomingu bodo tako v petek odprli vrtce, telovadnice, frizerske salone in druge posle.

7.15 Pokojnina za april z dodatkom

Upokojenci bodo danes, ko je zadnji dan v mesecu, na račun prejeli pokojnino za april. Na podlagi ukrepov za omilitev posledic epidemije covida-19 bo tistim s pokojnino do 700 evrov nakazan še enkratni solidarnostni dodatek. Prav tako danes bodo ta dodatek prejeli tudi redni študenti.

Gibanje med občinami je od danes dovoljeno. FOTO: Leon Vidic
Gibanje med občinami je od danes dovoljeno. FOTO: Leon Vidic


7.10 Vlada o zaščitnih sredstvih

Vlada bo danes nadaljevala obravnavo poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev, ki jo je začela že na sredini seji. V sporočilu po sredini seji vlade so spomnili, da jim je uspelo zagotoviti zadostno količino opreme, potrebne v epidemiji covida-19, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere.

00.30 Sproščeno gibanje med občinami

Gibanje med občinami, ki je bilo z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa prepovedano, je z današnjim dnem spet dovoljeno, je vlada sklenila v sredo. Občine bodo sicer lahko še vedno omejile dostop do svojih površin, prepovedano ostaja tudi zbiranje ljudi. Izteče pa se tudi rok za sprejem povabila v raziskavo o razširjenosti covida-19.

Komentarji: